Nem szűnt meg az omlásveszély a Várban

2010.02.26. 16:23 Módosítva: 2010.02.26. 16:37

Egy mélygarázs építéséhez korábban ásott munkagödör miatt maradt támasz nélkül a budai Várban a Karakas pasa torony délnyugati sarka, amely alól egy mintegy két köbméteres alaptömb szakadt ki - közölte a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH). A hivatal elrendelte "az esetlegesen kialakuló életveszély" megelőzését, illetve felszólította az építtetőt és a beruházót a torony alatti földtömeg stabilizálására.

A Csikós udvarban a Budavári Vagyonkezelő és Innovációs Kht. költségére kell elvégezni a munkát, illetve a hivatal korábbi határozataiban megjelölt feladatokat - írta a KÖH közép-magyarországi irodája. A baleset során senki sem sérült meg.

A közlemény szerint a hivatal "a közvetlen életveszély megelőzéséhez szükséges munkák meghatározására, elvégzésére és a kötelezésben előírtak teljesítésére feljogosította a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-t".

A KÖH képviselője a csütörtök este tartott helyszíni szemle után felszólította az építtetőt és a beruházót a torony azonnali kiürítésére (az őrszemélyzet eltávolítására) és a torony alatti földtömeg stabilizálására. A helyszíni szemlén azt is megállapították, hogy a lőréses támfalon további repedések keletkeztek, valamint, hogy a Karakas pasa tornya alatt a Kortina-fal másik oldala felől is omlás várható, ezt pedig meg kell előzni.

Megkeresésünkre az MNV kommunikációs osztálya közölte, hogy a kőtömb a torony alatt munkagödörbe esett, nem volt közvetlen életveszély.

A világörökség részét képező budai Vár a magyar állam tulajdonában van, teljes egészében műemléki védelem alatt áll.

Mint arról 2008 nyarán beszámoltunk, egy mélygarázs építése miatt lebontották a támfal egy részét. A bontásra a KÖH adott engedélyt.

Akkor azt mondták, az engedéllyel lebontott falrész nem veszélyezteti a világörökségi értékeket. A 300 férőhelyes mélygarázs csak így valósulhat meg, az engedélyt az összes lehetséges változat átgondolása után a legkisebb károsítást jelentő tervre adták ki.