Hiába álmodott új Gombát 67 építész

2010.04.29. 14:25 Módosítva: 2010.04.29. 16:39

69 pályamunkát gyártottak a Móricz Zsigmond körtéri Gomba átalakítására az építészek, de csak a pályázat lezárásakor derült ki, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal nem enged komolyabb átalakításokat az ipari műemlékben. Kupper András fideszes képviselő szerint a hivatal becsapta a tervezőket, ezért új pályázatot kell kiírni. A KÖH-elnök szerint ő már a kiírásnál jelezte az önkormányzatnak, hogy kötöttebb szempontokat kellene a pályzatba foglalni, de a bizottság lendületből túllépett ezen.

Új pályázatot kell kiírni a körtéri Gomba újjáépítésére, mert ami eddig történt, az ugyan sok pénzbe került, de nem oldotta meg a műemléképület sorsát - állítja Kupper András az újbudai Fidesz frakcióvezetője.

A napokban adtunk hírt arról, hogy egy építészszakmai konferencia keretei között mutatták be a villamosforduló hasznosítására kiírt pályázat két nyertes alkotását. A Gomba évek óta üresen áll, a szokatlan formájú épület megújítása megragadta az építészek fantáziáját, összesen 69 építészműhely küldte be saját elképzeléseit a kiírt pályázatra. A pályamunkákat a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársai zsűrizték, és két anyagot díjaztak.

01

Rajtuk kívül Kupper András, a XI. kerületi Fidesz frakcióvezetője szerint a többiek egy megvalósíthatatlan célért dolgoztak. Az önkormányzat pályázatára 69 pályamű közül mindössze a két díjazott közül választhat a lakosság a meghirdetett szavazáson, mert utólag derült ki, milyen mértékű átalakítást enged meg a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal.

Kupper az Indexnek azt mondta, hogy a pályázat kiírásakor az önálló bíráló bizottság munkájába bevonták Mezős Tamást, a KÖH elnökét is, aki akkor arról biztosítatta az újbudai önkormányzat képviselőit, hogy nincsenek kötöttségek az felújításnál.

A pályázat során 15 ötletért adott pénzt az önkormányzat, nem is keveset, valamennyit megjelentette egy impozáns könyvben - újabb milliókért -, majd kiderült, kettő kivételével az összes tervet el kell felejteni. Ráadásul a korábbi ígéretek szerint az öt legjobbnak tartott ötletből építészeti terv is készült volna.

Azt nem kérdőjelezi meg senki, hogy a Gombát fel kell éleszteni. Csak megint az átgondolatlanság, a habosítás miatt veszítünk pénzt, időt, energiát. A szerencsétlenkedés, a sok hűhó szinte valamennyi ötlet velejárója itt Újbudán - mondja Kupper András, a kerületi Fidesz frakcióvezetője, aki szerint az egész pályáztatást újra kellene indítani. A becsapott építészeknek új lehetőséget kellene adni immár precíz feltételekkel.

Magyarázatért megkerestük Mezős Tamást, a KÖH elnökét, aki cáfolta Kupper állításait. Szerinte ő a már kiírásnál próbálta érzékeltetni a bizottság tagjaival, hogy a műemléképület megújításánál komoly kötöttségekkel kell számolni, ám a bizottság végül kollektív döntéssel a nagyobb szabadság mellett volt. Mezős Tamás szerint az sem igaz, hogy a csak a végül győztesnek kihozott két pályázat felelt volna meg a KÖH szempontjainak a 69 pályamunkából. A zsűriben 10 szavazatból csupán egy volt a KÖH elnökéé.