Újabb volt BKV-vezetőt gyanúsítottak meg

2010.01.12. 15:13 Módosítva: 2010.01.12. 20:11

Újabb volt BKV-vezetőt gyanúsított meg kedden hűtlen kezeléssel a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A korábbi gyanúsításokhoz hasonlóan, Horváth Éva foglalkoztatásával kapcsolatban hallgatták ki Zelenák Tibor volt kommunikációs főosztályvezetőt.

Hétfőn Regőczi Miklóst és Bolla Tibort, a BKV egykori és jelenlegi vezérigazgató-helyettesét hallgatta ki a rendőrség Horváth Éva foglakoztatása miatt, kedden pedig Zelenák Tibor volt kommunikációs főosztályvezetőt. Mindhármójukat hűtlen kezeléssel gyanúsítják.

A BRFK kedd délután közleményben adott tájékoztatást az újabb gyanúsításról. E szerint az egykori főosztályvezető "H. Éva jelenléti íveinek igazolásával, prémiumainak kiírásával, teljesítési jelentéseinek elfogadásával szándékosan segítséget nyújtott R. Miklósnak, majd B. Tibornak abban, hogy vagyonkezelési kötelezettségüket súlyosan megszegjék, azzal, hogy 2008. február 1. és 2009. szeptember 30. között a tényleges munkát nem végző H. Éva részére különböző juttatások és munkabér kifizetését engedélyezték".

Zelenák Tibor az Indexnek elmondta, hogy a gyanúsítás ellen panasszal élt, mert alaptalannak tartja azt. Hozzátette, Horváth Éva korábban került a BKV-hoz mint ő, soha nem volt a munkáltatója és a foglalkoztatásával kapcsolatos kérdések is tőle magasabb szinten dőltek el. Elismerte, tisztában volt azzal, hogy Horváth Éva a BKV-nál dolgozik, mert napi munkakapcsolatban volt vele, ugyanúgy, mint azok a BKV-s vezetők, akik úgy tűnik, most amnéziában szenvednek.

A rendőrség szerint Horváth Éva fiktív foglalkoztatása a BKV Zrt.-nek több mint 24 millió forint vagyoni hátrányt okozott. A szabadlábon védekező volt főosztályvezető - hasonlóan a korábban meggyanúsítottakhoz - megtagadta a vallomástételt, a gyanúsítás ellen panasszal élt.

Kedd délután a BKV Zrt. egyik munkatársát hallgatták ki a nyomozók, bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés gyanúja miatt.

A rendőrség szerint "a nő annak tudtával, hogy H. Éva nem végez tényleges munkát a közlekedési társaságnak, az aláírt jelenléti ívek alapján bérszámfejtésre feladandó időadatok elkészítésével és a pénzügyi részlegre történő eljuttatásával szándékosan segítséget nyújtott R. Miklósnak, majd B. Tibornak abban, hogy vagyonkezelési kötelezettségüket súlyosan megszegjék".

A nő a gyanúsítás ellen panasszal élt, kihallgatása során azt mondta: ő adminisztrátorként csupán a vezetői utasításának megfelelően továbbította az adatokat a pénzügyi részlegnek.

A BKV-nál történt fiktív foglalkoztatással kapcsolatban a gazdaságvédelmi nyomozók összesen öt embert hallgattak ki gyanúsítottként, kettőt hűtlen kezelés bűntett elkövetése megalapozott gyanúja miatt, hármat pedig bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés bűntett elkövetése megalapozott gyanúja miatt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tovább folytatja a közlekedési vállalattal kapcsolatos nyomozást. Mint írták, jelenleg a több száz végkielégítéssel kapcsolatos iratanyagot vizsgálják, s a közeljövőben ezekkel kapcsolatban további gyanúsítotti kihallgatások várhatók.

Hagyó Miklós korábbi szocialista főpolgármester-helyettes volt szóvivőjét, Horváth Évát péntek reggel állították elő a rendőrök és gyanúsítottként hallgatták ki. A rendőrség bűnsegédként elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsítja.

A rendőrség gyanúja szerint a volt szóvivő 2008. február 1. és  2009. szeptember 18. között úgy vett fel a BKV-tól összesen 24 millió forint munkabért, prémiumot és jutalmat, hogy azért ténylegesen nem végzett munkát. A nyomozók szerint Horváth Éva bűnsegédként hozzájárult a kifizetést engedélyezők által elkövetett hűtlen kezelés bűncselekményének elkövetéséhez.

Augusztusban írtunk arról, hogy Horváth Éva valójában a BKV-nál áll alkalmazásban. Információink szerint 2007 elején került a 4-es metró projektje keretében a közlekedési vállalathoz. Néhány hónapig a metróprojektet koordináló DBR-igazgatóság szóvivője volt, ám 2008 elejétől már Hagyó Miklós belső embereként tűnt fel a hírekben.

Horváth Éva erre reagálva elismerte, hogy mindkét helyen dolgozik, de hozzátette: "a nemzetközi és a hazai gyakorlatnak megfelelően, mint kommunikációs szakember, amíg nincs összeférhetetlenség", addig annyi helyen vállalhat munkát, amennyit teherbírása enged. Szerinte "a fővárosi önkormányzat és az annak tulajdonában álló cég között nincs érdekellentét, ezért a két feladat ellátása nem összeférhetetlen, sem jogilag, sem erkölcsileg nem kifogásolható".

Azt állította, BKV-s munkaviszonya folytonosságáról személyesen Kocsis István vezérigazgatóval egyeztetett, az ő kérésére maradt a cégnél.

Horváth Éva cáfolta viszont azt az információt, hogy 300 ezer forintos fizetést és összesen 10 milliós prémiumot kapott volna a BKV-tól.
A sajtóreferenst ezek után tavaly augusztusban menesztették a közlekedési vállalattól, szeptemberben pedig saját elhatározásából távozott a főpolgármesteri hivatalból is.

A BKV hétfői közleménye szerint nem Bolla Tibor gazdasági vezérigazgató-helyettes a felelős Horváth Éva foglalkoztatásáért, hanem egy meg nem nevezett főosztályvezető, aki már távozott a cégtől.