Előállították Hagyó Miklóst

2010.05.14. 15:41 Módosítva: 2010.05.14. 22:24
A BRFK gyanúsítottként hallgatja ki Hagyó Miklóst a BKV-üggyel összefüggésben, amire már napok óta lehetett számítani. A rendőrség azzal gyanúsítja a volt főpolgármester-helyettest, hogy szükségtelen szerződések megkötésének ügyében járt közben.

Frissítés: Hagyót és volt munkatársait több mint öt órán át hallgatták ki a BRFK Teve utcai székházában. Az első kihallgatás végén, este fél tízkor az MTI jelentése szerint a volt főpolgármester-helyettest, valamint Lelovits Ottót és Horváth Évát is őrizetbe vették. A rendőrség később - még az őrizet 72 órás határidejének lejárta előtt - javaslatot tesz majd előzetes letartóztatásukra is.

Gyanúsítottként hallgatja ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettest a BKV-üggyel összefüggésben.

A BRFK gazdaságvédelmi nyomozói Hagyó Miklós mellett előállították korábbi sajtófőnökét, Horváth Évát és Lelovics Ottót, a volt főpolgármester-helyettes egykori kommunikációs igazgatóját is. Valamennyiüket bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsítják.

A rendőrség szerint Hagyó Miklós közvetlenül vagy közvetítő útján utasításokat adott a BKV vagyongazdálkodási kötelezettséggel rendelkező egyes vezetőinek, hogy a közlekedési vállalat számára szükségtelen szerződéseket kössenek. A rendőrség közleménye szerint ilyen volt a 4-es metró beruházásával kapcsolatos tanulmány, melyet valójában a fővárosnak kellett fizetnie.

A BRFK szerint Hagyó nyomására született az a szerződés, amely a HÉV utastájékoztató rendszerét érintette. A szolgáltatás elindult ugyan, ám azzal szemben minőségi kifogások voltak, de Hagyó közbenjárására a BKV mégis igazolta a teljesítést, így a kivitelező cég 40 millió forinthoz jutott.

A gyanú szerint Lelovics Ottó kommunikációs szakember nyomására a BKV vezetői elérték, hogy őt egy kommunikációs ügynökség névleg foglalkoztassa úgy, hogy a cégtől többletszámlázás elfogadásával a BKV fizette bérköltségét, mintegy havi kétmillió forint értékben.

D  TT20070426023

Ezen kívül "L. Ottó" utasításokat adott szükségtelen és indokolatlan szerződések megkötésére, amelyek a BKV-nak különösen nagy vagyoni hátrányt okoztak - olvasható a BRFK közleményében.

Horváth Évát, Hagyó Miklós volt szóvivőjét a BRFK azzal gyanúsítja, hogy beosztását kihasználva rábírta a BKV vezetőit szükségtelen és indokolatlan szerződések megkötésére. Ilyen volt a kismama-bérletet népszerűsítő promóciós filmjének szerződése, amelyért 10 milliót fizetett ki a közlekedési társaság, annak ellenére, hogy a film soha nem készült el.

"H. Éva" ezen túlmenően közrejátszott egy Mikulás napi rendezvény 11 millió forintos szerződésének létrejöttében is, amit a BKV úgy fizetett ki, hogy nem volt teljesítés-igazolás - írta a honlapján a rendőrség.

Számítani lehetett az előállításra

Már napok óta lehetett arra számítani, hogy Hagyó Miklóst kihallgatja a rendőrség. A legutóbbi, pénteki Blikkben megjelent nyilatkozata szerint nem akar elmenekülni, áll az igazságszolgáltatás elé, vissza akarja szerezni becsületét. Mint mondta, azt akarja, hogy kiderüljön az igazság.

Az elmúlt hetekben a sajtóban többször is felröppent, hogy Hagyó Miklós távozott az országból, de ezeket a híreket végül mindig cáfolták. A hírek mindig akkor terjedtek el, amikor a volt főpolgármester-helyetteshez köthető személyt előállított a rendőrség.

A gyanúsítás időzítése azonban alighanem annak köszönhető, hogy Hagyó Miklós mentelmi joga ma, az új országgyűlés alakuló ülésével szűnt meg, így gyanúsításához már nem volt szükség arra, hogy a rendőrség a legfőbb ügyészen keresztül hosszadalmas - és az eddigi ülésezési szünet miatt feltehetőleg eredménytelenül végződő - procedurában kikérje őt a parlamenttől.

Fényt kapott a fénymásolókat vizsgáló cég

Legutóbb, május 4-én H. Iván ügyvédet állította elő a rendőrség, aki a gyanú szerint közbenjárt a BKV-val kötendő, fénymásolók műszaki állapotfelmérésére vonatkozó  szerződés  létrejöttében, az ő közreműködésével tüntették el később a megbízást elnyerő Optimismo Kft.-t. Az előállítással párhuzamosan házkutatást tartottak Horváth, Dóczi & Lehmann Ügyvédi Irodában.

A később szabadlábra helyezett H. Iván elmondta: Hagyó Miklóst tizenhárom éve ismeri, de nem vett részt semmilyen törvénytelenségben. "Ebben az irodában van nokiás doboz (...), de abban telefon van" - fűzte hozzá.

A rendőrség szerint az ügyvéd közreműködése során a nyomásgyakorlás minden eszközét, így politikai kapcsolatait is igénybe vette a közlekedési társaság fénymásolóinak műszaki felmérésére vonatkozó szerződés létrejöttében.

A BKV korábban 19,2 millió forintot fizetett ki egy cégnek a közlekedési társaság fénymásolóinak állapotfelméréséért. A rendőrség gyanúja alapján az ügyvéd részvételével ebből az összegből csak 1,1 millió forint maradt az érintett vállalkozásnál, míg a fennmaradó rész egy cseh férfihoz, tőle pedig Aba Botond volt BKV vezérigazgató végkielégítésébe került.

15 millió forint a Nokiás-dobozban

Korábban több alkalommal is állították fővárosi közműcégek volt és jelenlegi vezetői, hogy Hagyó Miklós nyomást gyakorolt rájuk egyes ügyvédi irodák, vállalkozások, vagy tanácsadók alkalmazása érdekében.

A legelső fecske Balogh Zsolt, a BKV volt megbízott vezérigazgatója volt, aki március 6-án a Magyar Nemzetnek adott interjúban mondta el, hogy Hagyó Gödöllőn közölte vele, hogy éves tagdíjat kell fizetnie neki.
Azóta tudom, hogy tizenötmillió fér el egy Nokia-dobozban, mert egyszer például abban adtam át az összeget, mondta ezzel kapcsolatban Balogh Zsolt, aki szerint mintegy hetvenmillió forint jutott rajta keresztül Hagyó Miklóshoz.

Balogh közölte, hogy a BKV-nál adták össze a Hagyóhoz közel álló vezetők a pénzt, amit a BKV körüli cégektől szereztek. Balogh állítása szerint először nemet mondott a kérésre, ezért személyesen kellett bemennie Hagyó Miklóshoz. Szokása, hogy nyakon ragadja az embereket, mintha barátkozna, de ezt elviselni igazi fizikai tehertétel, mondta a volt főpolgármester-helyettesről. Nekem is elkapta a nyakamat, és így sétáltunk fel-alá az irodája előtt a folyosón, tette hozzá.

Regőczi: Két-háromhetente kaptam politikai kérést

Baloghot követően az időközben őrizetbe vett, majd később elengedett Regőczi Miklós, a BKV volt kommunikációs vezérigazgatója is Hagyóra vallott. "Két-háromhetente kaptam politikai kérést. Főként Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes kabinetjének tagjai, illetve az SZDSZ részéről leginkább Tóthfalusi György igazgatósági elnök intézett hozzám utasításokat" - mondta a Népszabadságnak Regőczi Miklós.

Regőczi Miklós
Regőczi Miklós

Hozzátette: Demszky Gábor és Hagyó Miklós lobbistái próbálták befolyásolni, kivel kösse meg a BKV a nagyobb értékű közbeszerzési szerződéseket. Műszaki területen fordulhatott elő, hogy a nyertes cég utólag árat emelt vagy határidőt hosszabbított, a megemelt összegből pedig bizonyos százalékot vissza kellett csorgatni.

Bielek: kijelölt nyertesek, kiválasztott cégek

Nem tett jót Hagyó Miklós megítélésének az sem, hogy április 20-án kiszivárgott Bielek Péter, az FKF Zrt. vezérigazgatójának a rendőrségen tett vallomása, amely szerint a kiemelt beruházások nyerteseit Hagyó Miklós és Mesterházy Ernő, Demszky Gábor főtanácsadója előre kijelölte, és a százmilliós közbeszerzési eljárásokat a kiválasztott cégekre írták ki.

Bielek HírTV által ismertetett vallomása szerint Hagyó és Mesterházy az egyik belvárosi étteremben, terített asztalnál mondták meg neki, hogy a kiemelt beruházásoknál melyik cégeket kell helyzetbe hozni. A közbeszerzési eljárások szakszerű megfogalmazásáról a kijelölt ügyvédi irodák gondoskodtak, Hagyó Miklós a Horváth, Dóczi és Léhmann irodát favorizálta (ennek az irodának a vezetőjét vették őrizetbe egy hónappal később), Mesterházy Ernő pedig a Polgár és Bebőköt. Mindkét iroda dolgozott a BKV-nak is.

Aki nem működött együtt, azt kicsinálták

Mint arról beszámoltunk, politikai nyomás nehezedett más fővárosi közműcégek vezetőire: aki nem volt együttműködő, azt kicsinálták, mondta két volt vezető. Haranghy Csaba, a Fővárosi Vízművek volt vezérigazgatója és Kocsis László, a Főkert volt igazgatója is azt mondta: sikereik ellenére azért kellett távozniuk a cég éléről, mert nemet mondtak bizonyos vezetőknek.

Haranghy szerint a próbálkozás technikája hasonló volt, mint amiről már más közműcégeknél is beszámoltak: bemutatták annak az embernek, aki majd tartja a kapcsolatot a kabinetülés után, amin Haranghy is részt vett.

A bemutatott férfi már aznap délután érdeklődött egy tender iránt, de Haranghy nem adott neki információt arra hivatkozva, hogy az eljárás még nem zárult le. Haranghy állítása szerint többször érkezett ajánlat hozzá azzal, hogy xy milyen remek jogász, vagy yz milyen remek kommunikációs szakember, de ő mindig elhárította ezeket a javaslatokat. Meg is kapta egy idő után néhány városházi vezető részéről, hogy nem együttműködő.

DBELO20090216004

Ez ügyben Hagyó Miklós közölte lapunkkal: főpolgármester-helyettesként nem volt munkáltatói jogköre, így nem menthetett fel senkit a fővárosi cégeknél. Hozzátette: a személyi ügyekben a közgyűlés gazdasági bizottsága döntött, Ikvai-Szabó Imre, SZDSZ-es főpolgármester-helyettessel közösen aláírt előterjesztés alapján.

A személyi döntéseket előzetesen megtárgyalta a szocialista és szabaddemokrata frakció és a főpolgármesteri kabinet is. Azaz Hagyó szerint a döntések koalíciós konszenzuson alapultak, ő csak egy szereplő volt a sokból, akik közül bárki megakadályozhatja volna döntést, ha akarta volna.

Begyűjtötte a rendőrség a bizalmas embereket

Korábban Hagyó több bizalmas emberét is kihallgatta a rendőrség. Március 4-én Lelovics Ottót, Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes tanácsadóját gyanúsította meg a rendőrség felbujtóként elkövetett hűtlen kezeléssel öt cég 13 szerződésével kapcsolatban. A szóban forgó, kommunikációs cégekkel kötött szerződések összértéke meghaladja a 20 millió forintot.

Lelovicsot megelőzően a rendőrség Horváth Évát, Hagyó Miklós volt szóvivőjét állította elő. Horváth Évát szintén hűtlen kezeléssel gyanúsítják, ő is szabadlábon védekezik. Mint egy interjúban elmondta, bosszorkányperben érzi magát, az ő szerződése szerinte rendben volt, és a BKV-nál is ezt mondták neki annak idején.

Kevesebb levegő, kevesebb poszt, kevesebb ház

Ahogy fogyott Hagyó Miklós körül a levegő, úgy mondott le sorra a posztjairól. Mivel a BKV sorozatos botrányai leginkább rajta csattantak, 2009. augusztus 31-én úgy próbált megszabadulni a tehertől, hogy lemondott a közlekedési cég felügyeletéről. A felügyelet azonban Horváth Csabának se ment jobban, ezért másfél hónapra rá szakadt a fővárosi MSZP-SZDSZ koalíció, a szocilaisták pedig visszahívták főpolgármester-helyetteseiket, így Hagyót is.

2010 február 2-án a BKV korrupciós ügyletei miatt ellehetetlenült fővárosi szocialista politikus eleget tett a fővárosi MSZP-elnökség kérésének, és lemondott az országgyűlési képviselői jelöltségről, valamint a fővárosi közgyűlési mandátumáról. Parlamenti helyét viszont megtartotta, így az azzal járó mentelmi jogot is. Egy hónappal később Hagyó felfüggesztette párttagságá és lemondott a párt XII. kerületi elnöki posztjáról is.

Időközben megjelent a sajtóban, hogy Hagyó Miklós két, a Rege úton található telkét és társasházi lakását a lánya nevére íratta. A szocialista párttagságát felfüggesztett politikus erről azt nyilatkozta, „semmi különlegeset nem lát abban, hogy lányának ajándékozta a két ingatlant, amely közül ráadásul csak az egyik valódi ingatlan, a másik a külön tulajdoni lapon feltüntetett, a társasházi lakáshoz tartozó kerti kocsibeálló”.

Harmadik budai ingatlanját, saját lakását is bebiztosította Hagyó Miklós, legalábbis erre enged következtetni, hogy az ingatlanra haszonélvezeti jogot jegyeztek be barátnője nevére, írta a hvg.hu. Így, ha a lakást zár alá venné a hatóság, akkor is nehezen értékesíthető, mert a birtokon belüli haszonélvezőt nem lehet csak úgy kitenni.