Rendőrség által vizsgált cégek a Főtávnál is

2010.04.29. 08:03 Módosítva: 2010.04.29. 11:03

Jelenleg is a Főtávnak dolgozik az a Cemi kft, amelynek BKV-s szerződéseivel kapcsolatban a BRFK nyomozást folytat, valamint amelyről sajtóértesülések szerint Bielek Péter, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt vezérigazgatója azt állította, hogy Hagyó Miklóstól a főpolgármester-helyettes városházi irodájában kapott megrendelést a cég megbízására. A Főtáv foglalkoztatja a Polgár & Bebők ügyvédi irodát is, amellyel a főpolgármesteri hivatal tavaly decemberben szerződést bontott, miután az Index megírta, hogy a Budapest Airportnál és a BKV-nál felderített vesztegetésben érintett. A tanácsadó cég 190 millió, az ügyvédi iroda 66,5 millió forintot kapott a Főtávtól az elmúlt három évben.

2007-ben kötöttek szerződést a Cemi Kft-vel a vállalat átvilágításának elvégzésére és hatékonyságnövelő folyamatok kidolgozására, erősítette meg a Főtáv az Index kérdésére. Továbbá 2008. január 3-ától idén május 31-ig van érvényes szerződése a cégnek a szervezet-átalakításra, az ehhez kapcsolódó folyamatok optimalizálására, valamint egyéb megtakarítási folyamatok kidolgozására.

A Főtáv 2007-re, 2008-re és 2009-re összesen 190,5 millió forintot fizetett ki a tanácsadónak. Hozzáteszik azonban, hogy a szerződésnek köszönhetően a három év alatt több mint 4 milliárd forintot takarítottak meg. Közölték: 2008 és 2009 januárjában nem volt inflációkövető alapdíjemelés (nőtt viszont a hődíj), 2009-ben 5%-kal csökkent az alapdíj, valamint 31,5%-kal a hődíj.

A Főtáv szerint a céget úgy választották ki, hogy a távfűtő művek vezetése előzetesen tájékozódott a piacon a tanácsadó cégekről, amelyek közül szakembereinek szakmai tudása és nemzetközi és hazai tapasztalata, valamint rendkívül meggyőző referenciái emelték ki a Cemi Kft.-t.

A Cemi BKV-s szerződéseit a BRFK vizsgálja

A Cemi Kft. neve az elmúlt hónapokban többször is előkerült. Először februárban, amikor a BKV vezérigazgatója hét másik cég szerződésével együtt elküldte a Cemi-vel kötött szerződést is a budapesti rendőr-főkapitánynak egy feljelentés kíséretében. A BRFK ekkor már vizsgálta a cég szerződéseit.

Az ügyben folytatott és az Index birtokába került BKV-s belső vizsgálati szerint jelentős eltérés állapítható meg a szerződések becsült értéke és a tényleges kifizetések között. A Cemi 2007-ben 287 millió forintot kapott a tanácsaiért, a cég szenior partnerei óránként százezer forintot, junior partnerei hetvenötezret, elemzőik harmincötezret számláztak.

A CEMI ügy majdnem kampánytéma is lett Orbán Anita fideszes képviselő-jelölt ellen, aki azonban februárban egészségügyi okok miatt visszalépett. Ezt, mint arról februárban beszámoltunk, azzal próbálták összefüggésbe hozni, hogy férje, Orbán Krisztián egykor alapítója, "ügyvezető partnere" volt a CEMI-nek, igaz a cégből már régen kivált. Orbán Krisztián akkori közleménye szerint semmi köze nem volt a BKV-s ügyletekhez, és épp az egyoldalúvá váló ügyfélstratégia miatt távozott a cégtől 2007 augusztusában, a cég 2007 szeptembere után keletkezett jövedelmeiből már nem részesedett.

Cemi: egyszer már volt nyomozás, de lezárult

A Cemi hivatalos közleménye szerint a 2007-ben kötött BKV-s tanácsadói szerződés létének ténye közel három éve nyilvános. A szerződést és a teljesítést igazoló tényeket azóta több esetben is megvizsgálták, a rendőrség például 2008. márciusától 2008. augusztusáig folytatott vizsgálatot.

A nyomozást a teljesítést igazoló tények vizsgálata, adatgyűjtés és tanúk meghallgatása után 2008. augusztus 15-én bűncselekmény hiányában megszüntették - áll a közleményben, mely szerint "a Cemi a szervezet-átalakítással éves szinten 4,4 milliárd forintos eredményjavulást ért el, összesen 1037 fős létszám-racionalizálással."

A nyomozás azóta újra elkezdődött, sőt a BKV új vezetése inkább úgy értékelte a Cemi munkáját egy jelentésben, hogy az abból következő munkaviszony-megszüntetések miatt 2,6 milliárd, 2008-ban 600 millió forintot fizetett ki a BKV többek között nagy összegű végkielégítésekre. Kocsis István szerint a rendszer amellett, hogy több milliárd forint kifizetését eredményezte, nem volt jó, ezért a BKV szerkezetét mostanában alakítják át a régi, úgynevezett divizionális rendszerre.

Szerződéskötés politikai nyomásra?

A Cemi Kft. neve másodszorra áprilisban, Bielek Péter, az FKF Zrt. vezetőjének kiszivárgott rendőrségi vallomásában került elő. Az igazgató lapértesülés szerint azt állította, Hagyó Miklóstól a főpolgármester-helyettes városházi irodájában kapott megrendelést a CEMI Kft. megbízására, s a találkozón részt vett a tanácsadó cég vezetője is.

A Hír TV értesülése szerint a közbeszerzési eljárást irányítottan írták ki, "a feltételeket úgy határozták meg, hogy csak a Cemi Kft. felelhessen meg nekik". A Cemi Kft. összesen csaknem 400 millió forint értékű megbízást kapott az FKF Zrt.-től. Bielek szerint a kft. tanácsai kifizetődők voltak, a javasolt intézkedésekkel körülbelül kétmilliárd forintot takarított meg a közterület-fenntartó.

A Cemi közleményben válaszolt erre is, amely szerint nem tud arról, hogy a közbeszerzési eljárás a rá lett volna kiírva. Nem hiszi, hogy egyedüli cégként volt képes megfelelni a kiírásnak, ugyanakkor tisztában van vele, hogy a munka jellegéből adódóan nagyon kevés szakember és cég alkalmas egy ilyen feladat elvégzésére. A Cemi hozzáteszi: szívesen és örömmel néz elébe a sajtóhírekben szeplő, az FKF vezetése által elrendelt teljes körű vizsgálatnak.

Főtáv: 65,5 millió forint a Polgár & Bebők ügyvédi irodának is

A Polgár & Bebők ügyvédi irodával a napi munkával nem összefüggő, általános cégjogi tanácsadásra szerződött a Főtáv. Az iroda 2007-2008-2009-ben összesen bruttó 65,5 millió forintot vett fel a távhőszolgáltatótól. Tájékoztatás szerint a velük való munka olyan területeket érintett, mint például a Budapesti Erőmű szerződésének újratárgyalása, az új, kedvezményeket biztosító szerződés előkészítése, illetve a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-vel közösen létrehozott, a Hulladékhasznosító Műbe telepített gőzturbina körüli jogi megállapodások kezelése. A Főtáv tájékoztatása szerint az ügyvédi iroda munkájával maximálisan meg voltak elégedve, "nekik közsönhető például, hogy a Budapesti Erőműtől olyan kedvezményt tudtunk kitárgyalni, melynek köszönhetően egy átlaglakás közel hétezer forintot takarít meg évente".

A Polgár & Bebők ügyvédi irodával tavaly decemberben bontott szerződést a főpolgármesteri hivatal, miután az Index megírta, hogy a rendőrség gyanúja szerint a Budapest Airportnál és a BKV-nál felderített vesztegetésben érintett. Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány december elején levélben tájékoztatta Demszky Gábor főpolgármestert a nyomozásról, és a levélben megnevezte az ügyben érintett ügyvédi irodákat is, amelyből az egyik a Polgár & Bebők. Mindhárom iroda dolgozott a Budapest Airtportnak és a BKV-nak is.

A főpolgármesteri hivatalnak a Polgár & Bebők ügyvédi iroda érintettsége a legkényelmetlenebb. A cégnek ugyanis érvényes szerződése volt decemberben még a hivatallal majdnem 40 millió forint értékben. Az egyik szerződés 25 millió forintos (a Városháza Fórum fejlesztési projektre vonatkozóan), a másik pedig 13 millió 500 ezer forintos (a Közraktárak fejlesztési projekttel kapcsolatban). Mindkettőt a főpolgármesteri hivatal kiemelt fejlesztések irodájával kötötték 2009 januárban.

Korábban 2007. májustól december 31-ig dolgozott az iroda a Közraktárak fejlesztési projekt jogi előkészítésén 15 millió forintért, valamint volt még egy egész évre szóló megbízása: a Városháza Projekttel kapcsolatban végzett jogi szolgáltatásokat. A szerződéseket a főpolgármesteri hivatal szervezési ügyosztálya kötötte az ügyvédi irodával.