no

Az MSZP felbontja a fővárosi koalíciót

2009.10.13. 18:05 Módosítva: 2009.10.13. 19:47

Az MSZP kilép a fővárosi koalícióból, visszahívja főpolgármester-helyetteseit, és új működési modellt vezet be Budapesten, jelentette be Lendvai Ildikó a párt elnökségi ülésén. Az elnök beszélt a közpénzek tisztaságáról és a mágnásadó bevezetéséről is.

Az MSZP országos elnöksége a budapesti MSZP vezetéssel egyetértésben kinyilvánította, hogy a fővárosi koalíciót felmondottnak tekinti, és a főpolgármester-helyetteseit visszahívja, jelentette be Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke kedden Budapesten, az országos elnökségének ülése közben tartott sajtótájékoztatón.

"Az MSZP csak akkor kér a hatalomból, ha a felelősséget is vállalni tudja. A felelősséget akkor tudja vállalni, hogy ha a budapesti lakosság érdekeit és a közpénzekkel való felelős gazdálkodást szolgáló intézkedések születnek" - fogalmazott a pártelnök. Hozzáfűzte, hétfőn kiderült, hogy az ennek érdekében született koalíció nem működik.

A Fővárosi Közgyűlés hétfőn este elnapolta a BKV-vizsgálóbizottság felállításáról szóló döntést, vagyis nem született döntés arról, hogy elkezdődhessen a botrányok utáni rendrakás a fővárosi közműcégeknél.

Burány Sándor, az MSZP fővárosi elnöke közölte, a párttanács szerdai ülésén azt kéri majd, hogy vegyék tudomásul az elnökség döntését. Hozzátette, ez a döntés az egész Fővárosi Közgyűlés működését új alapokra helyezi.

Lendvai Ildikó és Burány Sándor
Lendvai Ildikó és Burány Sándor

A tét, hogy kin ragad rajta a BKV

Az MSZP és az SZDSZ szakításának hátterében a BKV botrányai, illetve a jövő évi önkormányzati választásokra való felkészülés húzódhatnak. Demszky Gábor főpolgármester már bejelentette, hogy hatodszorra már nem kíván főpolgármester lenni, pártja szétesése után pedig SZDSZ-es politikus eséllyel aligha pályázhat a posztra. Erre utal legalábbis, hogy az Európai Parlamenti választásokon az SZDSZ még Budapesten sem érte el az öt százalékot, és egy Demszkyhez hasonló húzónév nélkül aligha van reményük a jó szereplésre, vagy akár a bejutásra.

De nem jobb a szocialisták helyzete sem. A BKV sorozatos botrányai leginkább a területért főpolgármester-helyettesként felelős Hagyó Miklóson csattantak, aki augusztus 31-én úgy próbált megszabadulni a tehertől, hogy lemondott a közlekedési cég felügyeletéről.

Demszky azonban újra a szocialistákra bízta a BKV-t, szeptember 3-án úgy ruházta a másik szocialista főpolgármester-helyettesre, Horváth Csabára a területet, hogy erről nem egyeztetett a szocialistákkal, akik kifogásolták is a döntést. Egy nappal Demszky döntése után Horváth és Hagyó is visszaadta összes hatáskörét.

Újabb egy nap elteltével helyreállt a koalíciós béke, Horváth mégis vállalta a BKV felügyeletét, de a cég költségvetésével kapcsolatos kérdésekben a szabaddemokrata Ikvai-Szabó Imréé lett a döntő szó.

botrányok azonban nem csitultak, a szakítás hivatalos oka is a BKV lett. A fővárosi közgyűlés hétfői ülésén a koalíció elvileg a cég felügyelőbizottságának visszahívására tett javaslatot, ami végül elbukott. A kérdést zárt ülésen tárgyalták, így nem teljesen világos, hogy mi történt. Az SZDSZ szerint a szocialisták csak akkor mentek volna bele saját felügyelőbizottsági tagjaik visszahívásába, ha a Fidesz is visszahívja fb-tagjait. A szocialisták szerint az SZDSZ újra politikusokat akart jelölni az fb-be szakemberek helyett.

Új működési modell a fővárosban

A koalíció felmondásával egyidőben Lendvai Ildikó bejelentette azt is, hogy az MSZP új működési modellt kezdeményez a fővárosban. Azt mondta, az MSZP-nek addig érdeke részt vállalni a főváros koalíciós vezetésében, amíg a közérdek érvényesül, amíg a közvélemény erkölcsi elvárásai érvényesülnek. Véleménye szerint ezzel azonban ellentétesek a hétfői fővárosi közgyűlés történtek, mivel ott a szocialisták által javasolt összes "tisztázó és a közpénz kiáramlást akadályozó" javaslatot elutasították.

Példaként említette a közüzemek szerződéseinek teljes nyilvánosságát, az ezekre vonatkozó vizsgálóbizottság létrehozását. Ide sorolta azt a kezdeményezést is, miszerint az igazgatótanácsi és a felügyelőbizottsági tagok "ne oda nem figyelő politikusok", hanem szakemberek legyenek, valamint mandátumarányos megoszlás érvényesüljön a főváros valamennyi testületében.

A parlamentben szent a béke

Kérdésre válaszolva Lendvai Ildikó azt mondta, a 2010-es költségvetés reménybeli parlamenti elfogadásához szükséges SZDSZ-MSZP együttműködést nem befolyásolja ez a döntés.

Ahogy az Index már hétfőn beszámolt róla, számos érv keringett szocialista körökben arról, hogy miért tenne jót a pártnak a választások közeledtével a koalíció felmondása, a szocialista teljesítmény ugyanis nagyban függ attól, hogy miként politizálnak a városházi közgyűlésben. A mostani döntés egyes félelmek szerint markánsan gyengítené a szocialista médiajelenlétet, más álláspontok szerint viszont egyrészt ez nem baj a BKV-s botrányok idején, illetve arra lehet kommunikációt építeni, ha a szocialisták kiválása után Demszky a Fidesszel kormányozná tovább. Ha pedig a főpolgármester ragaszkodik a MSZP-hez, akkor konkrét ügyekben, darabról-darabra lehet együttműködni.