István, Vajk
15 °C
22 °C

rssSztrájkol a BKV

 
Percről percre

2010. 01. 12., 06:04
Fontosabb részletek

 A szakszervezetek győztek

A sztrájk a szakszervezetek győzelmével végződött, hiszen tulajdonképpen megkaptak mindent, igaz, nem a kollektív szerződés keretein belül. Megkapták a 6000 forintos meleg étkezési utalványt (ami átváltható internetutalványra), a 45 ezer forintos év végi pulykapénzt, megmaradt a 3-3 százalékos járulék hozzájárulás. A BKV viszont kikötötte, hogy a bér és béren kívüli juttatások összege nem haladhatja meg 2010-ben az 59 milliárd forintot, azaz plafont szabtak a kifizetéseknek.

bkv

 Hétfőtől visszaáll a rendes forgalom


Hétfőn 0 óra 0 perckor visszaáll minden az eredeti állapotába a BKV-nál, a dolgozók pedig nekiállnak a járművek felkészítésének, hogy üzemkezdetre rendben ki tudjanak állni a buszok és a villamosok.

 Vége a sztrájknak

Vasárnap este négyórás megbeszélés után megegyezett a BKV és a sztrájkbizottság - értesült az Index. A részleteket sajtótájékoztatón jelentik be. Hat nap után indulhat meg a tömegközlekedés Budapesten.

 Csak a járdán vonulhattak a buszsávért tüntetők

Fotó: Barakonyi Szabolcs

A rendőrség nem engedélyezte a "buszsávban gyalogolok, mert van bérletem" nevű civil kezdeményezés résztvevőinek, hogy a Ferenciek teréről a Blaha Lujza térig vonuljanak a buszoknak fenntartott sávon. A békés demonstráción vasárnap délután az újságírókkal együtt nem voltak többen százan, így a résztvevők végül csak a járdán vonulhattak. A BKV-sztrájk alkalmából alakult civil kezdeményezés így akart üzenni a feleknek, hogy minél előbb kössenek megállapodást.

 Este 15-25 percenként jár a 6-os villamospótló busz

A 6-os villamospótló buszok tíz percenként közlekednek, 20 óra 20 perctől 15 percenként, 22 óra 15 perctől 20-25 percenként járnak majd. A Moszkva térről 0 óra 20 perckor, Móricz Zsigmond körtérről 0 óra 37 perckor indul a 6-os villamospótló, utána menetrend szerint beindul a 906-os éjszakai járat.

A 20E autóbuszok 19 óra 20 percig csak 25-30 percenként indulnak, utána visszaáll a meghirdetett rendkívüli menetrend, azaz negyedóránként, később húsz percenként járnak.

 15 percenként jár a 89-es troli

A rendkívüli járatként közlekedő 89-es trolibusz 15 percenként jár - közölte a BKV Zrt. vasárnap késő délután. Az utolsó 89-es troli az Orczy térről 21 órakor, a Kálvin térről 21 óra 15 perckor indul. A BKV közölte azt is: a 30-as autóbusz 19 óra 30 perctől már csak 60 percenként indul. (MTI)

 Szünettel kezdődött az egyeztetés a BKV-nál

Nem sokkal 17 óra után megkezdődött az egyeztetés a sztrájkot hirdető 14 szakszervezet és a BKV menedzsmentje között a kollektív szerződésről a cég Akácfa utcai székházában. A tárgyalások megkezdése után pár perccel 20 perc szünetet rendeltek el, de ennek okáról az ülésről kijövő Tomasitz István, a BKV megbízott jogi igazgatója nem kívánt nyilatkozni. Az egyeztetést Kocsis István, a BKV vezérigazgatója vezeti, jelen van a sztrájkbizottság részéről Nemes Gábor szóvivő is, aki az elmúlt napokban ismeretlen okokból nem jelent meg a tárgyalásokon. (MTI)

 Harmincöt vonalon járnak a buszok

Harmincöt vonalon járnak az autóbuszok, közölte a BKV Zrt. vasárnap. A teljes útvonalon járnak a 11-es, a 20E, a 25-ös, a 31-es, az 57-es, az 58-as, a 63-as, a 85-ös, a 88-as, a 95-ös, a 123A, a 128-as, a 136E, a 150-es, a 152-es, a 153-as, a 159-es, a 161-es, a 194-es, a 196A, a 200E, a 240-es és a 272-es jelzésű autóbuszok.

Rövidített útvonalon közlekedik a 8-as, a 30B, a 66A, a 98-as, a 114-es, a 151A, a 173-as, a 180-as, a 212-es, a 256-os, a 950A és a 990A jelzésű busz. (MTI)

 Járnak buszok, de ritkán

Megindult a forgalom a 128-as autóbusz vonalán, 40 percenként közlekedik. Teljes vonalhosszon jár a 30-as busz. Elindult a 63-as autóbusz, 60 percenként közlekedik. Az 58-as busz 45 perces követési idővel jár. A 95-ös busz 20 percenként közlekedik. A 151A busz 15 percenkénti követési idővel jár. A 95-ös autóbusz 30 percenként közlekedik.

 Jár az 1-es villamos

Az 1-es villamos 08.00 órától a teljes vonalhosszon jár.

 Pótlóbuszok a 6-os villamos vonalán

A 6-os villamos vonalán közlekedő villamospótló autóbuszok 10 percenként közlekednek.

 Vasárnap is több vonatot közlekedtet a MÁV

A MÁV-Start közleménye szerint, ha újabb vasúti sztrájk nem veszélyezteti a menetrendszerű közlekedést, vasárnap üzemkezdettől is több vonat közlekedik Budapest Nyugati pályaudvar-Óbuda, valamint Keleti pályaudvar-Kelenföld állomások között. Emellett a menetrendszerinti gyorsvonatok megállnak Ferencváros és Kőbánya-felső állomásokon.

Az utasok a fővárosi tömegközlekedésben használható, a BKV és a MÁV járataira is érvényes BKV-bérlettel, vagy érvényes vasúti bérlettel, illetve vasúti menetjeggyel utazhatnak.

 Étkezési utalvány, internetutalvány, ajándékutalvány

Földényi György, a sztrájkbizottság elnöke úgy a szombati tárgyalásokról azt mondta: voltak olyan részei a BKV legutóbbi ajánlatának, amit a szakszervezetek kértek, de összességében elfogadhatatlan volt. A folyamatos egyeztetések során eljutottak arra a pontra, hogy a 3 százalékos nyugdíj- és egészségbiztosítás pénztári támogatás a kollektív szerződés része lehet, de erről a bértárgyaláson is hajlandók tárgyalni. A 6 ezer forintos melegétkeztetési utalvány átváltható lehet internetutalvánnyá és úgy tűnik, hogy sikerül az év végi 45 ezer forintos ajándékutalványt is megtartani.

 Vasárnap is folytatódik a sztrájk

Nem született megállapodás a kollektív szerződésről a cég menedzsmentje és a szakszervezetek között a szombat esti tárgyalásokon, de az álláspontok mindkét fél szerint sokat közeledtek; vasárnap estére megszülethet a megállapodás.

Kocsis István, a BKV vezérigazgatója a tárgyalásokat követően azt mondta: bár közeledtek az álláspontok, sok anyagot kell még áttekinteni, egész éjjel dolgozni fognak és vasárnap 17 órakor folytatják a tárgyalásokat. Földényi György, a sztrájkbizottság elnöke úgy fogalmazott: ők is úgy látják, hogy vasárnap megszülethet a megállapodás. A szakszervezetek új és a BKV régebbi ajánlatát próbálják meg összefésülni.

 Az utolsó buszok és villamosok

Néhány busz- és villamosjárat utolsó mai indulásáról adott tájékoztatást a BKV:

 Elkezdődött az újabb tárgyalás a szakszervezet és a menedzsment között

A tárgyaláson a BKV delegációját Kocsis István vezérigazgató vezeti. A felek azt követően ültek ismét tárgyalóasztalhoz, hogy a BKV menedzsmentje a délutáni tárgyaláson új ajánlatot adott, amely a cég szerint előremutatóbb, mint az eddigiek.

Földényi György, a sztrájkbizottság elnöke a délutáni egyeztetés után azt mondta: megkapták az új javaslatot, erről egyeztetnek és este folytatják a tárgyalásokat. Székelyné Pásztor Erzsébet, a BKV kommunikációs igazgatója szerint az új javaslatuk minden eddiginél kedvezőbb, előnyösebb, de részleteket nem közölt. Annyit elmondott, hogy a javaslat nem tekinthető kollektív szerződésre vonatkozó ajánlatnak, mert erről a másik 12 szakszervezettel is egyeztetni kell. Ez az ajánlat csak a sztrájkolóknak szól, a többi szakszervezettel vasárnap este egyeztetnének, ha a sztrájkoló érdekképviseletek elfogadják az ajánlatot.

 Elindult a kettes villamos

Este hat után pár perccel beindult a forgalom 2-es villamos vonalán, üzemzárásig 15 percenként közlekedik.

 Szűk másfél óránként jár a 41-es villamos

A BKV tájékoztatása szerint a 41A villamos vonalán 18.00 órától a Bocskai út és Kamaraerdő között járnak a villamosok, 70-80 percenkénti indulással.

 Az utolsó 128-as 16-kor indul

Az utolsó 128-as busz 16:00-kor indul a Moszkva térről. A 14-es villamos 30 perces követési idővel Angyalföld kocsiszín és Káposztásmegyer között. A 41-es villamos Kamaraerdő és Deák tér között közlekedik.
A 990A járat 20 percenként közlekedik.

 A BKV szerint elérhető közelségben a megegyezés

A  közlekedési társaság szombat délutáni közleményében azt írta, hogy elérhető közelségben van a megegyezés a sztrájkoló 14 szakszervezettel. Szombat este 19 órakor folytatják a megbeszélést a sztrájkbizottság képviselőivel.

 Leállt a 151A busz, és az 50A villamos

Szombaton kora délután leállt a Csepel Határ út és Gubacsi út között közlekedő 151A jelzésű autóbusz, valamint az 50A villamos, közölte a BKV. Az 50A villamos a Határ út és a Villanytelep között közlekedett, de 14:30-kor megszűnt a forgalom. Ezzel a buszjáratok száma 36-ra csökkent, és öt villamosvonalon lesz közlekedés a fővárosban szombat délután.

 Dolgozó kalauzt láttak a gödöllői HÉV-en

Nándor remek képet küldött korábbi felíhvásunkra egy dolgozó ellenőrről jegyvizsgálóról, azaz kalauzról. Ezt írta levelében amihez a képet csatolta:
"A kép minőségéért bocsi de csak ennyit tud a telóm meg hát még a hév is rázkódott... Időpont, helyszín: Szombat (jan.16.) 12:30 körül a Gödöllői héven."

Fényképek-0073

 A BKV új javaslatot tett, este hétkor tovább tárgyalnak

A BKV vezetősége új javaslatot adott át szombat kora délután a sztrájkoló szakszervezeteknek, amelyek áttanulmányozzák azt, és este hét órakor folytatják a tárgyalást, jelentették be a BKV székházában. Ha megállapodnának, akkor ezt kollektív szerződési (KSZ) javaslatként terjesztenék a KSZ eddigi tervezetét már aláíró és nem sztrájkoló 12 érdekvédelmi szervezet elé. Az új ajánlatról sem a sztrájkbizottság elnöke, Földényi György, sem Székelyné Pásztor Erzsébet, a BKV kommunikációs igazgatója nem árult el részletet.

Ha este megállapodnak, akkor a sztrájktárgyalást felfüggesztik, de a forgalom a BKV útvonalain akkor is csak vasárnap reggeltől állhat helyre, mondta Földényi György. (Független Hírügynökség)

 Szombati képek: csocsóznak, keresztrejvényt fejtenek, Blikket olvasnak a sztrájkoló buszsofőrök

Klikk a képre!

 Elindul a 103-as busz és a 28-as villamos

Szombaton 13 órakor forgalomba áll a 103-as busz és a 28-as villamos. A közlekedési társaság tájékoztatása szerint a 103-as busz 20 perces követési idővel indul el, a 28-as villamos pedig 35-40 percenként jár majd.

 

 Továbbra sincs megegyezés, kettészakadtak a szakszervezetek

Egy óra után a nem sztrájkoló szakszervezetek kivonultak a BKV vezetése által újranyitott kollektív szerződési (KSZ) tárgyalásról, mert a sztrájkoló 14 érdekképviselet csak sztrájktárgyaláson belül hajlandó a KSZ-ről tárgyalni - a kollektív szerződési ajánlatot elfogadó 12 kizárásával. A BKV vezetése az új ajánlatában visszavett a juttatásokból, de fenntartotta a korábbiakat is, ha megállapodnak.Törvénytelen, amit a sztrájkoló 14 szakszervezet csinál, hogy megpróbálja kiszorítani a többi 12-t a tárgyalásokból - mondta Gulyás Attila, a VTDSZSZ vezetője szombaton délelőtt, miután az egytucat szervezet kivonult a tárgyalásról. Mint mondta: a sztrájkolók követelésére vonultak ki. Gulyás Attila szerint egyébként sok értelme már nincs a sztrájknak, 4-5 nap után már nem lehet eredményt elérni vele, láthatóan romlik a szakszervezetek pozíciója. Tagságuk egy részét, a HÉV-eseket egyre nehezebb szolidaritásra bírni azon szakszervezetekkel, amik tavaly támogatták a BKV-vezetés tervét, hogy kiszervezik a HÉV-et. (Független Hírügynökség)

sztrajk targyalas 100115
A pénteki tárgyalás is eredménytelenül zárult (Fotó: Kovács Attila/MTI)

 

 A BKV vezetését és a politikusokat hibáztatják

A BKV-sofőrök sztrájkja a budapestiek négyötödét akadályozza napi teendőinek elvégzésében, a kialakult helyzetért a többség a BKV vezetését és a politikusokat hibáztatja, derül ki a Medián felméréséből. A megkérdezettek 48 százaléka a cég vezetőségét, míg 39 százalékuk a vezető politikusokat tartja felelősnek a kialakult helyzetért. A sztrájkoló BKV-dolgozókat csak 11 százalék hibáztatja.

 30 újabb büntetőfeljelentést tesznek a korábbi vezetés ügyében

Kocsis István, a BKV vezérigazgatója bejelentette, hogy további harminc olyan szerződést találtak a korábbi BKV-vezetés idejéből, amelyek ügyében a jövő héten büntetőfeljelentést tesznek.

 A pótlásban a MÁV-Start óránként segít

Budapest Kelenföld állomás és Keleti pályaudvar között mentesítő vonatot indít óránként. A menetidő elvileg 15 percig tartana, de a Keleti pályaudvar bejáratánál késést szenvednek és megállnak Ferencváros pályaudvaron is.

 Az MSZP Társadalompolitikai Tagozata üdvözli a sztrájkolókat

A Czöndör Gyula elnök által kiadott "sztrájkoló BKV-s Barátaink!"-nak címzett nyílt levélben őszinte rokonszenvvel kísérik a küzdelmet és elítélik, hogy a vállalkozói szervezetek a sztrájkjogok gyengítésére szólították fel a kormányt. "Le kell győznötök a milliós havi fizetéseket és több tízmilliós éves jutalmakat zsebre vágó, alkalmatlan menedzsmentet - írják a sztrájkolóknak. - Le kell győzni velük együtt a harácsolást tétlenül szemlélő Fővárosi Közgyűlés felelőseit és a cinikus főpolgármestert. Ki kell kényszeríteni, hogy ők, mint a tulajdonosok, az utolsó fillérig visszaszerezzék ellopott béreteket, és visszaadják a fővárosi polgároknak is a jegyek és bérletek árának azt a részét, amelyet a milliárdokra rúgó végkielégítések, a százszámra  kötött fiktív szerződésekre történt kifizetések, a korrupciógyanús járműbeszerzések folytán fizettettek meg velük" - írják. (Országos Sajtószolgálat)