Sztrájkol a BKV

2010.01.14. 08:43

Fontosabb részletek
  • Január 11-én éjféltől határozatlan idejű sztrájkot hirdettek a BKV szakszervezetei.
  • A munkabeszüntetés főként a busz- és villamosközlekedést érintette.
  • A metró és a trolibuszok menetrend szerint jártak.
  • A csepeli és a gödöllői HÉV menetrend szerint, a ráckevei HÉV a teljes vonalon 60 percenként, a szentendrei HÉV pedig Békásmegyerre 20, Szentendrére 40 percenként közlekedett.
  • A BKV és a szakszervezet január 17-én este megegyeztek. A sztrájk a szakszervezetek győzelmével végződött, követeléseiket teljesítették, igaz, egyelőre nem a kollektív szerződés keretein belül.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Üzemkezdet óta - amikor 31 busz- és 4 villamosvonalon indultak el a járatok - további 11 viszonylaton kezdték meg a szolgáltatás nyújtását. A legtöbb busz teljes útvonalán jár, de ritkábban, mint egy normál hétköznapon.

    Csütörtök reggeli képek

    A villamosközlekedésben továbbra is jelentős fennakadások vannak, reggel 8 óráig összesen négy járat (1-es, 6-os, 50A, 52A) indult el, ezek közül is csak a 6-os jár teljes útvonalon, és ritkábban követik egymást a szokásosnál. (MTI)

  • Már reggel nehezen járható a főváros, forgalmi dugókra kell számítani a bevezető és a főbb útvonalakon, zsúfoltak a hidak és a rakpartok is - jelentette a Fővinform.

    Az ügyeletes tájékoztatása szerint nagyon élénk a forgalom a Budaörsi, a Kerepesi, a Váci és a Szentendrei úton. A hidak közül az Árpád, a Petőfi, a Lágymányosi és a Petőfi is csak lassan járható.

    A rakpartok pedig szinte telítettek. A belváros főbb útvonalai, mint a Kossuth Lajos utca, a körút környéke is nagyon zsúfolt - tette hozzá az ügyeletes.

    A torlódás 11-12 óráig eltarthat, azután délután 16 óra körül kezdődhet újra a csúcsforgalom.

  • Befejeződött csütörtökön 8 órakor a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) hajnal 4 órakor megkezdett országos vasutas szolidaritási sztrájkja.

    (MTI)

  • Bombariadó volt több metrómegállóban hajnalban. A tűzszerészek átvizsgálták a helyszíneket, de nem találtak robbanóanyagot.

    Az éjszakai órákban érkezett a közlekedési vállalathoz a fenyegetés, amely szerint csütörtök reggel 6.30 és 8.30 között bomba robbanhat a metrómegállók valamelyikén.

    A BRFK átvizsgálta a bejelentésben szereplő Déli pályaudvar, Batthyány tér, Blaha Lujza tér, Klinikák, Arany János utca és a Dózsa György út metróállomásokat és a hozzájuk közeli alagútszakaszokat, de robbanásra, robbantásra alkalmas tárgyat, anyagot nem talált.

    (MTI)

  • Negyvenegyre nőtt azon buszvonalak száma, ahol a BKV elindította a járatait csütörtök kora reggel.

    Nem sokkal fél hét után a 63-ason és a 225-ösön is elindultak az első buszok, de a járatok jóval nagyobb követési idővel közlekednek, mint egy normál hétköznapon.
    Szerdán, a BKV-sztrájk második napjának hasonló időszakában harminchat buszvonalon szállítottak a járművek utasokat.

  • cikkünk a témában:

    A vasutat nem bénította meg a sztrájk

    Messze nem okozott akkora fennakadást a vasúti közlekedésben a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) sztrájkja, mint Budapesten a buszvezetők és villamosvezetők kedd óta tartó munkabeszüntetése. Az országban néhány kivételtől eltekintve menetrend szerint járnak a vonatok.

  • Szinte zavartalan a forgalom a budapesti pályaudvarokon, csütörtök reggel hat óráig egy kivételével minden vonat elindult a pályaudvarokról, csak néhány érkező járat esetében kell számítani késésekre, jelentette az MTI tudósítója.

    Az ország legtöbb részén zavartalan a vasúti forgalom, Miskolcon viszont leállt a közlekedés hajnal 4 órakor a miskolci Tiszai pályaudvaron, ahol reggel fél hétig nem fogadnak és nem indítanak vonatokat. Ez 24 vonatot érint, 13 indulót és 11 érkező szerelvényt.

  • Megkezdődött a vasutasok szolidaritás sztrájkja hajnal 4 órakor.

    A VDSZSZ a BKV dolgozók munkabeszüntetéséhez kapcsolódva hirdette meg a reggel 8 óráig tartó munkabeszüntést, elsősorban a budapesti agglomerációra fókuszálva.
    Több területen kiszámíthatatlan lesz a vonatközlekedés, köztük a BKV sztrájkjában érintett fővárosi agglomerációban, miután nem született megállapodás a vasutassztrájk idejére nyújtandó elégséges szolgáltatásról.

    A vasúti forgalom várhatóan délutánra áll helyre teljesen.

    (MTI)

  • Szerdán ritkábban járt a szentendrei HÉV. Csütörtök reggel a helyzet megváltozott, reggel menetrendszerűen indultak a szerelvények a Batthyány téri végállomásról, ahol, szemben az elmúlt nappal, az utastájékoztatás is működött.

  • A villamosközlekedésben nem történt változás, továbbra is csak négy vonalon (1, 6, 50A, 52A) közlekednek a szerelvények, de ezek közül csak a 6-os jár teljes útvonalán.

    Csütörtök reggeli képeink
  • Újabb négy buszvonalon indult meg a közlekedés csütörtök kora reggel a határozatlan idejű BKV-sztrájk harmadik napján, hat órakor 39 buszvonalon közlekedtek a járművek.

    Nem sokkal fél hat után már a 103-as, a 128-as, a 170-es és a 178A buszok is szállítanak utasokat. Ezzel 39-re emelkedett azon buszvonalak száma, ahol van közlekedés. A legtöbb busz - hasonlóan a szerdai naphoz - a teljes útvonalán, de jóval nagyobb követési időkkel közlekedik. Ilyen a többi között a 11-es, a 20E, 30-as, az 58-as, a 95-ös, a 103-as, 128-as, a 150-es, 194-es, a 200E és a 272-es busz is. Rövidített útvonalon, de jár a 8-as, a 66A, a 98-as, a 114-es, a 151A, a 173-as, a 180-as, a 256-os, a 297-es, a 950A és a 990A busz.

    (MTI)

  • Szerdán a Móricz Zsigmond körtérről az utolsó 6-os villamos 22.20-kor, a Moszkva térről pedig 23.00-kor indul. 19.50-től a 240-es buszok 15 percenként közlekednek. Az utolsó 57-es autóbusz várhatóan 21.14-kor indul Hűvösvölgyről.

  • Afféle telekocsi-mozgalmat indít csütörtöktől a 4K!-Negyedik Köztársaság mozgalom és a Colabs coworking közösség. A kezdeményezés célja, hogy az autóval közlekedők segítsenek a megállókban fagyoskodó utasoknak. Bogár Bence, a kezdeményezés egyik elindítója szerint az állandósult sztrájk miatt a budapestieknek be kell rendezkedniük az új helyzetre és a saját kezükbe kell venni a közlekedés megszervezését.

    A kezdeményezők az autósoknak azt javasolják, hogy írják fel egy A4-es lapra, melyik városrészbe mennek, és tegyék jobboldalt előre a kocsi szélvédője alá. Az alkalmi utasoktól azonban ne kérjenek pénzt. Ami a gyalogosokat illeti, ők lehetőség szerint csak azt az autót intsék le, ami az úticéljuk felé megy. Csak akkor kezdeményezzenek beszélgetést, ha a sofőr is beszélgetni akar. "Kedves dolog, ha a kisegített fél 100 forinttal megköszöni a fuvart" - írják a kezdeményezők.

  • Tekintettel a határozott idejű - 4.00-tól 8.00-ig meghirdetett szolidaritási - vasutassztrájkra, valamint az azt követőn néhány órás helyreállásra, csütörtökön kölcsönös bérletelfogadási szolgáltatást nyújt egymás számára valamennyi járaton a BKV és a MÁV-Start. (MTI)

  • Csütörtökön tervezetten ugyanazokon a vonalakon közlekednek az alvállalkozók, amelyeken szerdán is jártak, kisebb változásokkal, közölte a BKV. A közlemény szerint a változás az, hogy az 57-es, a 88-as és 150-es buszok is közlekednek, mindhárom 30 percenként, illetve új járat indul 297-es jelzéssel a Tóalmás utca - Rákoskert, körforgalom között. A 20E és a 200E vonalakon közlekedő járművek valamennyi érintett megállóban megállnak. (MTI)

  • A 14-es villamos várhatóan 17 és 22 óra között közlekedik, Angyalföld és Káposztásmegyer között, tájékoztatott a BKV.

  • A CBA-nál az átlagosnál kisebbet a Tescónál és a Sparnál átlagos forgalmat tapasztaltak a BKV-sztrájk második napján. A Vámház körúti Vásárcsarnokban ugyanakkor a tegnapi gyér forgalom szerdán tovább romlott.

    Pál Miklós, a Vámház körúti Vásárcsarnok vezető felügyelője elmondta: keddhez képest még rosszabb a helyzet a csarnokban, a keddinek a felére esett a forgalom. Kevés a vásárló, a turisták is szinte csak lézengenek.

    A kenyér és tej esetében a szokásosnál 70 százalékkal alacsonyabb volt a forgalom, tőkehúsból és baromfiból 90 százalékkal kevesebb fogyott kedden. Míg zöldség-gyümölcsből kedden 50-60 százalékkal, szerdán már 80 százalékkal adtak el kevesebbet a szokásosnál. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    A sztrájk miatt nem működött a labor Kispesten

    A BKV sztrájkra hivatkozva a kispesti SZTK-ban hétfőn és kedden csak sürgősségi esetekben végeztek laborvizsgálatokat, mert az asszisztensek nem tudtak bejutni reggel a rendelőbe. Több beteg ezért hiába ment be a kapott időpontra, vizsgálatát nem tduták elvégezni. A laborban 6-7 ember dolgozik, de a sztrájk miatt csak 2 ember ért be reggel a rendelőintézetbe. Az intézmény holnap már saját autójával, illetve taxival viszi be dolgozni az orvosokat, asszisztenseket.

  • A Máv menetrendszerinti vonatain kívül különvonatokat is közlekedtet Budapest-Nyugati pályaudvar és Óbuda állomások között, valamint Budapest-Keleti és Kelenföld állomások között. Több vonat jár egyes elővárosi vonalakon, illetve több vasútállomáson is megállít egyes szerelvényeket.

    A Volánbusz is besegít a BKV-nak: a közlemény szerint a BKSZ-es járatok minden budapesti megállóhelyen megállnak, továbbá negyvennel több buszt közlekedtetnek.

    A Máv és a Volánbusz Budapesten kívül is elfogadja a környéki járatokra egyébként csak Budapest határain belül érvényes bérleteket, Budapesten belül pedig BKV-bérlettel is igénybe lehet venni az elővárosi buszokat és vonatokat. (MTI)

  • Elindult a Bocskai út - Kamaraerdő között a 41A villamos, körülbelül 1 órás követési idővel közlekedik. Az 1-es villamos teljes vonalhosszon, a Bécsi út - Lágymányosi híd között közlekedik nagyjából 15 percenként, tájékoztatott a BKV.

  • A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a közlekedési sztrájk miatt a vizsgákon meg nem jelent hallgatók hiányzását igazolt távollétnek tekintik - közölte az intézmény pr-irodája. A pesti oldalon a felsőoktatási intézmények metróval elérhetők. (MTI)

  • Az utolsó 52-es villamos 13.37-kor indult a Határ úttól, utána leállt a közlekedése, tájékoztatott a BKV.

  • Az 1-es villamosok már a Bécsi út - Népliget szakaszon közlekednek, tájékoztatott a BKV.

  • A BKV-sztrájk második napján, szerdán kora délután negyvenhárom busz- és öt villamosjárat közlekedett. A BKV közleményében kiemelte, hogy új buszjáratot indított 97-es jelzéssel a XVII. kerületben: Rákoskeresztúr városközpontból indul és a Pesti út, a Sáránd utca, a Rákoskert sugárút, a Zrínyi utca, a Csabagyöngye utca, a Lemberg utca, a Péceli út és a Csabai út érintésével oda is érkezik vissza.

    A BKV közlése szerint az autóbuszok közül a legtöbb teljes útvonalon, de jóval ritkábban jár, mint általában hétköznapokon. Közlekedik egyebek mellett a 20E, a 30, az 58, a 95, a 128, a 178A, a 200E, a 240 és a 272 jelzésű busz. Módosított útvonalon, de szintén jár a 8, 66A, 98, 114, 151A, 173, 180, 212, 256, 950A és 990A jelzésű busz.

    A villamosok közül csak az 1-es, a 2-es, a 6-os, a 47A és az 52 jelzésű jár, de ezek közül csak a 2-es és a 6-os közlekedik a teljes útvonalán. (MTI)

  • Összeütközött egy, a buszsávban közlekedő személyautó egy kanyarodni szándékozó teherautóval szerda reggel a Hűvösvölgyi úton; senki sem sérült meg, csak anyagi kár keletkezett. A kocsi sofőrje a rendőröknek azt mondta, hogy a reggeli órákban a rádióban hallotta, hogy ha a kocsiban a sofőrön kívül további két ember ül, használhatja a buszsávot, közölte a BRFK szerda délután.

    A rendőrség figyelmeztetett arra, hogy kizárólag ott lehet a buszsávokra és a villamossínekre hajtani, ahol ezt a rendőrök karjelzésekkel jelzik. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    A VDSZSZ csatlakozik a sztrájkhoz

    A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) január 14-én hajnali 4 óra és reggel 8 óra között országos szolidaritási vasutassztrájkot tart a BKV dolgozók munkabeszüntetéséhez kapcsolódva, közölte a VDSZSZ szerdán. (MTI)

  • Egy olvasónk azt írta, hogy autóval vészeli át a sztrájkot, ezért megpróbált másoknak is segíteni. Reggel az Erzsébet királyné útja érintésével megy a Mexikói úti földalatti végállomásig, este vissza. Úgy gondolta, hogy villamosra váró idős embereket vesz fel, de eddig nem volt túl hatékony: kedden csak este szállt be hozzá egy ember, amúgy négy üres hely volt az autójában.„Persze, ha megállok, éktelen dudálás a hátam mögül. Botos néni mondta, hogy inkább nem. Fázott tovább.”

  • Olvasóink arra panaszkodnak, hogy azokra a buszokra, amik járnak, nem férnek fel az utasok, mert a megszokott csuklósok helyett kis buszokat állítottak forgalomba. A legtöbben a 173-asra szerettek volna feljutni, de kevesen jártak sikerrel.

  • „Én bringára ültem ma is, meg tegnap is, sőt, úgy tűnik holnap is” – írja egy olvasónk, aki úgy érzi, jó döntést hozott, miután látta a forgalmat a városban. A biciklisek amúgy összetartóbbak a megszokottnál, örülnek, ha biciklist látnak, és köszönnek egymásnak.

  • cikkünk a témában:

    Nő a légszennyezettség, még nem korlátozzák a közlekedést

    Az utóbbi napok időjárásának köszönhetően nőtt a légszennyezettség Budapesten, a vidéki nagyvárosokban, sőt a városoktól távoli területeken is, mondta Tóth Tamás meteorológus. A por szennyezettsége már Budapest több pontján is átlépte az egészségügyi határértéket. Az előrejelzések szerint tovább romlik a helyzet, de a gépjárművek forgalmát egyelőre nem kell korlátozni. (FH)