Sztrájkol a BKV

2010.01.13. 11:35

Fontosabb részletek
  • Január 11-én éjféltől határozatlan idejű sztrájkot hirdettek a BKV szakszervezetei.
  • A munkabeszüntetés főként a busz- és villamosközlekedést érintette.
  • A metró és a trolibuszok menetrend szerint jártak.
  • A csepeli és a gödöllői HÉV menetrend szerint, a ráckevei HÉV a teljes vonalon 60 percenként, a szentendrei HÉV pedig Békásmegyerre 20, Szentendrére 40 percenként közlekedett.
  • A BKV és a szakszervezet január 17-én este megegyeztek. A sztrájk a szakszervezetek győzelmével végződött, követeléseiket teljesítették, igaz, egyelőre nem a kollektív szerződés keretein belül.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Egy férfi olvasónk a Róna utcánál várt reggel 8 körül, de több 173-as busz is hiába állt meg, mert nem fért fel rá egy utas sem. "Csodák csodája, egy kedves fiatal lány megállt autójával a megállóban és néhány idősebb néninek az autó ablakán kikiabálva felajánlotta, hogy elviszi őket a Blaha felé. A nénik nem mertek beszállni, én azonban igen."

  • Elérte a Rákóczi téri állomást a 4-es metró déli fúrópajzsa szerda délelőtt a fővárosban. A fúrópajzs másfél hónapos munkával vágta át magát a Kálvin tér és a Rákóczi tér közötti hétszáz méteres szakaszon. (MTI)

  • Tafferner Éva, a BRFK szóvivője közölte, hogy egy buszsávot csak akkor használhat egy autós, ha a helyszínen levő közlekedési rendőr karlendítéssel mutatja neki, magyarul arra tereli. Délelőtt mindössze a belvárosi József Attila úton engedték meg a rendőrök a buszsáv használatát, a reggeli csúcsban pedig az M5-ös bevezető szakaszán és a Hegyelja úton. A buszsávot jogtalanul használó autósok miatt tíz perccel nőtt az érintett buszok menetideje, közölte a BKV fődiszpécsere.

  • Az 1-es villamossal valószínűleg történt valami, lehet, hogy leszakadt egy felsővezeték. Az biztos, hogy az Árpád hídi metrómegállónál Buda felé fél órát kellett rá várni. Bemondták, hogy a villamos csak a Stadionok és a Bécsi út között közlekedik, de nagyon ritkán. A pótlásra bevetett villamos kevés kocsival jár, ezért hatalmas a tömeg, alig lehet felférni.

  • Nincs megállapodás a BKV menedzsmentje és a szakszervezetek között a kollektív szerződésről, a feleknek a szerda délelőtti tárgyaláson sem sikerült megegyezniük. A szakszervezetek folytatják a kedden kezdődött, határozatlan idejű sztrájkot, közölte Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője az egyeztetés után. Elmondta, hogy a BKV ezúttal sem adott be új ajánlatot, és a sztrájkbizottság ragaszkodik a saját álláspontjához. A tárgyalások csütörtök délelőtt folytatódnak. (MTI)

    DSZZS20100113103
    Bolla Tibor gazdasági vezérigazgató-helyettes tájékoztatja a sajtót
    Fotó: Szigetváry Zsolt
  • A főváros lehetővé tette, hogy a sztrájk idején a BKV végállomásokra is be lehessen hajtani autóval, hogy felvegyék a szabad hellyel rendelkező autósok az ott várakozókat. Az alább felsorolt buszvégállomásokra tehát szabályos behajtani:

    I. Batthyány tér, II. Hűvösvölgy, II. Kolosy tér, II. Moszkva tér, II. Pasaréti tér, III. Békásmegyer HÉV-állomás, III. Békásmegyer, Újmegyeri tér, III. Óbuda, Bogdáni út, III. Óbuda, Szentlélek tér, IV. Rákospalota-Újpest vasútállomás, IV. Újpest-Városkapu, V. Arany János utca, VI. Nyugati pályaudvar, IX. Boráros tér, IX. Közvágóhíd, X. Kőbánya, városközpont, X. Örs vezér tere (észak), XI. Bornemissza tér, XI. Etele tér, Kelenföldi pályaudvar, XII. Apor Vilmos tér, XIV. Mexikói út, XIV. Örs vezér tere (dél), XVII. Rákoskeresztúr, városközpont, XIX. Kispest, Határ út, XIX. Kőbánya-Kispest, XXI. Csepel, Határ utca, XXI. Csepel, Szent Imre tér

  • Egy olvasónk az Erzsébet királyné útjánál várt hiába az 1-es villamosra, amikor a kocsisorból egy fiatal lány kiszólt a várakozóknak, hogy a Lágymányosi híd felé tart, és van három szabad helye, szívesen elviszi azokat, akik arra tartanak. Ketten éltek a lehetőséggel, olvasónknak az volt a furcsa, hogy mások nem jelentkeztek, szerinte nem hitték el, hogy ilyen megtörténhet.

  • Egy olvasónk a körúton várt villamosra, mikor a megállóban bemondták, hogy a 6-os 15 percenként közlekedik, a 4-es egyáltalán nem jár. Azt is mondták, hogy nagy a tömeg, de felfér mindenki. „A villamosvezető humora oldotta a helyzetet egy kicsit: Az első ajtónál nagy levegő!”

  • A BKV-nál még nem született döntés arról, hogy kárpótolják-e, és ha igen, hogyan, azokat az utasokat, akik érvényes bérlettel rendelkeznek, és az előre kifizetett szolgáltatást önhibájukon kívül nem tudják igénybe venni, közölte Bolla Tibor, a BKV gazdasági vezérigazgató-helyettese szerdán az MTV reggeli hírműsorában. Azt mondta, törvényi szabályozásra lenne szükség a kérdés megnyugtató megoldására, ennek hiányában tulajdonosi döntés szükséges.

  • „Ma reggel 07.20 óra magasságában álldogáltam Újpesten az Árpád üzletháznál buszra várva, amikor a megállóba beállt egy autó –  három hölgy ült benne –, és az anyósülésen ülő kiszólt, hogy a Váci úton mennek végig, ha valakinek jó, csatlakozzon. Örömmel beültem – mások, azt hiszem, nemigen hitték, amit láttak – és végül a Forgács utcáig velük tartottam. Ott a mellettem ülő hölgy célbaért – őt még Újpalotán vették fel, szintén ismeretlenül –, így én is kiszálltam, és metróval folytattam az utat” – lelkendezett egy olvasónk.

  • A fővárosi önkormányzathoz tartozó egészségügyi intézményekben zavartalan az ellátás, mondta el érdeklődésünkre Tiba Zsolt, Budapest főjegyzője. Előfordul, hogy egy-egy dolgozó a sztrájk miatt nem, vagy csak késve jut el munkahelyére, hiányuk pótlását eddig megoldották.

  • A sztrájk miatt a BKV öt rendkívüli járatot indított: a 66A jelűt a Határ út - Pesterzsébet vonalon, és a 98-as buszokat, melyek Rákoskeresztúr és Rákoshegy között járnak körülbelül negyedóránként. Ezeken kívül a 256-ost, ami Hűvösvölgy és a Moszkva tér között közlekedik és a 61-es villamos, valamint a 29-es autóbuszt váltja ki. A 950A jelűek a Határ út és Pestimre központ között viszi az utasokat, kiváltva az 50-es villamosokat és a 106-os autóbuszokat. Ezek körülbelül tízpercenként járnak. A 990-es buszok a Moszkva tér és Normafa között járnak a régi 21-es busz vonalán, 7-8 percenként követik egymást. (FH)

  • Szerdán is sokan akarják taxizással megoldani utazási problémájukat, ezért a taxitársaságok a szokásosnál jóval több autóval vannak a budapesti utakon. A Taxi4-nél elmondták, egyáltalán nem csökkent szerda reggelre a forgalom a keddihez képest, pedig arra számítottak, hogy sokan szabadságot vesznek majd ki a sztrájk miatt, így visszaesik az utasok száma. A BKV-sztrájk első napján a Taxi4-nél több mint kétszeres forgalmat mértek az egy héttel korábbi keddi naphoz képest. A Tele5 taxinál csaknem 2,5-szer több fuvart bonyolítottak le kedden egy átlagos keddi munkanaphoz viszonyítva. Azt mondták, a forgalom  náluk sem esett vissza a keddihez képest, így előrendeléseket már csak délutánra tudnak felvenni. (MTI)

  • Olvasónk Zugló vasútállomási megállóban huszonöt percet várt egy 173-as buszra, onnan a Tétényi útig ötven percet utazott. „A fagyoskodást és a tömegnyomort pedig csak tetőzi a sok ordítozó, ideges ember, akik egymáson vezetik le a feszültséget” – szólt a hangulatjelentés.

  • Olvasónk elégedetten számolt be a 40-esen szerzett élményeiről: „A 40-es vonalán járnak a Vértes Volán buszai. A sofőr totál rugalmas volt, bekiabálásos alapon állt meg ott, ahol kellett.”

  • Bár negyven buszvonalon megindult a közlekedés reggel, egyes járatok csak óránként vagy annál is ritkábban közlekednek.

    Óránként jár a 63-as, a 170-es, a 178A és a 266A busz is, a 124-es pedig 60-90 percenként. A fontosabb járatok - a 8-as, a 173-as - 5-10 percenként közlekednek. Félóránként követik egymást a 30-as, az 57-es, a 95-ös, a 103-as, a 150-es, a 212-es és a 225-ös járatok, 30-60 perces időközökkel közlekedik az 58-as és a 128-as busz.

    Az öt villamosvonalon, ahol járnak a szerelvények, átlagosan 15-20 perces követési idővel kell számolni. A Lehel út és Bécsi út között közlekedő 1-es villamos 15 percenként, a 2-es 25 percenként, a 6-os 10-15 percenként, a 47A 30 percenként, az 52-es pedig 10-15 percenként közlekedik. (MTI)

  • Olvasóink írták:

    Zsuzsa: Személyes tapasztalat, hogy a 63-as nem jár. 2 órát álltam a megállóban (6:20 – 8:15), és egy busz sem jött. Az persze lehet, hogy a megnövekedett követési távolság azt jelenti, hogy talán 5 óránként jár, de én nem ezt képzeltem. Emellett a BKV infó is azt mondta, hogy nem jár a 63-as busz (így nem értem, hogy a BKV a honlapjára miért teszi ki az ellenkezőjét). (08.47)
    Laci: A 136E vonalon sárga volánbuszok járnak. Ritkán de járnak. (08.56)
    Kitti: A ráckevei HÉV nem a hétvégi menetrend szerint jár, hanem inkább össze-vissza. Reggel 5:48 és 6:55 között nem járt szerelvény Budapest irányába a Szigetszentmiklós megállóban, és a menetidő is hosszabb, 35 perc helyett körülbelül 45 perc, amíg beér a Vágóhídra. (08.57)
    Lajos: a BKV oldalán az olvasható, hogy az 1-es villamos rövidített útvonalom közlekedik. Sajnos a tájékoztatása hiányos, azt ugyanis elfelejtették közölni, hogy a szokásos 1-es vonalán járó Tátra típusú villamosok helyett a körúti forgalomból kivont ipari csuklósok közlekednek (1 kocsival), aminek befogadóképessége a 3 kocsis Tatra villamosnak kb. a negyede. A várakozási idő pedig 25-40 perc. Nekem személy szerint az óriási tömeg miatt csak a harmadikra sikerült felférnem. (09.20)
    Zsuzsa: A BKV sztrájkra hivatkozva a kispesti SZTK-ban csak sürgős esetben végeznek laborvizsgálatokat. Állítólag azért, mert az asszisztensek nem tudnak bejutni reggel a rendelőbe. Csak az a baj, hogy amikor a beutalókat kiadták, akkor nem lehetett tudni, hogy a sztrájk miatt nem fog működni egy ilyen alapvető és sok embert érintő ellátás. (09.20)

  • Olvasóink a sztrájkról:

    Gábor: Jár a 18-as villamos a Savoya park és a Bocskai út között, bár erről a honlapjuk szerint a BKV sem tud. A 47-es valóban jár a Városház tér és a Bocskai út között. Ma reggel nem volt rajta nagyobb tömeg, mint egy zsúfoltabb hétköznapon. A 6-os tömve van, a Móricz után már eléggé esélytelen felszállni. A 114-es busz a Móriczon a 40-es busz megállójából indul. Mivel ez sehol sincs kiírva, emiatt tegnap 20 percet álltam feleslegesen a 7-es megállójában. A 114-esről így viszont sokan hitték, hogy a 40-es vonalán közlekedik. (08.35)
    Intherm: Jár a 200-as busz is Köbánya  Kispest és Ferihegy 2 reptér között kb 20 percenként. A busz egyébként rövid alvállalkozós Volvo. (08.37)
    Richárd: Ma jókora séta után érkeztem meg az 1-es villamos Kacsóh Pongrácz úti megállójába, az Árpád-híd felé mentem volna. 20 perc várakozás után a síneken sétáló emberek közölték velünk, hogy a villamos csak a Reitter Ferenc utcáig közlekedik, ők is ott szálltak le. Átsétáltunk oda, és a Stadionok felé vezető vágányon tényleg ott állt egy villamos, ami nem akart továbbmenni.Mögülünk ellenben jött egy villamos a Bécsi Út felé (tehát a séta felesleges volt, mert nem a  bent álló villamos fordult vissza). Tehát: az 1-es villamos közlekedik, csak nem mindegy, merre megy vele az ember. (08.39)

  • Két szakközépiskolában rendeltek el rendkívüli tanítási szünetet szerdán, a BKV-sztrájk miatt. Nem tanítanak az Erzsébet Királyné Szolgáltató és Kereskedelmi Szakközépiskola és Szakiskolában, illetve a Terézvárosi Kereskedelmi Szakközépiskola és Szakiskolában.

    Budapest jegyzője nem rendelt el rendkívüli tanítási szünetet a BKV-sztrájk miatt, az iskolaigazgatók azonban saját hatáskörükben dönthetnek erről. Kedden három fővárosi fenntartású intézményben határoztak úgy, hogy nem tanítanak. Ezeket a napokat minden iskolának be kell pótolnia.

  • Olvasóink írták a sztrájkról:

    Béci: Tegnap óta a 194-es busz vonalán megtanulták az utat. Szépséghiba, hogy 25 percet kellett várni rá. Metró jó volt, de a fekete leves a Nyugatiban ért. A MÁV által indított kisegítő járatok érdeklődés hiányában nem indulnak Óbuda felé, vagy is a 6:45-re mondták, a többit nem kérdeztem. Most néztem meg, a BKV honlapján most is fent vannak. (07.16)
    Zsófi: A 8-as jár, a Ferenciek terétől Gazdarétig négyet is láttam Pest felé jönni 6.45-7.00 között + egy kósza153-ast a Regős köznél.  (07.18)
    Sir: Reggel a 173-as buszok fele akkorák voltak, mint a szokásos. Reménytelen volt a feljutás rájuk. Maradtam is a 6-os villamosnál. Ami meg is telt a végállomáson és menet közben jópár utast ott hagytunk. (07.45)
    Laci: A IV. kerületi Megyeri út és Fóti út kereszteződésé reggel 7 körül 30-as busz nem volt látható, a megállóiban sem állt senki, ezzel szemben mindkét irányban elment egy-egy 122-es busz. Kifelé szinte üresen, befelé félig üresen. Én is ezzel jöttem a belvárosba. (07.43)
    Júlia: Csepelen a 159es busz látszólag teljes útvonalon közlekedik, ám a megszokott kék BKV busz helyett sárga Volánra szállhatnak fel az utasok. (8.29)

  • Több fő közlekedési útvonalon is fennakadások vannak, szerda reggel a bevezető útvonalakon és a belső főbb utakon is torlódások alakultak ki.

    A rakpartokon és hidakon mindkét irányban lassú az előre jutás, és különösen zsúfolt az M1-M7 bevezető szakasza - mondta Lorencz Pálma. Telített a Szerémi út a Lágymányosi híd felé, a belvárosban pedig a Nyugati tértől a kiskörút felé nehéz a közlekedés. Fennakadások vannak még a Tétényi úton is a Hamzsabégi út - Karolina út útvonalon is - tette hozzá.
    Az UTV.hu webkameráinak képe szerint jelentősen lelassult a közlekedés az M1-M7 bevezető szakaszán a Balatoni úti csomópontban, a Hungária és a Könyves Kálmán Körúton, a Flórián térnél a Pacsirtamező úton mindkét irányban. Torlódnak a járművek a Döbrentei tér - Erzsébet híd - Astoria útvonalon, az Október huszonharmadika úton a Pest felé vezető sávokban, a Margit körúton a Moszkva térnél, a Váci úton a Nyugati térnél, a Gyáli úton a körúti csomópontban és az Üllői úton a Ferenc körútnál. (MTI)

  • Szerdán reggel 8 órakor már negyven busz- és hat villamosvonalon közlekedtek a járatok. A buszok többsége teljes útvonalán közlekedik, a negyven járatból tizenegy jár rövidített vonalon. Ilyen a 8-as, a 66A, a 98-as, a 114-es, a 151A, a 173-as, a 180-as, a 212-es, a 256-os a 950A és a 990A járat. Megindult a buszközlekedés a 63-as, a 128-as, a 178A, a 150-es vonalon is - olvasható a BKV közleményében.

    Nincs változás a villamosok közlekedésében, továbbra is öt vonalon járnak csak a szerelvények, jóval ritkábban, mint egy normál hétköznapon. Rövidített útvonalon, a Lehel út és a Bécsi út között közlekedik az 1-es villamos, az 52-es pedig csupán Kispest, a Határ út és a Nagysándor József utca között szállít utasokat.

    Ezeken kívül jelenleg a 2-es, 6-os és a 47A villamosok járnak, utóbbi csak Budafok, Városház tér és a Bocskai út között közlekedik. Bár reggel elindult a 3-as, 41-es és 50-es villamos, de nem sokkal hat óra után ezeken a vonalakon is leállt a közlekedés.

    HÉV-, a metró- és a trolibuszvonalakon az első járatok üzemkezdetkor elindultak, és azóta is menetrend szerint közlekednek.

  • "Ma reggel 7-kor az Örs vezér terén a 2 busznyi ember maga is megfigyelhette, hogy részben miért folyik a sztrájk, ugyanis a 161-es busz sofőrjének 5 percébe került hogy működésre bírja az első ajtót. a busz végig tömve volt, az előző napi 3-4 utashoz képest. Az emberek többsége türelmes volt, mindössze egy fiatal, intelligensnek kinéző ember rugdosta a buszt, majd a kukát a megállóban. Egy babakocsival felszálló, vélhetőleg optimista hölgy okozott kisebb hangzavart, mikor a buszsofőr  a hangosbemondóban jelezte, hogy talán előre kellett volna engedni, egyszerre hárman szólták le, hogy talán nem kéne sztrájkolni! A szembe sávban a pesti úton 4 buszt és 4 vagány biciklist számoltam, a kocsisor végig folyamatos volt. 2 nap után még mindig támogatom a sztrájkot, bár nyilván kevésbé tenném, ha a késésemet az iskolából kevésbé tolerálná a főnök" - írta Ferencz Tibor olvasónk.

  • Továbbra is nagyüzem van a fővárosi taxitársaságoknál a BKV-sztrájk miatt. Elsősorban előrendelések futnak be a cégekhez, főleg a reggeli csúcsra, de a társaságok többsége már nem tud fogadni több előjegyzést erre az időszakra.

    A keddihez hasonló mennyiségű hívás fut be a City Taxihoz, reggel fél 7 és 9 óra között már nem tudnak fogadni több előrendelést. Megerősített szolgálattal dolgozik a Főtaxi is. A szokásosnál tízszer több előrendelést kérnek tőlük az utasok, ennek ellenére még tudnak fogadni. A 6X6 Taxinál reggel 9 óráig már nem lehet előjegyzést kérni. Hozzájuk is körülbelül ugyanannyi hívás érkezik, mint kedden, a BKV-sztrájk kezdetekor.

  • A fél 5-ös üzemkezdetkor még csak négy vonalon közlekedtek a buszok, azóta további harminckét vonalon indult meg a közlekedés. A legtöbb járat - így a többi között a 11-es, 25-ös, 57-es, 58-as, 85-ös, 95-ös, 103-as, 122-es, 161-es, 194-es, 200E, 240-es és 272-es - a teljes útvonalon közlekedik, tizenegy viszonylaton azonban csak rövidebb szakaszon. Rövidített vonalon jár a 8-as, 66A, 98-as, 114-es, 151A, 173-as, 180-as, 212-es, 256-os és 950A és a 990A.

    A villamosok közlekedésében jelentős fennakadásokra kell számítani, összesen öt villamosvonalon járnak a szerelvények. Az 1-es villamos csak a Lehel út és a Bécsi út között közlekedik, az 52-es pedig csupán Kispest, a Határ út és a Nagysándor József utca között szállít utasokat.

    Ezeken kívül jelenleg a 2-es, 6-os és a 47A villamosok járnak, utóbbi csak Budafok, Városház tér és a Bocskai út között közlekedik. Bár reggel elindult a 3-as, 41-es és 50-es villamos, de nem sokkal hat óra után ezeken a vonalakon is leállt a közlekedés.

    A HÉV-, a metró- és a trolibuszvonalakon az első járatok üzemkezdetkor elindultak, és azóta is menetrend szerint közlekednek.

  • A szerdai üzemkezdetkor ugyan elindult, nem sokkal negyed hat után azonban leállt a villamosközlekedés a 3-as és 41A vonalakon. Megindult viszont a közlekedés az 52A vonalán (Kispest, Határ út - Gubacsi út).

    Szerda kora reggel így csak az 1-es, 2-es, 6-os, 47-es (csak a Bocskai út és Deák Ferenc tér között közlekedik), valamint az 52A villamosokkal lehet közlekedni, amelyek a BKV közlése szerint ritkábban járnak, mint egy átlagos hétköznapon.

    Javult viszont a buszközlekedés, mivel újabb három vonalon, a 151A-n, 124-esen és 225-ösön is elindultak az első járatok, mindhárom vonalon alvállalkozók üzemeltetik a buszokat. Ezzel hétre nőtt azon vonalak száma, ahol van buszközlekedés.

    A HÉV-, a metró- és a trolibuszvonalakon az első járatok üzemkezdetkor elindultak és azóta is menetrend szerint közlekednek.

  • Az 1-es, 2-es, 3-as, 6-os, a 41A (Bocskai út és Kamaraerdő között) és a 47-es (Bocskai út és Városház tér között) vonalakon van közlekedés.
    Az autóbuszbuszvonalak közül a 30-ason, 58-ason, 95-ösön és 170-es indultak el a járatok.

    A BKV adatai alapján a villamosok közül több, a buszok közül viszont egyelőre kevesebb jár, mint a sztrájk első napján az üzemkezdetkor.
    Nemes Gábor szerint a buszgarázsokban továbbra is száz százalékos a munkabeszüntetés támogatottsága. A sztrájkbizottság úgy tudja, hogy a cinkotai buszgarázsban - ahol jelenleg tartózkodik - nyugalom van, semmi rendkívüli esemény nem történt.

    A délelőtti egyeztetéssel kapcsolatban annyit mondott: nem sok jóra számít. Véleménye szerint a kialakult helyzetben a BKV menedzsmentjének kell új ajánlatot tennie a szakszervezetek felé.