Leleplezheti a hamis igazolványt a BKV-ellenőr

2010.05.19. 20:26

Hamisigazolvány-felismerő készülék, több, és igazoltatási joggal felfegyverzett ellenőr, titokzatos és olcsó jegyellenőrzési rendszer – ezek a BKV-nak a bliccelők ellen hamarosan bevetendő titkosfegyverei.

A BKV 33,1 milliárd forintos kintlevőséget gyűjtött össze az elmúlt tíz évben, hangzott el egy, a BKV székházában tartott sajtóbeszélgetésen, amin a cég kommunikációs, értékesítési és jogi igazgatói is részt vettek.

A bliccelők elleni küzdelemben több jelenleg is használt eszközt vet be a cég, elhangzott például, hogy a következő három hónapban a 450 fős ellenőri csapatlétszám 15 százalékkal növekszik, valamint további - nem túl zsúfolt - vonalakon is bevezetik az első ajtós felszállást és jegyellenőrzést.

Új elem a bliccelők elleni harcban, hogy a BKV olyan kézi berendezéséket szeretne vásárolni az ellenőröknek, amivel egyből kiderülne, hogy a bliccelő által bemutatott igazolvány lopott vagy hamis-e. Régi vágyát továbbra sem adta fel a BKV, hogy az ellenőrök korlátozott hatósági jogokat kapjanak, azaz joguk legyen igazoltatni.

Elhangzott egy titokzatos terv is, hogy a BKV a drága elektronikus jegyellenőrző rendszer helyett valami új, és olcsó dolgot talált ki, de erre még a menedzsment nem adta álsását, ezért titkos.

Egyszerűsödött a BKV dolga a behajtás során is, hiszen 2009 decembere óta egységesen 1 év az elévülési ideje a bírságnak minden járműtípuson. Mielőtt valaki megörülne, a BKV jogi igazgatója elmondta, hogy az elévülési idő kitolható.

Az 1 év ugyanis a cég szerint arra vonatkozik, hogy a pótdíjazás napjától ennyi ideje van a BKV-nak arra, hogy levélben jelezze: a pótdíjat fizessék be. Ha ezt az pótdíjazástól eltelt idő 364. napján teszi, akkor onnantól újra ketyeg az 1 év, ha két nappal később, akkor viszont már nem követelhet egy fillért sem.

Van aki jelzálogot kapott, van aki letakarítaná a pótdíjat

A jogi igazgató szerint ahhoz az elvhez igazodnak, hogy a tartozás nem évül el, ezért továbbra se csodálkozzon senki, ha a BKV, vagy a BKV nevében eljáró ügyvédi iroda levelet ír neki egy több éves tartozásról. Ha az utasnak ez nem tetszik, megtámadhatja a BKV-t a bíróságon, ahol a cégnek kell bizonyítani az igazát.

Jelenleg 70 ezer pótdíjas peres ügye van a BKV-nak, és 11 ezer végrehajtás van folyamatban megnyert perek után. A végrehajtás során munkabérből tilthatnak le, ha ilyen nincs, kimegy a bírósági végrehajtó a lakásra, és az ingóságokat próbálja lefoglalni, ha pedig tv, bútor sincs, akkor a lakásra vagy lakásrészre terhelnek jelzálogot.

Tájékoztatás szerint a BKV a perek 75 százalékát nyeri meg. A perek vagy az előkészítésük során belső adatbázisok adatait hasonlítják össze, igazságügyi írásszakértőt alkalmaznak.

Van, aki már a folyamat közben fizetne, de nem tud. Egy adós felajánlotta, hogy járműveket takarít egészen addig, amíg le nem tudja az adósságot, de a BKV gondolkodik a felajánláson. Pedig ha ezt rendszerré tudná tenni, két legyet is üthetne egyszerre.

Nem mindenki ennyire szegény vagy makacs. Megtudtuk, hogy a pótdíjas felszólítások 57 százaléka 8 nap alatt, a 74 százaléka pedig fél év alatt rendeződik. A többi ügy megy a bíróságra. A pereskedés nem kifizetődő, de presztízskérdés a BKV szerint. Tavaly ugyanis bírósági úton mindössze tízmillió forintot tudtak behajtani, a perek költsége viszont ezt is meghaladta.