Hamarabb adják át Budapest szívét

2010.02.17. 14:07 Módosítva: 2010.02.17. 14:07
Áprilisra ígéri az V. kerületi önkormányzat Budapest új főutcájának elkészültét. A fővárosi önkormányzat és az unió által is támogatott projekt 5 és fél milliárd forintot költ a történelmi városmag megújítására. Hamarosan pedig jön a második ütem, a Ferenciek terének felújítása.

"Finisbe érkezett a Belváros új főutcájának beüzemelése - mondta Rogán Antal, az V. kerületi önkormányzat elnöke a Petőfi Sándor utcai FUGÁ-ban. A városképekkel, tervrajzokkal teli teremben közös sétára hívták az érdeklődőket, hogy bemutassák a Belváros új főutcájának utcabútorait. A polgármester elmondta: eredetileg májusra tervezték az átadást, de úgy néz ki, hogy egy hónappal korábban, már áprilisban átadhatják a Szabadság tértől a Kálvin térig tartó megújult szakaszt.

Így nézhet ki majd a Petőfi Sándor utca
Így nézhet ki majd a Petőfi Sándor utca

A programot még 2006-ban kezdték el kidolgozni a fővárosi önkormányzattal közösen. Céljuk a történelmi belváros megújítása és az autóforgalom csökkentése volt – mindezt a történelmi és modern jelleg ötvözésével kívánták elérni.

„Fiatalos, modern, egységes stílusú főutcát akartunk kialakítani – mondta Rogán, majd rátért a felújítás során használt technológiai újításokra. - Először is a burkolatot természetes kőburkolatra cseréltük a főutcán és a mellékutcákban, összesen 2,7 km hosszúságban. Ez a mostani burkolat az eddigi 3 cm helyett 10 cm vastag, ráadásul a kövek mindkét oldalát megmunkáltattuk. Így ha 20 év használat után az egyik oldal elkopik, egyszerűen megfordítjuk, és újabb húsz évre biztosítva van az új felület.”

A világítást is kicserélték: mindenhol ledek szolgáltatják majd a fényt, amik kevesebb energiát fogyasztanak és nagyobb fényt adnak, mint az eddigi lámpák. Az utcákat 73 új fával, növényekkel és vízjátékokkal, zsánerszobrokkal díszítik. A főutca közterületein széleskörű wifi is lesz – bár ez az első hónapokban még nem fog működni.

A főutca ennek ellenére nem sétálóutcaként fog funkcionálni. Igaz, hogy nő a biciklisek és gyalogosok rendelkezésére álló felületek aránya, és csökkentik a forgalmat, de az autósok továbbra is behajthatnak. Kivétel az Egyetem tér, mely autómentes terület lesz. A 15-ös buszokat pedig a BKV tervei szerint kisebb city-buszok váltják fel.

Új főutca, új főtér

A főutca megépülése Rogán szerint csak az első üteme a kerületrendezésnek. A második ütemben a Ferenciek tere és környéke újul majd meg. „Van rá esély, hogy még idén belevágjunk, a pályázatot már leadtuk, de az biztos, hogy csak 2011-re fog elkészülni Budapest új főtere.” A tervek szerint a Ferenciek terének aluljáróját lefedik, és egy hatalmas, egybefüggő teret hoznak létre. A forgalom áthelyeződne a Március 15.-e térre, innen lehetne felhajtani az Erzsébet-hídra is.

Még folyik az építkezés
Még folyik az építkezés

A bejelentés után a polgármester és Cselovszki Zoltán, a belváros főépítésze sétára indult a kiállított utcabútorok között. Bemutatták többek közt a padokat, a biciklitárolókat és a szemeteseket. A bemutató egyik fő attrakciója azonban egyértelműen a pollerek, vagyis a parkolásgátló eszközök leleplezése volt. Ezek az eddigi egyenes, gömbvégű oszlopok helyett ferde tömboszlopok, amikbe ledet építettek. „Ennek előnye, hogy ha kanyarodik az utca, akkor is követi az irányát az oszlopsor, épp úgy, ahogy a folyóban lévő fűszálak együtt úsznak a vízzel – így kommunikálnak majd az oszlopok a gyalogosokkal.”

A főépítész szerint három stílust akartak egyesíteni, a minimált, a szociális igényekkel és az „olyan mintha” érzéssel próbálták ötvözni. Ennek eredményeképpen születtek meg az ergonomikus padok, melyek kifejezetten turista- és nyugdíjasbarátok. „Ezek a padok egymással szemben vannak elhelyezve, hogy könnyebben lehessen beszélgetni rajtuk” – mondta Cselovszki.

„A fő cél az volt, hogy ha ránézünk valamire, az keltsen bennünk asszociációt. Ilyen a kreatív, modern város.” Épp ezért a kerékpártároló egy földbe nyomott kör, mely egy nyolcast kapott biciklikerékre emlékeztet, a szemetesek pedig – melyek egyben kutyapiszok-tárolók is – ugyanúgy megdőlnek, mint a pollerek, „hogy ezzel is jobban kifejeződjék az áramlás” – teszi hozzá Cselovszki. A kukák ferdeségének praktikus oka is van: így nehezebb lehet kiguberálni belőlük a szemetet.

Új emlékmű a Szabadság téren

A másik fő attrakció egy, a terem közepén elhelyezett szökőkút-imitáció volt. A nagyjából két biliárdasztalnyi makett közepén beépített szökőkút spriccelte a vizet. A Szabadság térre készült szökőkút interaktív, a sétálók tudják szabályozni. Sötétben pedig a tér közepén elhelyezett ülőplasztika világítja be a teret.

Rogán Antal felhívta rá a figyelmet, hogy a szökőkút nem véletlenül került a Szabadság térre, mivel nemcsak utcadísznek, hanem emlékműnek is készült. „A vele átellenben lévő, finoman szólva is megosztó emlékmű [a polgármester a szovjet hősi emlékműre gondolt]  helyett azt szerettük volna, ha van egy olyan rész, ami mindenki számára azt szimbolizálja, hogy a szabadság közös.” – mondta a polgármester.