Ál-NBH-s, ál-főtávos beszélt Hagyó újabb ügyeiről?

2010.05.22. 12:14 Módosítva: 2010.05.22. 12:59

Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettes a Főtávtól is kért havi 50 millió forint "tagdíjat" - hangzott el a Hír TV Célpont című műsorában pénteken. A 2007-es felvételen beszélő Joó Tibor azt állította, hogy a Főtáv egyik igazgatója volt, és a Nemzetbiztonsági Hivatalnak is dolgozott. Az NBH cáfolta, hogy kapcsolatban állt volna Joó Tiborral, aki amúgy a Top 100-as bűnözők listáján is szerepel. A Főtáv szerint Joó Tibor soha nem volt igazgatója a társaságnak.

A felvételen Joó Tibor, aki állítása szerint a közműcég egyik korábbi igazgatója volt, azt mondta: a Főtáv vezérigazgatója, Kovács Lajos hozta össze a „randevút”. Joó Tibor a Hír TV-nek azt mondta: „Leültünk, beszéltünk egyenesen, ahogy kell – ő kérte, mondta a struktúrát, hogy 50 millió forint kell neki cashben és én 56 milliót plusz áfát számlázhatok be."

A műsorban bemutatott, két évvel ezelőtt készült videofelvételen Joó Tibor azt mondta, hogy 2007 végén nevezték ki a Főtáv munka- és tűzvédelmi igazgatójává, de saját állítása szerint akkor már öt éve körözték. Mint az adásban elhangzott: Joó Tibor 2007 nyarán a körözési Top 100-as lista 42. helyén szerepelt; csalás miatt, és azért keresték, mert nem vonult be a börtönbe, büntetése letöltésére.

A férfi a videofelvételen azt állította, hogy a szerződés aláírása előtt néhány hónappal kereste meg az NBH egyik munkatársa, "és felajánlotta, hogy meg kell csinálni a Főtáv munka- és tűzbiztonsági átvilágítását". Ezt ő, elmondása szerint, 6 millió forint plusz áfáért elvállalta, majd a végzett munka után 4 millió forintot át kellett adnia "az NBH összekötőjének".

Elmondása szerint a munka- és tűzvédelmi átvilágítás mellett megbízták a cég gazdasági átvilágításával is. Ehhez megkapta a cég összes szerződését és az üzleti dokumentációkat.

A Nemzetbiztonsági Hivatal közleményben cáfolta, hogy kapcsolatban állt volna Joó Tiborral. Az NBH közleménye szerint a Főtáv Zrt. nem szerepel a nemzetbiztonsági védelem alatt álló intézmények listáján, így az NBH-nak semmiféle hivatalos kapcsolata nem lehetett e cég tisztségviselőivel. Balajti László altábornagy, az NBH főigazgatója még pénteken este azonnali vizsgálatot rendelt el az ügyben.

A Főtáv Zrt.közleménye szerint az adásban megszólaló Joó Tibor soha nem volt sem a menedzsment tagja, nem volt igazgató, sem a vállalat munkavállalója. A társaság 2008 márciusa elején a sajtótól értesült arról, hogy a számára korábban munkát végző cég (DPE Kft.) egyik megbízott munkatársa (Joó Tibor) körözés alatt áll.

A Főtáv azonnal vizsgálatot folytatott le, amely azt mutatta, hogy sem a fogyasztókat, sem a társaságot nem érhette kár azért, mert egy szerződött partner hamis papírokkal rendelkező, körözött személyt foglalkoztatott. Ebben a helyzetben és annak kialakulásában a vállalat vétlen volt, áll a közleményben. A Főtáv szerződéses kapcsolata a DPE Kft.-vel 2008. január 11-én szűnt meg.

A Kovács Lajos vezérigazgató által aláírt közlemény szerint soha nem mutatta be Joó Tibort Hagyó Miklósnak, és soha nem fogadott el pénzt semmiért, semmilyen szerződéssel kapcsolatban. A cég felháborítónak tartja és teljes mértékben visszautasítja az állítólagos havi 50 millió forintos "tagdíjról" szóló állításokat. A közlemény szerint a Főtáv a közbeszerzési törvény hatálya alá tartozik, és ilyen mértékű összegnél valamennyi, szolgáltatás megrendeléséhez közbeszerzési eljárásra lett volna szükség. A Főtáv a beszerzéseknél és számlák kifizetésénél minden esetben a hatályos jogszabályok szerint járt és jár el, ezért nyugodtan áll mindenfajta vizsgálat elé.

Az alaptalan vádak miatt a Főtáv Zrt. bejelentést tett a Fővárosi Főügyészségen Joó Tibor, valamint a Hír TV ellen, kérve az ügy teljes körű kivizsgálását; és az alaptalan vádak valótlanságának megállapítása esetén, az azt közlő személyek felelősségének felderítését. A cég jogászai jelenleg vizsgálják Joó Tibor büntetőjogi felelősségét.