Szabotázs a BKV-nál?

2010.06.17. 15:14

Az új Alstom Metropolis metrókocsi tegnap éjszakai próbafutása során a szakemberek szándékos rongálás jeleire bukkantak a szerelvény utasterében, áll a BKV közleményében.

Az okozott kár mértékétől függetlenül a rongálás könnyen veszélybe sodorhatta volna a hetek óta zajló utolsó tartampróbát, sőt még tovább tolhatta volna a végleges típusengedély megszerzésének határidejét, írja a BKV. Az eset súlyosságára való tekintettel a BKV Zrt. rendőrségi feljelentést tesz.

Szerda éjjel a BKV és az Alstom szakemberei megkezdték az aznapi próbafutás előtti szokásos statikus teszteket, és azt tapasztalták, hogy az utastájékoztató  rendszer nem kap energiaellátást. Műszerek segítségével azonnal megkezdték a hiba okának feltárását, amit – mint ahogy az nem sokkal később kiderült – szándékos rongálás okozott.

Az utastérben lévő egyik villamos elosztószekrényben a csatlakozót valaki szándékosan eltörte. Az ismeretlen elkövető a szigorú biztonsági előírások ellenére feltehetően napközben juthatott be a zárt szerelvénybe.

A hibát gyorsan elhárították a szakemberek, azonban az okozott kár mértékétől függetlenül a rongálás jelentős hatást gyakorolhatott volna a jármű tesztelésére, és tovább tolhatta volna a végleges típusengedély megszerzésének határidejét.

Tekintettel az eset súlyosságára, a BKV Zrt. haladéktalanul megteszi a szükséges jogi lépéseket, és ismeretlen tettes ellen rendőrségi feljelentést tesz közlekedés biztonsága elleni bűntett gyanúja miatt.