Sztrájkol a BKV

2010.01.14. 19:47

Fontosabb részletek
  • Január 11-én éjféltől határozatlan idejű sztrájkot hirdettek a BKV szakszervezetei.
  • A munkabeszüntetés főként a busz- és villamosközlekedést érintette.
  • A metró és a trolibuszok menetrend szerint jártak.
  • A csepeli és a gödöllői HÉV menetrend szerint, a ráckevei HÉV a teljes vonalon 60 percenként, a szentendrei HÉV pedig Békásmegyerre 20, Szentendrére 40 percenként közlekedett.
  • A BKV és a szakszervezet január 17-én este megegyeztek. A sztrájk a szakszervezetek győzelmével végződött, követeléseiket teljesítették, igaz, egyelőre nem a kollektív szerződés keretein belül.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A csütörtök kora esti egyeztetésen sem született megállapodás a BKV menedzsmentje és a sztrájkot kezdeményező 14 szakszervezet vezetősége között a kollektív szerződésről, a sztrájk folytatódik - közölte Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője.

    Több adatot kértek a munkáltatótól, de a déli órákra csak a 15 éves üzleti modellre vonatkozó információt kapták meg. Emellett kérték a 2010-es üzleti tervet, ezt pedig nem készült el este fél 7-re, és a munkáltató nem is tudta vállalni, csak holnap fél 10-re.

    A tárgyalások pénteken délután egykor folytatódnak. (MTI)

  • A Ráckevei HÉV a nap hátralevő részében a következő időpontokban indul: a Vágóhídtól Ráckevéig 19.50, 20.50, 21.50, 22.35, 23.55. A Vágóhídtól Dunaharasztiig 20.15.; Ráckevéről a Vágóhídig 18.11, 19.11, 20.11, 21.11, 22.11. Tökölről a Vágóhídig: 19.07. (MTI)

  • A 11-es busz 20 percenként közlekedik, közölte a BKV. A 170-es és a 244-es óránként jár. Az utolsó járat várhatóan 20.37-kor indul az Örs vezér teréről. A 124-es menetrend szerint közlekedik, az utolsó járat várhatóan 20.54-kor indul a Bosnyák térről. (MTI)

  • Élénk volt a budapesti taxitársaságok forgalma a BKV-sztrájk harmadik napján.

    Tóth Péter, a 6x6 taxi diszpécserközpontjának vezetője elmondta, hogy átlagos napi forgalmuk másfél-kétszeresét bonyolították le csütörtökön. A Taxi4-nél azt mondták, hogy csütörtökön már valamivel kevesebb előrendelésük volt, péntekre pedig bátrabban vesznek fel előrendelést, mint a BKV-sztrájk kezdetén. Dudás Zoltán, a Főtaxi taxi üzletágának igazgatója szerint a hét utolsó munkanapján még élénkebb lesz a forgalom. Az azonnali rendeléseket 10-15 perces kiállási idővel tudták teljesíteni. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Bajnai szerint zsarolnak a szakszervezetek

    A miniszterelnök szerint nem sztrájkolnak, hanem zsarolnak a BKV szakszervezetei. Bajnai Gordon erről a Klubrádiónak nyilatkozott.

    A kormányfő azt mondta, "sztrájkolni Magyarországon mindenkinek van joga", de ehhez azt is hozzátette: azt gondolja, hogy ami itt történik, az "nem sztrájk, hanem zsarolás", hiszen a BKV egy közszolgáltató cég, és rajta kívül más nem tudja megoldani azt, hogy milliók eljussanak a munkahelyükre. (MTI)

  • Pénteken is több vonatot közlekedtet a MÁV-START a BKV-sztrájk ideje alatt, a szerelvények több helyen állnak majd meg.

    A MÁV-START közleménye szerint, ha vasúti sztrájk nem veszélyezteti a menetrendszerű közlekedést, pénteken üzemkezdettől is több vonatot közlekedtet a Nyugati pályaudvar és Óbuda, valamint a Keleti pályaudvar és Kelenföld között. (MTI)

  • Az 1-es villamos délután kettőtől teljes vonalhosszon jár, a 14A villamos 15 percenként közlekedik Káposztásmegyer és Angyalföld forgalmi telep között. A 8-as autóbusz teljes útvonalon jár. A 256-os autóbusz tíz percenként közlekedik. (MTI)

  • Téves bejelentésre indult a rendőrség csütörtökön a Moszkva térre, ahol Kocsis István, a BKV Zrt. vezérigazgatója sajtótájékoztatót tartott, közölte Tafferner Éva, a BRFK szóvivője. Úgy tudták, hogy nagyobb csoportosulás van a Moszkva téren és a jelenlegi feszült helyzetben ezért riasztották a munkatársaikat. A helyszínen kiderült, hogy semmi olyan nem történt, ami rendőri közbeavatkozást igényelt volna, mondta Tafferner Éva.

    03
  • Félreértés történt, személyes atrocitás nem érte a sajtótájékoztatóra érkező Kocsis Istvánt, jelentette az Index tudósítója. Nem fél az emberektől, de az eredeti helyszínen nem voltak megfelelőek a körülmények, nem akart ordítozás közben beszélni, mondta Kocsis. Ezért helyezték át sajtótájékoztatót a buszmegállóból a Moszkva téri metróállomás alagsorában található gépházba, a mozgólépcsők alá.

    04

    A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a BKV jogászai vizsgálják, milyen ellentételezést adhatnának a bérleteseknek, az is felmerült, hogy több nappal kitolnák a bérletek érvényességét. A metrókban tapasztalt sok biztonsági őr jelenlétét azzal indokolták, hogy ha nagyobb tömeg érkezne, akkor ők biztosítják, hogy senki se essen a sínekre.

    05
  • A sajtótájékoztatót a tervezett helyszínéről, egy parkolóból átköltöztetik a 2-es Metró épületébe. Az Index meg nem erősített információi szerint az áthelyezésnek és Kocsis István késésének oka, hogy a BKV-vezér metróval érkezett volna, azonban atrocitás érte a metróban.

  • Nem számít rá, hogy a héten véget ér a sztrájk, ehelyett valamikor a jövő héten lehet vége, mondta az Indexnek Bartha Pál a Moszkva téren.

  • Kocsis István nem érkezett meg a Moszkva térredélután háromra meghirdetett sajtótájékoztatójára, helyette 10-20 szakszervezeti ember jött, élükön Bartha Pállal, a Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeteinek Szövetsége elnökhelyettesével. Rögtön nyilatkoztak a sajtónak, és ellopták a showt. Kocsis azóta sem érkezett meg, helyette azonban 5-6 rendőrautó jött. A rendőrök a helyszínen várakoznak, és filmezik a szakszervezeti embereket.

    02
  • Saját busszal kénytelen szállítani munkatársait az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OPKF) a BKV-sztrájk miatt. Szentes György, a szervezet szóvivője elmondta: a busz, amely 15.30-kor indul, a Mogyoródi út, Hungária körút, Béke út, Pozsonyi út, Újpest városkapu, Árpád út, Váci út, Megyeri út, Káposztásmegyer, Megyeri híd, Békásmegyer, Szentendrei út, Árpád híd és újra Hungária körút, Mogyoródi út útvonalon közlekedik. A katasztrófavédők busza minden BKV-megállóban is megáll és - amíg van szabad hely - bárkit felvesz. Az utazás térítésmentes, a buszt onnan lehet felismerni, hogy az oldalán nagy betűkkel Katasztrófavédelem felirat van.

  • A sztrájkbizottság szóvivője, Nemes Gábor szerint a BKV-nak a munkabeszüntetés ugyan napi 40 millió forint jegyárbevétel-kiesést jelent, ezt azonban ellensúlyozza a 90 millió forintos megtakarítás, ami a sztrájkolóknak ki nem fizetett munkabérből és annak járulékos költségeiből, illetve a megtakarított benzin-és karbantartási költségből tevődik össze.

  • Helyreállt a menetrend szerinti vasúti közlekedés a MÁV vonalain.

    A csütörtök hajnali 4 órás szolidaritási vasutassztrájk alatt a vonatok 95 százaléka szállította az utasokat, az ebben az időszakban közlekedésre kijelölt 700 járatból 35 maradt ki.

    A MÁV adatai szerint a hajnali 4 és reggel 8 óra között tartott munkabeszüntetés alatt a sztrájkolók aránya 0,5 százalék volt.

    A sztrájkban érintett esztergomi és a vácrátóti vonalakon is helyreállt a forgalom, és Miskolc környékén sem késnek már a járatok.

    (MTI)

  • A HUNACCA Magyar Légiutaskísérők Egyesülete is szolidáris a Malév Ground Handling Zrt. sztrájkoló munkavállalóival. Korábban szolidaritását fejezte ki a Hunalpa Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesülete, valamint a Repülőgép Műszakiak Független Szakszervezete is.

    A Malév földi kiszolgálást végző cégénél a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) hirdetett hétfőn este határozatlan idejű sztrájkot, miután nem tudtak megegyezni a munkáltatóval a kollektív szerződésről.

    A munkabeszüntetés miatt járatot eddig nem kellett törölni, néhány repülő azonban kisebb, 20-30 perces késéssel indult csak el Ferihegyről.

  • A csütörtök déli egyeztetésen sem született megállapodás a BKV menedzsmentje és a sztrájkot kezdeményező 14 szakszervezet vezetősége között a kollektív szerződésről, a sztrájk folytatódik. Korábban azt közölték, ha délben nem sikerül megállapodni, délután folytatják a tárgyalást.

  • cikkünk a témában:

    Vadásszon dolgozó BKV-ellenőrt!

    Tucatnyi olvasónk számolt be arról, hogy a sztrájk kezdete óta kevés ellenőrt látni a metrómegállóknál, villamosokon, buszokon, akit láttak, az sem ellenőrzött, főleg nem bírságolt. Annál több biztonsági őr, rendőr álldogál, főleg a metróállomásokon. A BKV hivatalosan cáfolja, hogy utasította volna az ellenőröket a semmittevésre. Ha talál ilyet, fotózza le, küldje be az Indexnek és nyerjen!
    A BKV hivatalosan nem adott ki semmi olyan utasítást az ellenőreinek, hogy a sztrájk ideje alatt ne ellenőrizzék az utasokat, ez az érdekei ellen lenne, mondta az Indexnek Pásztor Erzsébet, a BKV kommunikációs igazgatója. Ennek ellenére az olvasók és az újságírók tapasztalata alapján úgy tűnik, mintha az ellenőrök mégsem dolgoznának. Ezért felhívjuk az olvasók figyelmét, ha látnak munkáját végző BKV-ellenőrt a sztrájk alatt, aki ráadásul még bírságolásra is hajlamos, fotózzák le, küldjék be az, Indexnek [1], és nyerjenek. A beküldők nagyértékű 10 darabos gyűjtőjegyet kapnak.

  • A dél-pesti buszgarázsból reggel 15 autóbuszt vitt el a BKV. Az érdekképviseleti vezető szerint a buszokhoz kiírt sofőrök felelőssége, hogy a munkabeszüntetés alatt is vigyázzanak a cég értékeire, ráadásul a vezetők nem ismerték a buszok elkobzóit. Földényi György szakszervezeti vezető elmondta: azért, hogy ne fordulhasson elő hasonló eset, az összes, 330 autóbusz forgalmi engedélyét elvitte a szakszervezet és biztonságba helyezte. A dél-pesti autóbuszgarázsba kihívták a rendőrséget is az eltűnt forgalmi engedélyek miatt, de megállapították, hogy nem történt bűncselekmény - mondta el Papp Judit, a BRFK sajtóügyeletese.

  • A BKV-nál kialakult helyzettel kapcsolatban a vállalat kommunikációja megtévesztő, az utazóközönséget érintően egyenesen káros, áll a Villamos Független Szakszervezet közleményében. A közlemény szerint a BKV munkavállalóinak döntő többsége a megélhetéséért sztrájkol. A vállalat a dolgozók jövedelmének csökkentését tűzte ki célul, ezt az emberek nem tudták elfogadni, és több mint hat hónapos tárgyalássorozat után az egyetlen megmaradt, végső eszközhöz nyúltak.
    A szakszervezet leszögezi, hogy a Kollektív Szerződés tárgyalásának folyamán megfogalmazott kéréseknek és a sztrájknak nem célja plusz juttatások megszerzése. Egyetlen dolgot szeretnének: megtartani a 2009-es jövedelmüket. A BKV tájékoztatásával ellentétben nem fognak többet keresni idén, ugyanakkor ha elfogadnák a vállalat ajánlatát, az jelentős jövedelemcsökkenést eredményezne. Amennyiben megállapodnának a tavalyi KSZ-ben, akkor is legfeljebb a 2009-es jövedelem szintet tarthatnák, tehát a BKV által kommunikált 13 %-os nettó kereset növekedés hazugság, szándékos félrevezetése a közvéleménynek és a tájékozatlan kollégáknak, áll a közleményben.

  • A Főpolgármesteri Hivatal támogatja a telekocsi-programot, ezért lehetővé tette, hogy sztrájk idején a BKV-végállomásokra be lehessen hajtani autóval, hogy felvegyék a szabad hellyel rendelkező autósok az ott várakozókat. Ingyenesen azonban továbbra se lehet parkolni.

  • A BKV-sztrájk miatt egy iskolában van rendkívüli szünet csütörtökön Budapesten. Az egészségügyben továbbra is zökkenőmentes a működés, csak a Nyírő Gyula Kórházban egyre nehezebb a betegellátást megszervezni - közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

    Szerdán két iskolában nem volt tanítás.

  • A csütörtök délelőtti tárgyaláson sem sikerült megállapodnia a sztrájkot meghirdető 14 szakszervezetnek a BKV menedzsmentjével a kollektív szerződésről, ezért az érdekképviseletek folytatják a kedden megkezdett, határozatlan idejű sztrájkot - közölte Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője. A BKV a csütörtöki egyeztetésen sem állt elő új ajánlattal, a szakszervezetek pedig továbbra is kitartanak eddigi álláspontjuk mellett - mondta. Nemes Gábor hozzátette: mivel meg akarnak egyezni, a nap folyamán többször tárgyalóasztalhoz fognak ülni.

    05
    Székelyné Pásztor Erzsébet, a BKV kommunikációs igazgatója mikrofont tart Nemes Gábor, a Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeti Szövetségének elnöke elé
  • Biztonsági őrök védik a vezetőket a 6-os villamoson. Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnöke elmondta, tudomása szerint a cég biztonsági őrei fokozottan figyelnek a nem sztrájkoló alkalmazottakra, így a metró- , villamos-, valamint a troli- és a HÉV-vezetőkre. A legforgalmasabb villamosvonalon, a 6-oson a biztonsági őrök a járművekre is felszállnak, és a vezetőfülke mögött vigyázzák a rendet. Gulyás Attila szerint a szokásosnál nagyobb létszámban vannak jelen a metróaluljárókban és azok környékén a rendőrség járőrei is.

    04
    Rendőrök egy buszmegállóban állnak a Nyugati téren
  • Délután 3 órakor tart sajtótájékoztatót Kocsis István, a BKV Zrt. vezérigazgatója. A helyszín a kedd óta üresen tátongó Moszkva téri autóbusz-tároló lesz, a Szilágyi Erzsébet fasor és a Krisztina körút torkolatánál.

  • Bajnai Gordontól kér meghallgatást a szakszervezet - jelentette be Nemes Gábor, a BKV-sztrájkbizottság szóvivője csütörtökön a cég menedzsmentjével folyó tárgyalások közben. A szakszervezeti vezető közölte, azért fordulnak a miniszterelnökhöz, mert véleményük szerint ellentmondás van a Demszky Gábor főpolgármester és Bajnai Gordon kormányfő által decemberben aláírt szándéknyilatkozat és a cég menedzsmentje által, a sztrájktárgyalásokon képviselt ajánlat között. Nemes Gábor közölte, egyúttal kezdeményezték, hogy a mielőbbi megegyezés érdekében a megbeszéléseket innentől kezdve folyamatosan, megszakítás nélkül, éjjel-nappal folytassák.

  • Banos Judit olvasónk megjárta, hogy nem vett bérletet. "A tegnapi napon igyekeztem eljutni Mátyásföldről a Tétényi Kórházhoz, ám mivel többszöri próbálkozásra sem sikerült felférnem a 173-as vonalán indított busznak titulált matchbox méretű járatra, gondoltam egy merészet és kipróbáltam a 8-as buszt, ahol volt annyi hely, hogy szűkösen, de levegőt kapjak. Botoran elindultam vele, majd kiderült, ez nem megy el még a Móriczra sem (jelzem ez az én tudatlanságom), leszálltam a Sánc u-i megállónál, majd frissen, kiegyensúlyozottan elsétáltam a már említett Móricz Zsigmond körtérre, ahol autómobillal várt a barátném, akihez indultam. Az jutott eszembe, hogy a tisztelt BKV dolgozók tulajdonképpen miért nem az érintettek házánál trombitálnak 3 napig folyamatosan, esetleg dobbal kiegészítve. Tévedés ne essék, nagy polgárjogi harcos hírében állok, leginkább kiállok az elnyomottak mellett, de azt gondolom, hogy egy egész várost korlátozni a szabad közlekedésben, ezzel korlátozva a szabadságát is, nem szép dolog. És azt is kitaláltam, hogy fütyiket fogok rajzolni a buszmegállókat jelző táblákra, ezzel demonstrálva rossz érzésemet.

    Úú, azt el is felejtettem, hogy bár mindig, hangsúlyozom állandóan vásárolok bérletet, ez lejárt a tegnapi napon, és ma úgy éreztem, nem töröm ki a nyakam, hogy magamévá tegyek egy újat.... Na mi a csattanó? A héven miért is ne, igazoltattak, hozzáteszem, a szerelvényre nem divat felszállni, most valamiért mégis. Tisztelettel vegyes alázattal ám meleg szeretettel üdvözlöm a BKV dolgozóit.

  • Újabb két vonalon, a 166A és a 244-es vonalán indította el a BKV a buszokat csütörtök reggel, a sztrájk harmadik napján.

    Sok autóbuszjárat csak félóránként vagy óránként közlekedik.

    A 244-es busz a menetrendtől eltérően napközben is közlekedik, a 297-es busz pedig meghosszabbított útvonalon jár (Rákoskeresztúr városközpont - Rákoskert - Rákoscsaba-Újtelep, Tóalmás utca).
    A buszok közlekedésében - bár nőtt az üzemelő vonalak száma - jelentősebb fennakadásokra kell számítani, mivel a járatok a menetrendben szereplő időközöknél ritkábban járnak. Csak óránként közlekedik a 124-es, a 170-es és a 244-es járat, 30-60 percenként követik egymást az 57-es, a 63-as, a 88-as, a 103-as, a 150-es, a 166A, 178A, a 181-es, a 200E és a 297-es jelzésű buszok.

    (MTI)

    01
    Gyalogosok az 1-es vonalán
    Olvasónk Kosztolnik Zoltán képe
  • Bár tart a Malév GH dolgozóinak sztrájkja csütörtökön is a ferihegyi reptéren, a járatok várhatóan menetrend szerint, legfeljebb kisebb késésekkel közlekednek.

    A társaság reprezentatív szakszervezete, a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) hétfőn este 8 órától tart sztrájkot a cégnél, miután nem tudott megegyezni a munkáltatóval a kollektív szerződésről. A munkabeszüntetés kedden 20-30 perces késést okozott egyes járatoknál, szerdán azonban már többen vették fel a munkát, így menetrend szerint indultak a gépek.

  • A metrók és a trolibuszok üzemkezdetkor menetrend szerint elindultak, és azóta is fennakadások nélkül közlekednek.

    A csepeli és a gödöllői HÉV-szerelvények menetrend szerint járnak, a ráckevei HÉV Tökölre 30, Ráckevére 60 percenként közlekedik, a szentendrei HÉV Békásmegyerre 10, Szentendrére pedig 30 percenként indul.