Sztrájkol a BKV

2010.01.12. 09:05

Fontosabb részletek
  • Január 11-én éjféltől határozatlan idejű sztrájkot hirdettek a BKV szakszervezetei.
  • A munkabeszüntetés főként a busz- és villamosközlekedést érintette.
  • A metró és a trolibuszok menetrend szerint jártak.
  • A csepeli és a gödöllői HÉV menetrend szerint, a ráckevei HÉV a teljes vonalon 60 percenként, a szentendrei HÉV pedig Békásmegyerre 20, Szentendrére 40 percenként közlekedett.
  • A BKV és a szakszervezet január 17-én este megegyeztek. A sztrájk a szakszervezetek győzelmével végződött, követeléseiket teljesítették, igaz, egyelőre nem a kollektív szerződés keretein belül.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A 173-as vonalán, a Nyírlapota útnál annyian szálltak fel, hogy csurig lett a fehér Merdzsó. A többség tizenöt-húsz perce várt a megállóban. Ahogy elhelyezkedtek, meg is változtatták az útirányt: az új cél a Keleti pályaudvar.

  •  

  • Az utasaink többsége jókedvű, legalábbis többen tapasztalták, hogy az emberek jobban odafigyelnek egymásra, még akkor sem vitatkoznak, amikor fél órát kell várni a buszra. Kell-e mondani, hogy bearanyozta a reggelüket az Index-busz, és többen el sem hiszik, hogy hiába akarnak, nem kell fizetniük a sofőrnél.

  • A hétköznap reggeleken megszokott nagy forgalom tapasztalható az Erzsébet hídon, de az autók lépésben, folyamatosan haladnak Budáról Pest felé, jelentette tudósítónk. A Petőfi híd Pest felé lépésben, Buda felé jól járható.

  • cikkünk a témában:

    Nincs megegyezés a sztrájk közben elégséges szolgáltatásról

    Bár a törvény szerint egyeztetni kell az elégséges szolgáltatás mértékéről, a közlekedési dolgozók sztrájkja esetén rendre nem sikerül megállapodni erről, így a BKV keddtől meghirdetett sztrájkja idején nyújtandó elégséges szolgáltatásról sem született megegyezés.

  • Eddig ötven-hatvan fagyoskodót vettünk fel, köztük egy BKV-s alkalmazottat. Ő sem tudta, hogy mi mikor jár, próba szerencse alapon állt ki a megállóba. Egy rövid fuvar után rábíztuk munkába jutását nem sztrájkoló metrós kollegáira.

  • A BKV Zrt. metró- és trolibusz járatai minden vonalon menetrend szerint közlekednek. A Csepeli és a Gödöllői HÉV menetrend szerint, a Ráckevei hétvégi menetrend szerint, a Szentendrei HÉV pedig Békásmegyerre 10, Szentendrére 30 percenként közlekedik.

    Az alábbi autóbuszvonalakon indult el a forgalom: 25, 30, 58, 63, 85 (A tegnapi közleménnyel ellentétben a teljes vonalon közlekedik.), 103, 128, 150, 151 (Csepel Határ utca és Gubacsi út 3-as villamos végállomás között), 166, 170, 217E, 244, 225, 83TP. Elindult a forgalom az 57-es és a 178A autóbusz vonalán. A 212-es autóbusz a Boráros tér és a Déli pályaudvar között jár. A reggeli csúcsidő után nem közlekedik a 124-es busz.

    A 6-os, 3-as, 2-es és a 28-as villamosvonalakon nagyobb követési idővel közlekednek a szerelvények. A 41-es villamos a Bocskai út és Kamaraerdő közötti szakaszon, az 1-es a Bécsi út és Stadionok közötti szakaszon jár. A járművek a menetrendhez képest ritkábban követik egymást. (BKV, 80.30)

  • A kötött pályás járművek mellett a 173-as autóbusz (Újpalota, Nyírpalota út és Etele tér, Kelenföldi pályaudvar) közlekedése a legmegbízhatóbb. (BKV)

  • Az Index-busz Újpest-központnál jár újra. Több utast vett fel Újpest-Rákospalota vasútállomáson, akik elővárosi vasúttal jöttek be, és a metróig kérték a fuvart. Azzal az utasok többsége ugyanis tisztában van, hogy a földalatti-közlekedés nem halt meg. Utasaink elégedettek, simán nyerjük az összevetést a BKV buszos utasszállításával.

  • A megállókban ácsorgó olvasók cáfolják a BKV közleményeit. "Nem tudom, honnan veszik, hogy az 1es villamos 20 percenként jár. Én magam 5.20-tól 6.10-ig álltam az MTK pályával szembeni megállóban, és egyik irányban sem haladt el 1 db villamos sem. Így ez nem 20 perces követési idő! Szétfagyva, dühösen jöttem haza, és 1 nap szabadságom bánja ezt az egész herce-hurcát" - írta az Indexnek Mézike. Egy másik olvasónk korábban arról számolt be, hogy háromnegyed órát várt a Margit-híd budai oldalán, mire jött egy Combino.

  •  

     

  • Gergő is dühös a BKV-ra, pedig észre sem vette, hogy sztrájk van. „Nekem csak akkor jutott eszembe, hogy sztrájkol a BKV, amikor a szokásosnál tíz perccel hamarabb beértem dolgozni. Ezek tényleg ki akarják húzni a gyufát. Igaz én 74-es trolival és 83 troli pótlóval közlekedem. Egyik sem volt még soha ennyire üres reggel. A megállókban is alig álltak.) Remélem az ellenőrök is sztrájkolnak.”

  • Ha nincs az Index-busz, a hagyatéka is elúszik annak a férfinak, akit felvettünk. Éjszakai műszak után ment hagyatéki tárgyalásra, de esélye sem volt odaérni. Aztán jött a hófehér busz.

  • Tafferner Éva, a BRFK szóvivője kedden reggel elmondta, hogy a rendőrség azért nem oldja fel a korlátozást, mert néhány busz a sztrájk idején is jár, illetve a mentőknek és a tűzoltóknak ilyenkor is biztosítani kell a gyors közlekedési lehetőséget. A rendőrségben fel sem merült, hogy feloldják a korlátozást.

    A BRFK közleményében az is olvasható, hogy a megnövekedett forgalom miatt a rendőrök a főváros be- és kivezető útvonalain, valamint a forgalmasabb útszakaszokon folyamatosan ellenőrzi és segíti a közlekedést, visszatérően figyeli a forgalmas közterületeket, pályaudvarokat és metróállomásokat. (MTI)

  • Káposztásmegyernél fordult a teás, sütis, hoszteszes hófehér álombusz, ott sokan leszálltak. Egy középkorú hölgy sajnálkozott, hogy nem volt meghirdetve a járat, mert sokkal többen használták volna. Újpest-központ az új útirány, nyolc utast viszünk, ott majd Újpalota fele fordulunk a 196-os vonalán, aztán Bosnyák tér a 173-as vonalán, majd a Nagy Lajos király útja, mert a 3-as is akadozva jár. Ha elérünk odáig, Kispest felé kanyarodunk, hogy az 50-es villamos utasain is segítünk.

  • A büdös, zajos Alkotás utcában sok ember sétál, mintha csak a Váci utcában korzóznának, az autók pöfögnek és araszolgatnak. Tudósítónkat a sétálóknál sokkal jobban megdöbbentette, hogy több embert látott, akik semmit sem csinálnak, csak ácsorognak, és néznek maguk elé.

  • Budapest szinte minden főútján nagy a forgalom, a bevezető utakon egymás érik az autók, közölte a Fővinform ügyeletese. Az ügyeletes szerint sokan elővették az autójukat a BKV-sztrájk miatt, így a közutakon jóval több a jármű, mint más hétköznapokon. Az erősebb forgalom jobban érezhető a hidak környékén. Jelenleg szinte nincs olyan főútvonal, ahol ne lenne nagy a forgalom. Balesetről egyelőre nincs hír.

    Az UTV.hu webkameráinak képein az látszik, hogy az M1–M7 bevezető szakaszán torlódnak a járművek a Sasadi út–Balatoni úti csomópontban a városba vezető oldalon, de jelentős a forgalom az Október huszonharmadika utcában is a Budafoki útnál a Móricz Zsigmond körtérre vezető sávokban. Budán torlódnak a járművek a Moszkva téren és a Vörösvári úton a Flórián térnél. Pesten a Róbert Károly körúton a Váci úti felüljárónál, az Astoriánál és a Blaha Lujza téren a Buda felé vezető sávokban, az Üllői út és a Ferenc körút sarkán és a Könyves Kálmán körúton az M5-ös csomópontnál a Lágymányosi híd felé vezető oldalon alakultak ki torlódások. Erős a forgalom a Hungária körút és a Kerepesi út kereszteződésében, de a járművek egyelőre folyamatosan tudnak haladni. (MTI)

  • A BKV Zrt. metró- és trolibuszjáratai minden vonalon menetrend szerint elindultak és normál hétköznapi menetrend szerint közlekednek. A Csepeli és a Gödöllői HÉV menetrend szerint, a Ráckevei hétvégi menetrend szerint, a Szentendrei HÉV pedig Békásmegyerre tíz-, Szentendrére harmincpercenként közlekedik.

    Az alábbi autóbuszvonalakon indult el a forgalom: 25, 30, 58, 63, 85 (A tegnapi közleménnyel ellentétben a teljes vonalon közlekedik.), 103, 124, 128, 150, 166, 170, 244, 225, 83TP. Elindult a forgalom a 30-as, a 150-es és a 151-es (Csepel Határ utca és Gubacsi út 3-as villamos végállomás között), és a 217 E buszok vonalán. A 6-os, 3-as, 2-es és a 28-as villamosvonalakon nagyobb követési idővel közlekednek a szerelvények. A 41-es villamos a Bocskai út és Kamaraerdő közötti szakaszon, az 1-es a Bécsi út és Stadionok közötti szakaszon jár. (BKV)

  •  

     

  • Morvai Béla olvasónk reggel Kispest irányából 194-es busszal indult neki. „A BKV honlapján írták, hogy tizenkét percenként jár, ez a valóságban elméletileg tizenöt perc, gyakorlatilag több. Ennek az lehet az oka, hogy a kivezényelt Volán társaságok emberi csak hozzávetőlegesen tudják merre kell menni. Az én buszom is teljesen máshonnét érkezett, ezzel kihagyott négy megállót.”

  • „A Margit híd budai oldalán álltam 7:03-tól 7:47-ig. Egyetlen villamos sem jött. 7:48-kor jött egy Combino, amire sikerült felszállnom, de sajnos az Oktogonnál a leszállók miatt nekem is le kellett szállnom, és utána már nem sikerült visszaszállni. Maradt a gyaloglás” – jelentette egyik olvasónk.

  • A 14-es vonalán megy kifelé a fehér Mercédesünk, felszálltak már rá a Béke térnél, a Tél utcánál és a Chinoin buszmegállónál, várták a 914-est, de nem jött, hiszen nem jár. Újpest-központnál sokan leszálltak, de megyünk tovább Káposztásmegyer felé. „Csak szóljanak, hol álljunk meg” – kényezteti kollegánk az Index-busz utasait.

     

  • A Hungária körúton sokan várnak az 1-es villamosra a megállókban, de a villamos nagyon ritkán jár. Sokan gyalogolnak és a mínusz 3-5 fok ellenére a szokásosnál több biciklist látni.

    bkv sztrajk 16
  • A három iskolással együtt több utas is felszállt hófehér Mercinkre, fél órája várták hiába a 14-es villamost. Visszük őket is.

  • Az 1-es villamos nagyon ritkán jár, a 173-as vonalán viszont ötpercenként mennek a buszok. Így, ha valaki Rákospalotáról szeretne eljutni a Népligethez vagy a Stadonokhoz, jobban jár, ha elmegy a busszal valamelyik metrómegállóig (Keleti p., Blaha L. tér, Ferenciek tere pl.), írta egy olvasó.

  • Két tíz év körüli kislány és egy tizenkét év körül fiú volt az Index-busz első utasa. A Béke térnél vettük fel őket, a Futár utcánál szálltak le. Az nem biztos, hogy időben beértek az iskolába, de legalább nem késtek el nagyon. Ahol tudunk, segítünk.

  • A MÁV-Start vonatai menetrend szerint közlekednek kedden reggel, rendben elindultak a vasúttársaság különvonatai is, és jelenleg vasúti sztrájk nem veszélyezteti a menetrendszerű közlekedést, közölte a MÁV Zrt. kedd reggel. A keddre meghirdetett BKV-sztrájkra tekintettel üzemkezdettől a vállalat több vonatot közlekedtet egyes elővárosi vonalakon, illetve több vasútállomáson is megállít egyes szerelvényeket.

    Több menetrend szerinti gyorsvonat is megáll menetrenden kívül a budapesti pályaudvarokon, ezenkívül kiegészítő járatok közlekednek a Nyugati pályaudvar és Óbuda állomások, valamint a Keleti pályaudvar és Kelenföld állomások között. Ezen az oldalon tájékozódhat a sztrájk idejére meghirdetett MÁV-os menetrendekről.

    A vasúttársaság azt javasolja az utasoknak, hogy indulás előtt tájékozódjanak a lehetőségekről a MÁV-Start Zrt. telefonos ügyfélszolgálatánál, a helyi tarifával hívható 06 (40) 49 49 49-es telefonszámon. (MTI)

  • Káposztásmegyer felé tart az Index-busz, hogy a nem közlekedő 14-es villamos utasainak segítsen. A fehér Mercedes buszon hoszteszekkel, keksszel és forró teával fogadjuk az utasokat.

  • A trolibuszvezetők nem sztrájkolnak, így a 76-os troli is menetrend szerint jár, de ezt láthatóan kevesen hiszik el. A megállókban alig van felszálló, nyugodtan lehet ülni, ez egy hétköznap reggel szinte lehetetlen.

    bkv sztrajk 02
  • „6:30-tól 7:23-ig nem láttam sem 49-es, sem 19-es villamost a Bartók Béla úton” – írja Hurokgörbe. Egy másik olvasónk 61-est keresett a Móricz Zsigmond körtéren, odáig úgy jutott el, hogy „egy kedves párocska felvett a Budaörsi–Villányi úti buszmegállóban, és elfuvaroztak a Móricz körtérig”. Útközben buszt odafelé nem nagyon látott, miközben várakoztott sem jött semmi, bár a körtéren álltak 240-es buszok.