Eltűnt Horváth Csaba 101 milliója

2010.02.02. 12:17

Demszky Gábor vagyona lényegében ugyanannyi maradt, Tarlós örökölt egy fél óbudai házat, a néhány éve még legtöbb készpénzzel rendelkező Lakos Imre eladta egy házát, BMW-jét és értékes karóráját. Hagyó Miklós 11 millióval lett gazdagabb tavaly, és tartozását is csökkentte 15 millióval. Horváth Csaba 101 millió forintjának nyoma veszett a vagyonnyilatkozatából. Hunvald még nem adta le a papírt.

Idén két volt képviselő kivételével az összes fővárosi közgyűlési képviselő határidőre leadta a vagyonnyilatkozatát, mondta Szikora Linda, a vagyonyilatkozat-ellenőrző bizottság elnöke. A két képviselő közül az egyik az előzetes letartóztatásban levő Hunvald György, a másik pedig a rövid ideig képviselői posztot betöltő Kivágó Iván Györgyné. Ők később pótolják az elmaradást.

Horváth Csaba volt szocialista polgármester-helyettes idei vagyonnyilatkozata szerint továbbra is tulajdonosa egy 400 négyzetméteres II. kerületi családi háznak, valamint 3 törökbálinti teleknek, ám a tavalyi nyilatkozatban még bejegyzett 101 millió forint megtakarítás és az Audi A4-es gépkocsinak nyoma veszett.

Szikora Linda megerősítette, hogy a szerzett javaknak valamilyen módon szerepelni kellene az idei vagyonnyilatkozatban is, de vizsgálatot csak akkor indíthatnak, ha valaki kéri. A vizsgálat befejezése után pedig legfeljebb új vagyonnyilatkozat megtételére kötelezhetik a képviselőt.

Horváth Csaba szerint véletlenül rosszul töltötte ki a vagyonnyilatkozatot, ezért a hiány. A fővárosi közgyűlési poszt mellett országgyűlési képviselői tisztséget is betöltő Horváth elmondta, hogy a helyes vagyonnyilatkozat fent található az országgyűlés honlapján, aszerint pedig 101 milliós megtakarítása tavaly 4 millió forinttal csökkent. A fővárosi példányt javítani fogja.

Hagyó Miklós volt szocialista polgármester-helyettes két XII. kerületi lakóházzal és egy XII. kerületi 2143 négyzetméteres külön telekkel, egy jászberényi telekkel és egy jászberényi szántóval rendelkezett tavaly és tavalyelőtt is. A  politikus Trabantját sem adta el. Megtakarítási viszont 2009-ben 9 millió forintról 20 millió forintra nőtt és kölcsöneit is törlesztette 15 millió forinttal (35-ről 20 millióra). Igaz, nem szerepel már a nyilvántartásban érdi háza, amivel nem tudni, mi lett. Ezzel a tavalyi évet legsikeresebben átvészelő képviselők egyikévé vált.

Demszky Gábor főpolgármester vagyona nem változott. A különböző hányadokban birtokolt három budakeszi ház mellett megvan még a horvátországi nyaraló (Kusariban) és egy rendszám nélküli VW autó. Pénzállománya sem változott jelentősen.

Tarlós István, a Fidesz frakció vezetője egy 130 négyzetméteres óbudai családi ház felét örökölte tavaly. Emellett megmarad egy másik óbudai ház fele, valamint egy VW Passat gépkocsi is. A politikusnak jelenleg 4 milliója van a bankban és 7,5 millió forinttal tartozik.

Az SZDSZ-es Lakos Imre néhány éve még a leggazdagabb képviselő volt százmillió forint feletti megtakarításával és készpénzével. Ez a készpénz jelenleg négy millió forint, és a képviselő tavaly eladta még I. kerületi házát, BMW-jét és értékes karóráját is, állítólag azért, hogy a tavalyelőtt vett házat be tudja rendezni.

A legszegényebb képviselő továbbra is a fideszes László Zoltán, akinek semmilyen tulajdona sincs a vagyonnyilatkozata szerint, csak egy 155 ezer forintos tartozása.