Feltámad poraiból a Metró Klub

2009.11.21. 12:28

Talán nem túlzott optimizmus kijelenteni: hosszú évek romladozása után végre-valahára rendeződni látszik a legendás Metró Klub helyzete. Két évvel ezelőtt gazdát cserélt a hely, ha minden jól megy, jövő tavasszal meg is nyitja kapuit az ide tervezett kávézó.

Aki mostanában - egész pontosan szeptember végétől számítva - megfordult a Síp utca, Dohány utca sarkán álló ötemeletes, manzárdos lakóház környékén, bizonyára észrevette, hogy valamiféle munka kezdődött a műemléki védettségű épületben: lebontották neonostól, csempéstől az egykori szórakozóhely, ifjúsági klub főbejárata fölötti álhomlokzatot. És ha észrevették, akkor feltűnhetett, hogy az álhomlokzat mögül kibukkant a VII. kerületi épület múlt század eleji díszítésének egy része: az "ÁRKÁD BAZÁR - KÉSMÁRKY ÉS ILLÉS JÁTÉK ÁRUHÁZA" felirat.

Képek a Síp utca, Dohány utca sarokról

A pécsi Zsolnay-gyár eozinos kerámiája egy rég letűnt és gyakorlatilag elfeledett kort idéz vissza: egykor a Vágó László és Vágó József tervezte szecessziós épületben működött Európa egyik legnagyobb játékáruháza.

1909-ben épült fel és nyílt meg
(forrás: wiki.omikk.bme.hu)

A Késmárky és Illés cég hatalmas, játékokkal zsúfolásig telt üzletének megnyitásáról így írt a Tolnai Világlapja: "A legnagyobb csendben, minden feltünést és vásári zajt kerülve, a főváros gyermekserege a napokban uj és csodálatos látnivalót kapott. A Rákóczi-ut, Dohány- és Sip-utczák keresztezésénél a gyermekmesék világa öltött testet. Minden izében nagyszabásu és európai szinvonalon álló gyermekjáték-áruházat épittetett a régi és jóhirnevű Késmárky és Illés-czég. [...] A Késmárky és Illés-czég „Árkád bazár”-ja páratlanul áll a maga nemében, mert a szegény munkás embertől a milliomosig, a demokrata apától az automobilon érkező mágnás asszonyig mindenki megtalálhatja azt a játékot, a mit vagyoni viszonyaihoz mérten megvehet gyermekének. A filléres játékszertől a legmagasabb igényekig sok ezer variáczióban van ott felhalmozva minden, a miben gyermek gyönyört talál. [...] És most, mikor esténkint a villamos fényárban csillogó fayence-diszitéssel kirakott áruház előtt a fővárosi közönség gyönyörködik, azt képzeli, hogy a mesék országában tündérpalota előtt áll, melynek ablakaiból ezer aranyhaju baba mosolyog le reája." (1909. IX. évf. 49. szám, forrás: huszadikszazad.hu)

A Metrótól Dávidig

A márványburkolatú, gyermekjátékokat és állatfigurákat ábrázoló Zsolnay-kerámiákkal gazdagon díszített ház sarki részében tehát sokáig az Árkád-bazár működött, később Illés áruház néven árulták a játékokat. A játékáruház bezárása után előbb az Egressy, majd a 1960-1969-ig a KÉV-Metró Klub üzemelt az épületben. A Közlekedési Építő Vállalat eredendően a kettes metrót építő munkásoknak szánta a szórakozóhelyet, ami később az évek során kultikus ifjúsági klubbá, a hazai beatkorszak emblematikus helyévé nőtte ki magát. A hetvenes-nyolcvanas években kulturális központként, rendezvényteremként funkcionált a hely, iskolai ünnepélyeket, kiállításokat, koncerteket tartottak Zoránék és Frenreiszék hűlt helyén. A rendszerváltáskor, a nyolcvanas évek végén, a kilencvenes évek elején mindenféle ruházati butikok nyíltak benne, a belső teret elaprózva, összekuszálva.

Klikk a képre!

Az egykori játékáruház helyiségeit 2001-ben adta el az addigi tulajdonos, azaz a VII. kerületi önkormányzat a Norska Kft.-nek 105 millió forintért, azzal hogy a beruházó a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal együttműködve, az épület műmeléki védettségére tekintettel viszi végbe a felújítást. A cég nagy terveket szőtt a hely hasznosítására: a belső bontás során gyakorlatilag eltávolítottak minden berendezést, a padlótól a plafonig, majd kívülről is felállványozták. Az akkori tulajdonos zsidó kulturális centrumot álmodott ide félmilliárd forintos befektetéssel, de a Dávid Center 2005-re tervezett megnyitása elmaradt, tulajdonképpen a beruházás lényegi része el sem kezdődött. A Norska Kft. azóta tulajdonképpen meg is szűnt, jelenleg felszámolás alatt van, két évvel ezelőtt pedig az egyre lepusztultabb külsőt öltő hely ismét gazdát cserélt.

Kávézó lesz, és irodák, és üzletek

"2007-ben, a nagy ingatlanpiaci visszaesés kezdetén vette meg az előző tulajdonostól az Adel Kft. a Metró Klubot. 2008 második felében kezdtük meg a belső felújítási munkákat a az üvegkupola rendbetételével, ami korábban drótüveges volt, meglehetősen kevés fényt engedve be a hátsó kör alakú terembe. Körülbelül két hónapja fogtunk hozzá a fontosabb külső es belső munkákhoz, ekkor bontottuk le a főbejárat fölötti csempés álhomlokzatot a KÉV-Metróklub neonfelirattal együtt" - mondta az Indexnek a helyszínen Módis Emese, az Adel kft. marketingmenedzsere.

Az Adel Kft.-t egyébként 2007-ben alapították, a tulajdonosnak, illetve cégcsoportjának már van tapasztalata a műemlék, vagy részben védett ingatlanok hasznosítása, felújítása terén, így hozzá köthető a sokáig elszomorító állapotban lévő Simplon-ház felújítása. A XI. kerületi, Bartók Béla úti épületet is az örökségvédelemmel együttműködve építették át és újjá, csakúgy, mint ahogy az a Metró Klub esetében is történik épp.

Szemmel tartják a felújítást

Az egykorvolt legendás szórakozóhely jelenleg építési terület, szerszámokon és építési anyagokon kívül nem sok látványosság van belül, egyedül a belső terem tejüveg kupolája sejtet valamit abból, hogy milyennek képzeli a tulajdonos cég az enteriőrt. "Nekünk különösebben sokat bontani nem kellett, amikor megvettük, már eléggé szétvert állapotban volt" - utal Módis Emese arra, hogy az előző tulajdonosnak voltak tervei az ingatlan hasznosítására, bele is fogott a tervek megvalósításába, de a project - a Dávid-center - végül bedőlt.

A cég szorosan együttműködik a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal annak érdekében, hogy a restauráció és a felújítás a különböző építészeti elemeken megfelelően történjen. "Ami igazán nagy munka, és amire az örökségvédelmi hivatal különösen odafigyel, az a homlokzati Zsolnay-kerámiák restaurálása. Kapcsolatban állunk egy restaurátor szakemberrel (Mészáros Restaurátor Bt.), aki az utcafronti műalkotás helyreállításáért felel majd. Ha kell, tervet készít, és kapcsolatba lép a pécsi gyárral, hogy az eredeti eozinos díszítést helyre lehessen állítani" - mondta a Módis Emese az Árkád-Bazár játékáruház díszítő elemeiről. A kivitelező B&K Bau Kft-nek természetesen lesz más dolga is bőven: így például az örökségvédelmi hivatal által jóváhagyott terveknek megfelelően le kell cserélni az összes nyílászárót, és az eredeti árkád-bazáros belső felosztást megtartva, felelevenítve kell a változatos és zegzugos belső tereket felújítani. A felújítás így jókora, részben nem is teljesen tervezhető költségvetésű lesz, több százmilliós tétellel számol az Adel Kft.

Az Árkád-bazár játékáruház (forrás: wiki.omikk.bme.hu)

A belső és az emeleti helyiségek 2010 őszére készülhetnek el, ezeket is bérbe adják majd, üzletek, irodák, bankfiókok kaphatnak itt helyet a tulajdonos elképzelései szerint. Az optimista tervek szerint ennél hamarabb, 2010 tavaszára elkészülnek a földszinti, utcafronti helyiséggel, és megnyílhat az ide megálmodott kávézó. Tárgyaltak már több nagy kávézólánccal is, és keresik a megfelelő magyar partnert is, aki üzemeltetné a színvonalas, a ház presztizséhez méltó vendéglátóipari helyiséget. Nem mellesleg jó hír a neonreklámok kedvelőinek, hogy az álhomlokzatot díszítő KÉV-Metróklub felirat épségben került le a bejárat fölül az álhomlokzat elbontásakor, és az elképzelések szerint a neonfelirat helyet kap valahol a kávézóban, mint belső dekorációs elem. Arról, hogy mi lesz a hely neve, még meglehetősen korai beszélni, de a jelenlegi tulajdonos nem zárkózik el attól, hogy legalább nevében megmaradjon valamiképp Metró Klubnak a Metró Klub.

Üröm az örömben, hogy maga a ház előreláthatólag nem lesz felújítva, a kívül-belül leromlott állapotú neves épület lakóközösségének ugyanis nincs elegendő saját tőkéje az egyre halaszthatatlanabb renoválás megkezdésére.