Gyógyszálló lehet a Lipótmező helyén

2009.12.05. 09:33 Módosítva: 2009.12.05. 09:33
A Postapalotát visszaadhatják az államnak, a Kandó kollégium felújítása a válság miatt akadt el.

A Krisztina körúti Postapalota és a Lipótmező épülete az állami intézmények kiköltözése óta üresen áll, mindkettő jelentős felújításra szorul. A Lipót területére két héten belül elfogadja a kerületi önkormányzat a szabályozási tervet, az ingatlant jövőre verheti dobra a nemzeti vagyonkezelő. A Postapalota már elkelt, de új tulajdonosa nemrég felajánlotta, hogy ugyanazért az árért visszaadja az épületet. A Bécsi úti Kandó Kálmán kollégiumot két éve ürítették ki felújítás miatt, de egy csákányt sem támasztottak még mellé. Nem tudni, mikor kezdenek neki, a felújító cég finanszírozási hitel után kutat. Kihalt fővárosi épületekről szóló sorozatunk harmadik része.

Zárt kapuk mögött az egykori tébolyda
Zárt kapuk mögött az egykori tébolyda

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet, más néven Lipótmező megszüntetése nagy vitákat kavart két évvel ezelőtt. Patinás épülete azóta is üresen áll. Az ingatlanra 2007. január 18-án három éves változtatási tilalmat rendelt el a II. kerületi önkormányzat, mert elterjedt a hír, hogy egy befektető ledózerolná az épületet és zöldövezeti lakóparkot építene a helyére.

A tilalom bő egy hónap múlva jár le, ezért az önkormányzat még idén decemberben új szabályozási tervet fogad el a területre. Mint megtudtuk, az új szabályozás szerint a Lipót helyén nem épülhet lakópark, az ingatlant a majdani befektető csak egészségügyi vagy szabadidős célokra használhatja fel, például gyógyszállót építhet oda. Ez megnehezítheti az ingatlan értékesítését, amelyet a hírek szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő 2010 második felében szeretne nyilvános pályázat útján elindítani.

A műemléki védelem alatt is álló épületet I. Ferenc József rendeletére, Zettl Lajos tervei alapján 1868-ban építették, először Magyar Királyi Országos Tébolyda néven, amely 1898-ban Országos Elme- és Ideggyógyintézetre változott. A legutoljára Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetre néven működő komplexumhoz nagy területű kert is tartozik.

Oda-vissza vándorol a Postapalota?
Oda-vissza vándorol a Postapalota?

A Krisztina körúti Postapalotát, a Magyar Posta korábbi székházát tavaly márciusban vette meg egy Wallis Ingatlanhoz tartozó projektcég 4 milliárd forintért. Ezt a szerződést is sok kritika érte, legutóbb, 2009 szeptemberében az Állami Számvevőszék állapította meg róla, hogy a székházat értékén alul adták el, a Posta jobban járt volna, ha nem költözik el.

Az ÁSZ észrevételeire a Wallis Ingatlanból időközben Wing Zrt.-vé alakult cég felajánlotta: ha bebizonyosodik, hogy az állami fél részéről szabálytalanság történt, akkor együttműködik a helyzet rendezésében. Amennyiben a hiba nem korrigálható, úgy hajlandó visszaállítani a tranzakció előtti eredeti állapotot és a Magyar Posta Székházát visszaadni a korábbi vételáron.

Megkérdeztük az Állami Számvevőszéket, hogy reagáltak-e a Wing Zrt. ajánlatára. Körmendi Gábor sajtótitkár elmondta, hogy levélben válaszoltak a cégnek, de nem árulhatja el a levél tartalmát. A Wing Zrt.-nél nem sikerült elérni senkit, aki válaszolt volna a kérdésre.

A Postapalotát 1924-ben építették Sándy Gyula tervei alapján. Az épületet a II. világháborúban jelentős károk érték, 1947-ben sikerült helyreállítani. Utoljára mintegy húsz éve újították fel. A befektető sajtóhírek szerint azt tervezte, hogy ötcsillagos szállodává alakítja a frekventált helyen, a Moszkva tér mellett álló székházat, ami több mint egy éve áll üresen.

Felverte a gyom a kollégium bejáratát
Felverte a gyom a kollégium bejáratát

A Bécsi úton álló Kandó Kálmán kollégium több mint két éve ásítozik üresen. Az 1975-ben épült kollégium felújítását közbeszerzési befektetői pályázaton hirdették meg. A 450 férőhelyes épületben a tervek szerint úgy korszerűsítik az infrastrukturális feltételeket, hogy azok megfeleljenek a jelenlegi ellátási, üzemeltetési, informatikai és vagyonvédelmi elvárásoknak és követelményeknek.

A második pályázaton sikerült nyertest hirdetni, a PPP beruházás azonban ősszel elakadt. Mint Medve András, a tulajdonos Budapesti Műszaki Főiskola intézményfejlesztési irodájának igazgatója elmondta, az engedélyeket beszerezték, a szerződést megkötötték, a nyertes beruházó cég a gazdasági válság miatt azonban egyelőre nem talált olyan bankot, amely biztosítaná a finanszírozás hátterét.

A főiskola abban bízik, ahogyan enyhül a válság, az építőcég könnyebben hitelhez jut és elkezdődhet a felújítás. De hogy ez mikor lesz, egyelőre nem lehet megmondani.