Lendvai: ha valaki bűnös, nem lesz helye az MSZP-ben

2010.03.06. 19:55 Módosítva: 2010.03.07. 13:50
Az MSZP elnöke nem tudja, hogy igazak-e Balogh Zsolt egykori megbízott BKV-vezérigazgató vádjai, miszerint Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes közel hetvenmillió forintot kapott volna tőle, de az biztos, hogy bűnös nem lehet a párt tagja. Közben a BKV szakszervezeteinek vezetői jelezték, hogy nem is tudják, miről beszél a cég volt vezérigazgatója.

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke szerint nem tudni, hogy igaz-e, amit Balogh Zsolt a volt főpolgármester-helyettesről, Hagyó Miklósról mondott, de ha valaki bűnös, nem lesz helye a szocialista pártban. Az MSZP elnöke pártja nőnapi rendezvénye után újságíróknak azt mondta: "mi sem tudjuk, hogy igazak-e ezek az ügyek, egy újságcikkben olvastunk egy interjút".

Balogh Zsolt a Magyar Nemzetnek adott interjújában ugyanis azt állította, hogy a BKV volt megbízott vezérigazgatójaként, mintegy hetvenmillió forint jutott rajta keresztül Hagyó Miklóshoz. Balogh azt mondta, hogy a BKV-nál adták össze a Hagyóhoz közel álló vezetők a pénzt, amit a BKV körüli cégektől szereztek.

A HírTV tudósítása szerint Lendvai Ildikó a nőnapi rendezvéyen közölte: örülne, ha nem volna igaz, amit Balog állít, de elsősorban abban érdekelt, hogy derüljön ki az igazság, ez pedig az igazságszolgáltatás feladata.

Burány Sándor, az MSZP fővárosi elnöke nagyon súlyos állításnak nevezte azt, amit Balogh Zsolt nyilatkozott.

Nem is voltak ott

Több szakszervezeti vezető is cáfolta az MTI-nek nyilatkozva, hogy részt vettek volna a Magyar Hírlapban emlegetett, 2008-as sztrájk utáni beszélgetésen.

A napilap ugyanis azt is írta: Balogh Zsolt mindenhol Hagyó Miklós embereibe ütközött a cégnél, a 2008-as sztrájk után felhívták irodájába és "pár szakszervezeti vezető, egy-két igazgató" jelenlétében azt mondták neki: "szokás szerint vissza kell juttatni valamennyi pénzt a szakszervezeteknek, és küldeni kell egy csomaggal Hagyónak is."

Az MTI BKV-s forrásból úgy értesült, hogy a közlekedési vállalat buszos és metrós szakszervezetei vettek részt ezen a megbeszélésen.

Az MTI által megkérdezett buszos szakszervezetek azonban cáfolták, hogy ott lettek volna a beszélgetésen. Földényi György, a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetségének elnöke azt mondta: a 2008-as sztrájk lezárását követően semmilyen "kiscsoportos" beszélgetésről nem tud, ha volt is ilyen, ő ezen nem vett részt és tudomása szerint egyetlen szakszervezeti vezető sem volt ilyen beszélgetésen.

Nemes Gábor, a Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeti Szövetségének alelnöke azt mondta, hogy nem tud ilyen megbeszélésről, és arról sem, hogy a sztrájkolóknak vissza kellett volna juttatniuk pénzt.

Gulyás Attila, a metrósokat összefogó Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke azt állítja, hogy nem hallott arról, hogy a 2008-as sztrájk után Balogh Zsolttól ilyet kértek volna, és ő nem volt ott ezen a beszélgetésen. Hozzátette: ugyanakkor kíváncsi lenne arra, hogy kik vettek részt ezen a találkozón, és reméli, Balogh Zsolt ezt el fogja mondani a rendőrségen.