Július végére csökkenhet a szúnyogok száma Budapesten

2010.07.07. 16:34
Július végére érezhetően csökkenhet a szúnyogok száma Budapesten; már folyamatos a szúnyoggyérítés, de még két hétre van szükség, hogy valóban javuljon a helyzet a fővárosban - mondta Tajti László, a Közép-magyarországi ÁNTSZ biológusa.

A biológus szerint azért van több szúnyog idén, mert a nyár eleji folyamatos esőzések és árvizek miatt a budapesti árterek megteltek szúnyoglárvákkal; ráadásul az időjárás miatt irtani sem lehetett megfelelő hatékonysággal. A fővárosban elsősorban a Duna menti ligeterdők számítanak a szúnyoginvázió gócpontjainak; ezek idén és tavaly is megteltek lárvákkal a jelentős áradások miatt - mondta Tajti László.

Ezeken a területeken, mint például a főváros északi és déli, Duna menti részein a levegőből történő irtás hasztalan vagy alacsony hatásfokú lett volna, mivel a fák lombkoronája felfogja a permetanyag jelentős részét. Az áradások miatt pedig a felszínen nagyon nehezen lehet megközelíteni ezeket a területeket, így a lárvairtásnak ez a módja sem lett volna elég hatékony - tette hozzá.

A kifejlett, már repülő szúnyog irtása - amit földfelszínen vagy a levegőből ködszerű permetanyaggal végeznek - az időjárás miatt szintén nehézkes volt, ha nem lehetetlen, hiszen azt a szél elfújja, az eső pedig lemossa. Így az irtás csak a rossz időjárás után kezdődhetett, munkagépek segítségével. Az irtás körülményei jelenleg olyanok, hogy két hét alatt érhető el, hogy több szúnyog pusztuljon el, mint amennyi kikel – mondta a biológus.

Budapesten döntően a gyötrőszúnyog (Aedes vexans) van jelen abból a mintegy 30-40 fajból, amely Magyarországon megtalálható. A Balatonnál és az Alföldön is más-más szúnyogfajok dominálnak, és Magyarországon a teljes szúnyogpopuláció elenyésző töredékét teszik ki a maláriaszúnyogok. A betegséget, amelyet ez a szúnyog terjeszt, már az előző század 50-es éveiben sikerült felszámolni az országban. Jelenleg a szúnyogoknak járványügyi kockázatuk nincsen - tette hozzá.