Megszívatták a Riót és a Zöld Pardont

2010.02.17. 21:12 Módosítva: 2010.02.17. 22:17

A XI. kerületi önkormányzat váratlanul több mint négyszeresére emelte a Rió és a Zöld Pardon szabadtéri szórakozóhelyek éves bérleti díját. Az eddigi 9 millió helyett 38 milliót kell fizetniük. A kerület vezetése eredetileg változatlanul akarta hagyni a régi, egyébként nagyon kedvező díjszabást.

Szerdán a XI. kerületi önkormányzat az eddigi 9,5 millió forintról 38 millió forintra emelte a Rió és a Zöld Pardon éves bérleti díját. 2010. decemberében újra lejárna mindkét hely bérleti szerződése, ezért a testület szerdai ülésére a jegyző azt a javaslatot terjesztette be, hogy változatlan bérleti díjak mellett hosszabbítsák meg azokat.

Az ülés résztvevőinek többsége azonban ezt a Lakos Imre alpolgármester által is támogatott indítványt leszavazta, és helyette Schneller Domonkos fideszes képviselő javaslatára mondtak igent. Az új feltételek szerint a jövőben nem az eddigi kedvező összeget, hanem annak négyszeresét kell fizetniük a helyeknek.

A két szórakozóhely évekig illegálisan használta a Goldmann téri közterületet, mindkét hely nagyjából a hivatalosan szerződött terület négyszeresét foglalta évekig. Mindkét hely legalább 6000 négyzetméternyi közparkot kebelezett be, miközben a szerződésük 1500-1500 négyzetméter használatáról szólt. Amikor kiderült a túlterjeszkedés, az önkormányzatnál hosszas politikai küzdelem indult amiatt, hogy mihez kezdjenek a kerület két, városszerte ismert szórakozóközpontjával.

A kerület vezetése, élén Molnár Gyula szocialista polgármesterrel azt állította, hogy a szerződés egy pontja szerint a helyek tulajdonképpen nem szegték meg a megállapodást. A képviselőtestület többsége azonban főként a Fidesz támogatásával megszavazta, hogy a meg nem fizetett bérleti díjak számítása alapján összesen egymilliárdos büntetést rójanak ki a ZP-re és a Rióra. A büntetés ügye azonban az elmúlt hónapokban a behajtás móódja körüli viták miatt elhalt az önkormányzatban.