A BKV vezetőit hibáztatják a sztrájkért

2010.01.16. 12:44 Módosítva: 2010.01.16. 12:49

A BKV-sofőrök sztrájkja a budapestiek négyötödét akadályozza napi teendőinek elvégzésében, a kialakult helyzetért a többség a BKV vezetését és a politikusokat hibáztatja, derül ki a Medián felméréséből. A megkérdezettek 48 százaléka a cég vezetőségét, míg 39 százalékuk a vezető politikusokat tartja felelősnek a kialakult helyzetért. A sztrájkoló BKV-dolgozókat csak 11 százalék hibáztatja, idézi a közvélemény-kutatás megállapításait a Népszabadság.

Egy átlagos napon a megkérdezettek 72 százaléka használja a tömegközlekedést. Általában a munkába vagy iskolába indulók 62 százaléka, a sztrájk miatt azonban már csak minden harmadik válaszadó tud fél órán belül beérni. A munkába járás ideje a bő félóráról 50 percre nőtt. Miközben nőtt a az autósok és a gyalog közlekedők száma, minden tizedék válaszadó a sztrájk alatt leginkább otthon marad.

A sztrájk megosztja az embereket, 50 százalékuk elfogadhatatlannak tartja azt, míg 46 százalék megértően áll a munkabeszüntetéshez. A szolidaritásból sztrájkoló vasutasok munkabeszüntetését már csak minden harmadik válaszadó helyeselte. A sztrájk megítélése pártpreferenciától is függ, a Fidesz és a Jobbik szavazóinak többsége, 61 és 55 százaléka támogatja a BKV-dolgozók munkabeszüntetését.