Balogh Nokia-doboznyi pénzt adott Hagyónak

2010.03.06. 11:17
Nagyságrendileg hetvenmillió forint jutott rajta keresztül Hagyó Miklóshoz, mondta Balogh Zsolt, a BKV volt megbízott vezérigazgatója. Azt mondta, hogy először még műszaki vezérigazgató-helyettesként kellett elnéznie egy informatikai cég korábbi vállalásainak megváltoztatását, azonban féltette az állását. Később viszont éppen emiatt az ügy miatt nem mert a rendőrséghez fordulni.

"Azóta tudom, hogy tizenötmillió fér el egy Nokia-dobozban, mert egyszer például abban adtam át az összeget" - mondta Balogh Zsolt, a BKV volt megbízott vezérigazgatója, aki szerint mintegy hetvenmillió forint jutott rajta keresztül Hagyó Miklóshoz. Balogh a Magyar Nemzetnek adott interjújában azt mondta, hogy a BKV-nál adták össze a Hagyóhoz közel álló vezetők a pénzt, amit a BKV körüli cégektől szereztek. Balogh állítása szerint Hagyó Gödöllőn közölte vele, hogy éves tagdíjat kell fizetnie neki.

Balogh Zsolt  (Fotó: Honéczy Barnabás)
Balogh Zsolt (Fotó: Honéczy Barnabás)

Balogh 2007. áprilisában került a céghez, ahol szeptemberben lett műszaki vezérigazgató-helyettes. Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes már az elején berendelte az irodájába, és azt mondta, hogy legyen kemény, "mert itt végre kell hajtani a dolgokat, és aki nem teszi, annak nincs kegyelem, annak el kell vágni a torkát."

Állítása szerint először novemberben hívta telefonon Hatvani Szabó János, hogy egy informatikai beruházáson nyertes cég majd jelentősen árat fog emelni, és a vállalt határidőt is kitolja. Hagyó már korábban jelezte neki, hogy Hatvani Szabó keresni fogja, és az olyan, mintha ő hívná személyesen. Hatvani a telefonban azt mondta, hogy Antal Attila akkori vezérigazgató mindenről tud.

Balogh állítása szerint először nemet mondott a kérésre, ezért személyesen kellett bemennie Hagyó Miklóshoz. "Szokása, hogy nyakon ragadja az embereket, mintha barátkozna, de ezt elviselni igazi fizikai tehertétel" - mondta a volt főpolgármester-helyettesről. "Nekem is elkapta a nyakamat, és így sétáltunk fel-alá az irodája előtt a folyosón." Hagyó azt mondta neki, hogy a szerződésmódosítást meg kell csinálni, és a többletpénz teljes összegét ki kell fizetni még napokon belül. Állítása szerint féltette az állását, ezért végül belement a dologba. Továbbengedte a módosított szerződést, a teljesítést pedig elismerte.

Hagyó Miklós (Fotó: Kovács Attila)
Hagyó Miklós (Fotó: Kovács Attila)

A volt megbízott vezérigazgató azt mondta, hogy a futárként átadott hetvenmillió forint idején már félt a rendőrséghez fordulni, mert az  informatikai cég említett esete miatt zsarolhatónak érezte magát. Úgy tudjuk, hogy a HÉV-kijelzők beszerzése volt az említett ügy. A BKV február elején tett feljelentést a rendőrségen a szentendrei HÉV kijelzőinek beszerzése miatt, a mintegy 150 millióért vett utastájékoztató rendszer már két éve borzolta az utasok idegeit.

Balogh elmondta, hogy 2008 elején már megbízott vezérigazgatóként valóban ő írta alá Szalainé Szilágyi Eleonóra visszafoglalkoztató szerződését, mert úgy gondolta, hogy szükség van a tudására a sztrájk miatt, azonban állítása szerint nem tudta, hogy Szalainé akkor már "csillagászati összegű" végkielégítést kapott.

Azt mondta, hogy 2008 áprilisában a BKV-sztrájk végén miután megegyeztek a sztrájkolókkal, szakszervezeti vezetők és több igazgató várta az irodájában. Állítása szerint azt mondták neki, hogy "most szokás szerint vissza kell juttatni valamennyi pénzt a szakszervezeteknek, és küldeni kell egy csomaggal Hagyónak is." Balogh azt mondta, hogy ő soha egy forintot sem kapott a pénzekből, a cégtől is végkielégítés nélkül távozott.

Hagyó Miklós szerint minden, a Magyar Nemzet szombati számában megjelent, Balogh Zsolt által rá vonatkozó "rágalmazó kijelentés" valótlan. A volt főpolgármester-helyettes azt mondta, hogy Balogh Zsolttal, és mindenkivel szemben, akik "a hamis állításokat megismétlik", jogai megóvásáért megteszi a szükséges törvényes lépéseket. Tiszta lelkiismerettel áll bármely, a tevékenységét vizsgáló fórum elé, "munkáját mindig a képviselői esküjéhez híven végezte", tette hozzá.

Az MTI BKV-s forrásból úgy értesült, hogy a közlekedési vállalat buszos (gumikerekes) szakszervezetei vettek részt a Balogh által említett megbeszélésen, azonban ezt a megkeresett szakszervezetek cáfolták.

Földényi György, a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetségének elnöke azt mondta, hogy a 2008-as sztrájkot követő semmilyen "kiscsoportos" beszélgetésről nem tud, ha volt is ilyen, ő ezen nem vett részt és tudomása szerint egyetlen szakszervezeti vezető sem volt ilyen beszélgetésen. Hasonlóan nyilatkozott Nemes Gábor, a Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeti Szövetségének alelnöke és Gulyás Attila, a metrósokat összefogó Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke.