A parkolócégek feladata a parkolóhelyek hóeltakarítása

2010.02.03. 08:59

Kedd délután közleményben tisztázta a Fővárosi Önkormányzat, hogy a parkolóhelyeken azoknak kell eltakarítaniuk a havat, akik hasznot is húznak belőlük: a parkolócégeknek. Évek óta húzódó vita zárult le.

Évek óta húzódó vitát zárt le kedd délután a Fővárosi Önkormányzat. A városvezetés döntése szerint a parkolóhelyek hóeltakarítása a parkolócégek feladata.

A fővárosi parkolóhelyek téli takarítása évek óta megoldatlan volt, a parkolócégek és a Fővárosi Közterület-fenntartó egymásra mutogattak. Mint most kiderült, az utóbbi joggal tette ezt.

A Fővárosi Önkormányzat kedd délutáni közleménye szerint a parkolóhelyek eltakarítása az értékesítésükből hasznot húzó parkolótársaságok feladata, amit akár maguk is elvégezhetnek, de megbízhatják a feladattal a közterület-fenntartót is.

A parkolótársaságok évekig állították, hogy nem feladatuk a pénzért értékesített parkolóhelyek takarítása - bár egy ideje a parkolási díjat akkor is beszedték, ha amúgy a parkolóhelyek nehezen megközelíthetőek, vagy csaknem használhatatlanok voltak. Egyedül az jelentett mentességet a parkolási díj kifizetése alól, ha a parkoló autót vastag hó borította, mivel a parkolóőröknek tilos hozzáérniük a járművekhez, azaz nem takaríthatták el a szélvédőről a havat, hogy meggyőződjenek róla, az autóban van parkolójegy.

A parkolócégek vezetői még pár órával a Fővárosi Önkormányzat döntése előtt is azt állították, hogy nekik nem feladatuk a parkolók takarítása, ők csak a parkoltatásra - vagyis a közterületek haszonért történő bérbeadására - szerződtek az önkormányzattal.