no

Főváros: nem a Margit híd felújítójának

2010.06.03. 13:48

Egyhangúlag elutasította a fővárosi közgyűlés a Margit híd felújítását végző konzorcium többletköltség-igényét, nem járult hozzá a határidő kitolásához, valamint úgy döntött: kéri a kivitelező által bejelentett csúszás miatti kötbért.

A Margit-híd felújításának a csúszásáról és a kivitelező többletigényéről tárgyalt csütörtöki ülésén a fővárosi közgyűlés. A döntés kemény volt: a főváros nem engedi a csúszást, nem járul hozzá a bejelentett 740 millió forintos többletköltség kifizetéséhez, sőt, maga kéri a csúszás miatti kötbért a vállalkozótól. A javaslatot a közgyűlés történetében szokatlan módon egyhangúlag fogadták el: minden képviselő megszavazta.

margithidfeluj 06

Az előterjesztő Tiba Zsolt főjegyző a szavazás előtt elmondta, hogy a fővárosnak a lehető legkeményebb módon ki kell tartani a határidők és a kötbérek mellett. Hozzátette, hogy folyamatban van a beruházás nagyprojektté nyilvánítása, ezért az uniónak jelezni kell, hogy számítani kell némi csúszásra.

Az ellenzék részéről Bagdy Gábor kereszténydemokrata képviselő a beruházás furcsaságait emelte ki: 2007-ben 21 milliárd forintra becsülték, 2008-ban 13 milliárdra, 2009-ben pedig 30 milliárd forintra (tartalékkal együtt). Bagdy szerint a fővárosnak is szerepe van abban, hogy a beruházás idáig jutott, hiszen a kivitelező cég a szerződéskötést követő 2,5 hónap után kapta meg az engedélyeket.

01

Mint arról kedden beszámoltunk, a felújítást végző MH-2009 Konzorcium már tavaly novemberben benyújtotta a vállalkozói követelését a jóváhagyott tervek átadásának késedelme miatt (azaz álláspontjuk szerint a megrendelő hibájából történt a csúszás). Akkor még csak a szerződéses határidők módosítását követelték, mára kiszámolták, hogy a hidat 2010. augusztus 23. helyett közel négy hónappal később, december 14-én tudják átadni a forgalomnak, teljesen pedig 2011. március 31. helyett 2011. június 13-án adják át, és ez a csúszás 740 millió forintos többletköltséget okoz a cégnek. Ezért a szerződéses határidő módosítását, és többletköltségeik elismerését követelik.