Pusztulnak a bezárt klubhelyszínek

2009.11.18. 17:23 Módosítva: 2009.11.18. 17:23

Az Almássy Téri Szabadidőközpontot 2007-ben azzal az ígérettel zárták be, hogy szálloda épül a helyén, de csak rohad az üres épület. A néhai ifjúsági parknak, azaz várbazárnak csak egy éve van hátra, és összedől, de addig sincs pénz az őrzésére. A másfél éve lebontott Kultiplex helyét gaz veri fel, jó ha jövő nyárra park lesz belőle, a megígért szállodának még a terveit sem fogadták el. Sorozatunk első részében olyan helyekkel foglalkozunk, amelyeket azzal az ígérettel zártak be, hogy valami jobb lesz a helyükön, de azóta is csak pusztul a környékük.

Szabadidőközpontból kísértetház
Szabadidőközpontból kísértetház

Az Almássy Téri Szabadidőközpont épületének eladását 2007. április 20-án határozta el az erzsébetvárosi önkormányzat. Az értékesítési pályázatot megnyerő Omnipotent Kft. képviselője 2007 októberében azt nyilatkozta, hogy az épületet nem bontják le teljesen, a szerkezete megmarad, csak a homlokzatot és a belső  téreket építik át. Aszállodát 2008-ban kezdték volna építeni, de egy kapavágás se történt azóta.

A környékbelieknek egyre kevésbé tetszik a romosodó épület. Balesetveszélyes betondarabok potyognak róla, hajléktalanok fészkelik be magukat a zugaiba. Pedig a szabadidőközpontot részben pont miattuk zárták be.

Devosa Gábor alpolgármester elmondta, hogy többek között azért döntöttek a bezárás és az értékesítés mellett, mert a lakók gyakran panaszkodtak a koncertekre járók zajongására, ráadásul a kerületiek nem is érezték magukénak az intézményt. A bezárás másik oka az volt, hogy az épület működtetési, karbantartási költsége olyan nagy volt, hogy már terhes volt az önkormányzatnak.

Az alpolgármester szerint a válság játszhatott közre abban, hogy a bezárás óta nem történt semmi az épülettel. Azt ígérte, hogy önkormányzat műszaki irodájának munkatársai kimennek a helyszínre, és elhárítják a balesetveszélyt, ha van. Az önkormányzat azonban nem tudja rábírni a befektetőt a munka elkezdésére, az alpolgármester csak remélni tudja, hogy megoldódik az épület problémája. Megpróbáltuk megszólaltatni a befektetőt is, de nem sikerült elérni a céget.

A Világörökséghez tartozó várbazár őrzésére sincs pénz

Az egykor a Budai Ifjúsági Parknak helyet adó Várkert Bazár régóta okoz fejfájást a tulajdonos államnak. Helyzete annyiban hasonlít az Almássy téri épületéhez, hogy állagmegóvásra, helyreállításra itt sincs a tulajdonosnak pénze, annyiban más viszont, hogy még túladni sem sikerült rajta (sokak szerint Budapest legnagyobb szerencséjére). A hasznosítási pályázaton nyertes befektető olyan üzletközpontot tervezett ide, ami jellegében és méretében is szúrta a szakemberek szemét.

A várbazárról utoljára idén májusban lehetett hallani, amikor a vagyonkezelő Budavári Kht. olyan pályázatot írt ki, hogy a győztes már az állagmegóvásért és a veszélyes részek megerősítéséért is hároméves üzemeltetési jogot kapott volna. Ekkor terjedt el, hogy romkocsma fog üzemelni a Várkert Bazár helyén.

Szőke Balázs, a Budavári Kht.-ból időközben Várgondnokság Kht.-vé alakult (és a várbazár mellett a budai várat is kezelő) szervezet vezetője elmondta, hogy a májusi pályázattól vissza kellett lépniük, mert az I. kerületi önkormányzat változtatási tilalmat rendelt el a területre.

Elmondta azt is, hogy annyira nem kapnak pénzt a kezelésre, hogy legalább egy őrt megfizessenek, aki arra vigyáz, nehogy szétlopkodják a világörökség részéhez tartozó építményt. Ebben az évben csak úgy tudták előteremteni az őrzéshez szükséges tizenötmillió forintot, hogy saját szűkös költségvetésükben csoportosítottak át összegeket. Így fontos állagmegőrzési munkákat sem tudtak elvégezni.

Szőke Balázs levelet írt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek, hogyha nincs lehetőség az őrzés 2009-es költségeinek kifizetésére és a 2010-es őrzési költségekre, akkor a Várgondnokság Nonprofit Kft. visszaadja a várbazár vagyonkezelői jogát az MNV Zrt.-nek. Szőke  elmondta még, hogy az építménynek vannak olyan részei (párkányok, oszlopok), amelyek már vagy ledőltek vagy egy éven belül ledőlhetnek, és akkor már nem lehet helyreállítani őket. Néhány hónapja a műemléket gondozó Budavár Kht. közölte, a Várkertbazárnak még legfeljebb másfél éve van, aztán menthetetlen lesz.

A Kultiplexet kiváltó szállodának se híre, se hamva

A Kutliplex Kinizsi utcai épületét több mint másfél éve zárták be, majd tavaly szeptemberben lebontották. Az épület helyén bekerített, gazos-szemetes grund van. Az önkormányzat elképzelése szerint park lesz itt, a klubot pedig azért kellett lebontani, hogy a szomszédos telken egy szálloda épülhessen. A szálloda építésével elhasznált zöldterületet ugyanis jogszabály szerint pótolni kell.

A Kultiplex hűlt helye
A Kultiplex hűlt helye

Gegesy Ferenc, a IX. kerület polgármestere azt mondta, hogy a múlt héten zárult le az a közbeszerzési pályázat, és kiválasztották azt a vállalkozót, aki ötvenmillió forintért előkészíti a parképítést, kicseréli, kiváltja a közműveket. A munka még idén, vagy ha az engedélyek beszerzése csúszik, jövő év elején megkezdődik. Maga a parképítés – amire száznyolcvanmillió forintot szán a kerület –, remény szerint tavasszal kezdődhet.

A szállodaépítés azonban, ami miatt tulajdonképpen le kellett bontani a Kultiplexet, még sehol sincs. A szálloda terveit eddig kétszer utasította vissza a fővárosi tervtanács. A befektető és az építész útjai nemrég szétváltak, az új építész új terveit hamarosan újra vizsgálja a tervtanács. Ha a tervek megfelelők lesznek, még hosszú utat kell bejárni az építési engedélyek megszerzéséig, és az építkezés csak ezután kezdődhet.