Körözik a BKV informatikai igazgatóját

2009.12.09. 08:10 Módosítva: 2009.12.09. 13:42

Elfogatóparancsot adott ki a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI) Fuzik Zsolt Bélával, a BKV Zrt. vesztegetéssel gyanúsított informatikai igazgatójával szemben szerdán - közölte az RRI.

Az elfogatóparancsot azért adták ki, mert az igazgató - aki ellen vesztegetés megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás - ismeretlen helyen tartózkodik és a felkutatására tett rendőri intézkedések ez idáig nem vezettek eredményre - áll a közleményben.

A Fővárosi Közgyűlés BKV-t ellenőrző bizottságának ülésén szerdán elhangzott: a rendőrség kereste a BKV informatikai igazgatóját, aki azonban nem jelent meg, mert Ausztriában síelt és beteget jelentett. A bizottság tagjainak erre vonatkozó kérdéseire Székelyné Pásztor Erzsébet, a cég kommunikációs igazgatója azt válaszolta: beszélt az informatikai igazgatóval, aki úgy tájékoztatta, hogy valószínűleg az előzőleg megkapott "H1N1-oltástól lett rosszul".

A BKV jogi igazgatóját múlt pénteken egy óbudai mélygarázsban érték tetten, amint nagyjából 10 millió forint összegű pénzt vett át egy, a közlekedési vállalattal szerződésben álló cég munkatársától.

A RRI egy magánszemély bejelentése alapján április óta nyomozott, mielőtt a múlt héten pénteken őrizetbe vette a Budapest Airport (BA) és a BKV jogi igazgatóját. Az R.-V. Krisztina néven emlegetett BA igazgató és Sziebert György ellen bűnszövetségben elkövetett vesztegetés, hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt indított eljárást az RRI. A gyanúsítottakat előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság.

Az RRI korábban azt közölte az MTI-vel: a rendőrség adatokat és bizonyítékokat talált arra, hogy a két igazgató összejátszva az ügyvédi irodáknak teljesítés címén kifizetett összeg jelentős részét jogtalan előny formájában visszakapta. Továbbá volt túlszámlázás, vagyis el nem végzett munkát is kiszámláztak az irodáknak.

Nemcsak a BKV-t ellenőrző Fővárosi Közgyűlés fogja meghallgatni Kocsis István vezérigazgatót a korrupciós üggyel kapcsolatban, hanem hamarosan a Repülőtéri Rendőri Igazgatóság is - írja a Blikk. Arra keresik majd a választ, hogy milyen jogköre volt Sziebert György jogi igazgatónak a BKV-nál, mely összeghatárokig írhatott alá szerződéseket. A lap információi szerint van néhány szerződés, amely nyomozás tárgyát képezi, és a vezérigazgató kézjegyével is ellátták. A közgyűlés ellenőrző bizottságának elnöke, György István a Blikknek azt mondta, hogy a korábban már ellenőrzött 652 tanácsadói szerződést is újra át kell vizsgálni, mivel éppen Sziebert Györgyre bízták ezt a feladatot, aki ezekkel a szerződésekkel kapcsolatos korrupció miatt került előzetes letartóztatásba.

A Népszava szerdai számában arról írt, hogy a Fővárosi Közgyűlés BKV-t ellenőrző bizottsága kikérdezné a BKV vezérigazgatója mellett az elmúlt 15 évben a vállalat élén állt minden elődjét. György István, a bizottság fideszes elnöke a lapnak azt nyilatkozta: nem kizárt, hogy "helyszíni szemlét", kihelyezett ülést tartanak a BKV-nál a testület következő, január 13-i ülésén. Ezen várhatóan meghallgatják a vállalat nemrég visszahívott felügyelőbizottsági és igazgatósági elnökeit is.