300 milliós étteremmel üzletel az Operaház

2009.12.16. 15:44

Csütörtökön dönt a terézvárosi önkormányzat a Belcanto étteremnek helyet adó Dalszínház utcai helyiségcsoport eladásáról. A 281 millió (plusz áfa) értékűre becsült ingatlanra vételi szándékot jelentett be a Magyar Állami Operaház. Az intézmény a tervek szerint 25 százalékkal drágábban rögtön tovább is adja a földszinti helyiségcsoportot.

Szabó Attila, a Magyar Állami Operaház gazdasági igazgatója elmondta, hogy az Opera profiljától távol eső ingatlanközvetítésre azért van szükség, mert egyébként elveszne az intézmény bérleti jogának mintegy 50 millió forintra becsült értéke.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Mint megtudtuk, a Dalszínház utcai helyiségcsoport bérleti joga több mint tíz éve az Operaházé. Az Operaház az ingatlan üzemeltetési jogát korábban továbbadta a Belcantó éttermet működtető Asti Kft.-nek.

Szabó Attila közölte, hogy az önkormányzat jelezte nekik, hogy mindenképpen meghirdetik az ingatlant. Nem szeretnék veszni hagyni a helyiségcsoport vételárának 20 százalékára becsült értékű bérleti jogot, ezért be kellett jelenteniük a vételi szándékot.

Mivel a bérleti jog elővásárlási joggal is jár, megvehetik a 281 millió forintra (plusz áfa) becsült ingatlant, amit a tervek szerint egyből tovább is adnak az üzemeltető Asti Kft.-nek, méghozzá a bérleti jog értékével megnövelt áron.

IV0C4988

Az önkormányzatnál megtudtuk, hogy az ingatlan értékét értékbecslő állapította meg. A kerületnek jól jön a pénz, mert a megszorítások miatt keletkezett lyukakat be tudják tömködni vele a jövő évi költségvetésükben.

Az eladásról december 17-i testületi ülésén dönt a terézvárosi önkormányzat.