Tagadnak a gyanúba került ügyvédi irodák

2009.12.15. 16:47
A vesztegetési ügy nyomozásában érintett irodák egyike az ombudsmanhoz fordult.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosához fordult a Polgár és Bebők Ügyvédi Iroda, hogy vizsgálja ki, hogyan fordulhatott elő, hogy anélkül nyilvánosságra került a nevük, hogy a rendőrség még meg sem kereste őket. Álláspontjuk szerint nincs valóságalapja annak a rendőrségi gyanúnak, hogy kellő teljesítés nélkül, jogosulatlanul vettek fel megbízási díjakat a BKV-tól és a Budapest Airporttól, és hogy a pénzből visszaosztottak volna. A másik két iroda is nyilatkozott.

A Polgár és Bebők ügyvédi irodát aggodalommal tölti el, hogy a BRFK egy folyamatban levő büntetőeljárásban anélkül ad ki másokról - véleményük szerint jogsértő módon - információkat a nyomozás során kialakult feltételezéseikről, hogy annak eljárásjogi alapja lenne.

Mint arról az Index beszámolt, Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány egy hete levélben tájékoztatta Demszky Gábor főpolgármestert a nyomozásról, és a levélben megnevezte az ügyben érintett ügyvédi irodákat is. A level másolatát néhány nap múlva megkapta a BKV-s vesztegetési botrányt vizsgáló közgyűlési bizottság is.

Az ügyvédi iroda szerint a sajtóban megjelent híreknek nincs valóságalapja, és az üggyel kapcsolatban semmilyen hatóság nem kereste meg őket. Ezért az iroda, és annak egyetlen munkatársa sem szerepelt a folyamatban lévő büntetőeljárásban.

Aggályosnak tartják, hogy a nyomozó hatóság anélkül nevez "vesztegetésben érintettnek" természetes és jogi személyeket, hogy a büntetőeljárási törvény szerint azokat gyanúsítottként vagy tanúkénti meghallgatták volna. Ezért kérik az ombudsmant, hogy vizsgálja ki az ügyet, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnökét pedig, hogy informálódjon a rendőrségnél, mennyire összeegyeztethető ez a gyakorlat a jogszabályokkal.

Bodnár Zsolt, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese legutóbbi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a rendőrségnek joga van tájékoztatni a fővárost - mint az érintett cég, a BKV tulajdonosát - arról, hogy a nyomozás során milyen őt, vagy a cégét érintő adatok kerültek elő.

Lapunk természetesen minden fél álláspontját közli. Jogi álláspontunk szerint azonban a BKV ügyeit vizsgáló ideiglenes bizottsághoz  az ügyről eljutott információk túlnyomó része közérdekű adat, és mint ilyen, nyilvános.

A Bellák és Társai ügyvédi iroda hétfőn közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben azt írják: a BKV-val 2009. márciusa óta van érvényes és hatályos közvetlen megbízási szerződésük jogi tevékenység ellátására, beleértve a peres és peren kívüli képviseletet is.

A szerződés összetett munkajogi problémák kezelésére vonatkozott, megbízási díjuk "nem haladta meg a szokásos mértéket" - írták. A megbízási szerződés mögött részünkről mindig valós gazdasági teljesítés volt, senkit nem juttattunk jogtalan vagyoni előnyhöz a teljesítés elfogadása érdekében. Az ügy tisztázásához minden segítséget meg kívánnak adni, áll a közleményben.

A Kende ügyvédi iroda hétfőn arról tájékoztatta az Indexet, hogy sem a BKV-val, sem a főpolgármesteri hivatallal nem álltak és nem is állnak szerződéses kapcsolatban. Többet az ügyről nem kívántak nyilatkozni.