Demszky sicsó, hadzsime

2009.11.18. 07:29
223 milliós díszkivilágítás hirdeti ezentúl a japánok és a magyarok baráti viszonyát az Erzsébet hídon.


November 17-től, sötétedéstől hajnal egyig profi díszkivilágításban láthatjuk az Erzsébet hidat, ami a LED-ek segítségével vált a japán-magyar barátság szimbólumává. Demszky Gábor Budapest születésnapján száz japán vendég jelenlétében egy sétahajóról izzította be az eddig félhomályban derengő híd 223 millió forintos összköltségvetésű díszkivilágítását.

Galéria 1.: Képek a kivilágított hídról

A 223 millióból 94 millió forintot a japánok álltak, ami már csak azért is példaértékű, mert a japán részt magánemberektől gyűjtötték össze.

A díszkivilágítás tervezője, Motoko Ishii asszony elismert japán fénytervező, aki maga rukkolt elő az ötlettel, hogy az 1961 és 1964 közt épült Erzsébet hidat kivilágíthassa. A Japán-Magyar Baráti Társaságot kereste meg az ötlettel, majd 2006-tól a két ország állami szinten tárgyalt róla. Gyurcsány Ferenc és  Koidzumi Dzsunicsiro akkori japán miniszterelnök 2004-ben hívta életre a Japán-Magyar Együttműködési Fórumot, hogy közös tervekkel erősítsék a viszonyt.

Az Erzsébet híd kivilágítása a japán-magyar diplomáciai kapcsolatatok kezdetének 140., és a kapcsolat újrafelvételének 50. évét ünneplő eseménysorozat csúcspontja volt, de megnyílt többek között Tokióban a Magyar Kulturális Központ, és 75 millió forintnyi összeggel támogatták a magyarországi japán nyelvtanulást is.

Erizabeto hasi

A hajókázáson a Mindent vagy semmit-hangulatú lámpabúrák ünnepélyes megnyomása után tizenöt perc alatt érte el a kivilágítás a végső pompáját. Talán emiatt tűnt elsőre nagyobb látványosságnak a Szabadság híd, ahol épp egy baleset miatt szirénáztak a mentők és a rendőrök, mikor a vendégsereg a Rákóczi indulóra a Zsófia Főhercegné tetőteraszára vonult. Jómagam azt gondoltam volna, hogy ennyi pénzből minimum az Astro boy fog a hídon delfineket kergetni egy pörgős fényorgián, de mint kiderült, nem elég pár reflektort elhelyezni a hídon, hogy kinézzen valahogy.

Galéria 2.: Az új lámpák és a még kivilágítatlan híd

A pillérekhez kapcsolódó főkábelek közül a szélsőket kis teljesítményű LED-lámpák ölelik körül, a középsők kontúrját pedig opalizált LED-ek rajzolják meg gyöngysorszerűen. A függőleges kábeltartókat több kisebb teljesítményű lámpatest emeli ki. A díszkivilágítást 380 darab fém halogénlámpás és fénycsöves lámpatest alkotja, 35 kilowattos beépített teljesítménnyel. Nem volt elég csak a kábelek külső oldalára felszerelni a lámpatesteket, mert így a látvány erősen eltért volna a nappal megszokottól, amikor is a hidat bárhonnann nézve mindkét hosszanti tartókábel látható. Az eredeti tervekben még a hosszanti tartókábelek girlandos kivilágítása (mint a Lánchídé) szerepelt, de végül a vonalas mellett döntöttek.

"Ennyi az egész?" - kérdezték egymás közt magyar vendégek a hidat nézve, miközben a japánok lelkesen kattingattak high-tech kütyüjeikkel. A világítás valóban elég egyszerű, csupán annyi történt, hogy ezentúl este is úgy látszanak a híd tartópillérei és a huzaljai, mint nappal. Különlegessége, hogy nemzeti ünnepeken a trikolór színűre tudják kivilágítani a pilléreket. Ezt most Budapest Napja és a japán-magyar ünnep alkalmából úgy mutatták be, hogy a budai kapuzat japán, a pesti pedig magyar nemzeti színekben pompázott. A sirálytesztet mindenesetre kiállta az új fény, amint felkapcsolták, tömött sorokban lepték el a tartókábeleket a madarak.

Volt egy kis baki is, két percre eltűnt a magyar oldal díszkivilágítása, de a világítást tervező társaság, a Lisys munkatársa kioktatott, hogy ez nem volt nagy gond.

Japán szívesség

Az avatón bemutatták Yonekura Hiromasát, aki a Sumitomo Chemical nevű japán cég elnöke, és korábban a japán-magyar fórum tagjaként konkrétan ő gyűjtötte össze a pénzt a japán oldalról. Elmondta, hogy Japánban fel sem merül, hogy ilyesmire a kormánytól kérjenek forrást, hiszen úgysem adnának. Hiromasa úr az összeget saját üzleti partnereitől kérte szívességként, ezáltal viszonozták neki azokat a szívességeket, amiket korábban ő tett nekik az üzleti életben.

Azt is elárulta, nagy szerencse a projekt megvalósulása, hiszen a tervek aláírása és a megvalósítás közben beütött a gazdasági válság. Ma már biztosan nem adnának ekkora összegeket a cégek olyan dolgokra, amikből semmi nyereségük nem származik, Hiromasa úr viszont már 2007 elején tudta, hogy válság lesz, ezért a lehető leghamarabb összegyűjtötte a pénzt.

Protokoll droid

"Demszky sicsó, hadzsime!", azaz Demszky polgármester úr, kezdheti, hangzott az ígéretes felütés a nyitóbeszédek előtt. "Nihonó minasan, Jokoszó Budapest e!" - válaszolta erre Demszky Gábor, ami annyit tesz, tisztelt vendégeim, köszöntöm önöket Budapesten. Majd hirtelen nagyon unalmassá vált a hajbókolás. "Rendkívül nagy megtiszteltés..., külön köszöntöm..., életünk végéig egy szép emlék marad..., a fény megvilágítja az utat, ami mögöttünk van..." - hallatszott az asztal mögül különféle verziókban.

Az utolsó fél órában egy bevállalós japán zenekar lépett fel: két idős bácsi zenélt és kurjongatott, egy idős japán hölgy elvont rikoltozásokkal tűzdelt tradícionális dalt adott elő, majd egy egy fiatal japán lány csörgő botokat rakosgatott maga előtt a földön ülve a nagy káosz közepette. Eleinte annyira komikusnak tűnt az előadás, hogy voltak, akiknek az asztal alá kellett elbújniuk, hogy ne lássák nevetésüket, de a végére összeállt a zene egy nagy katarzissá.

Szili Katalin a Japán-Magyar Emlékévet Szervező Bizottság tiszteletbeli elnökeként vett részt a hajózáson, méltatta a politika szerepét a díszfény létrejöttében, majd leült vacsorázni. "Nézzétek a Parlamentnek milyen gyönyyörű a kivilágítása!" - nosztalgiázott az asztalnál a prominens japán vendégek körében, mikor elhajóztunk az országház előtt.