Mégsem lesz ingyenes a parkolás?

2010.05.25. 11:36

Június 3-án fogadhatja el új parkolási rendeletét a fővárosi közgyűlés, azt követően, hogy az Országgyűlés elfogadja parkolást szabályozó törvényt, derült ki a főpolgármesteri kabinet hétfői ülésén. Így az Alkotmánybíróság által kitűzött június
30-i határidő előtt megoldódik a szabályozás kérdése, nem lesz mégsem ingyenparkolás.

A főváros vezetése, a közgyűlési frakciók és a kerületek egyaránt egyhangúlag támogatják a Rogán Antal és Kósa Lajos által benyújtott törvényjavaslatot, tájékoztatta az Indexet a főváros sajtóirodája.

A törvénytervezet lényeges pontjai azonosak azzal a főváros által tavaly
év végén kezdeményezett javaslattal, amely a piaci cégek helyett
önkormányzati társaságokra bízná a közterületi parkolóhelyek
üzemeltetését.

Az előterjesztés legfontosabb pontjai, köztük a parkolási díj felső határának kijelölése és az üzemeltetés szabályozása, egyeznek a főváros érdekeivel.

Ezek újabb fontos lépést jelentenek az egységes budapesti parkolás kialakításához, és megszüntetik azokat a jogszabályi hézagokat, amelyeket a múlt őszi alkotmánybírósági döntés feltárt.

Az elmúlt hetekben a törvényt kidolgozó Rogán Antal többször is egyeztetett a készülő jogszabályról Demszky Gábor főpolgármesterrel és Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettessel.

Ennek alapján készült el a törvényhez igazodó új fővárosi rendelet is. A rendelettervezetet a kerületek, a civil és szakmai szervezetek képviselői a múlt hét folyamán véleményezték.

Amennyiben a parlament június 1-én  a tervek szerint elfogadja a
benyújtott törvényjavaslatot, és annak azonnali hatályba lépéséről is
dönt, a Fővárosi Közgyűlés a június 3-i ülésén elfogadhatja új
parkolási rendeletét. Így az Alkotmánybíróság által kitűzött június
30-i határidő előtt megoldódik a budapesti parkolás kérdése.

Mint arról januárban beszámoltunk, az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találta a fővárosi parkolás szabályozását, és ultimátumot szabott: ha 2010. június 30-ig nem alkotnak új rendelkezéseket, ingyenessé válik a parkolás Budapesten.

Az alkotmánybírósági határozat indoklása szerint a jelenlegi törvény önkényes jogalkotási lehetőséget biztosít a Fővárosi Közgyűlésnek a parkolással kapcsolatban.

A jelenlegi szabályozás ugyan szerződéses viszonynak tekinti a parkolást, de eközben a díjszabásban és a pótdíjazásban gazdaságilag érdekelt fővárosi közgyűlés minden korlátozás nélkül állapíthatja meg a parkolás árát és a büntetés mértékét.