UV-lámpával ellenőrzik majd a bérleteket

2010.07.12. 15:46 Módosítva: 2010.07.12. 18:31

A bérletek biztonsági elemeinek növelésével próbálja a BKV a bérlethamisításokat visszaszorítani, ami komoly kárt okoz a társaságnak. 2010. első öt hónapjában 750 milliós árbevétel-kiesést szenvedett el a BKV, ennek egy részét a bérlethamisításoknak tulajdonítják.

Székelyné Pásztor Erzsébet, a BKV kommunikációs igazgatója azt mondta, három módját ismeri a BKV a hamisításoknak. A leggyakrabban vegyi úton eltávolítják a bérletigazolvány számát és más számot írnak be, de többször előfordul az is, hogy az érvényességet távolítják el és hasonló karakterekkel új érvényességet írnak be. A harmadik módszer az érvényességi mező egyszerű felülragasztása.

A kommunikációs igazgató két csoportot különböztetetett meg, az egyik az otthoni hamisítók, a másik pedig a nagy mennyiségben hamisítók, akik terjesztik is a hamis bérleteket.

Újabb nyomdai védelemmel látták el a bérleteket, UV-rácsot helyeztek el az érvényességi mezőre is és a dátumbélyegzők festékét vegyi úton károsítás nélkül nem lehet eltávolítani. A nagy viszonteladók által értékesített bérleteket más színű bélyegzőfestékkel látják el és fokozzák az ellenőrzést is.

Priegl Gábor, a BKV értékesítési igazgatój azt mondta, hogy  július 1-től harminccal több ellenőr dolgozik a BKV-nál és további ötven ellenőr felvételét tervezik. Náluk lesz olyan UV-fényű lámpa, amellyel megvizsgálhatják a bérletszelvényeket.

A BKV-nak csak becslései vannak a forgalomban lévő hamis bérletek számáról. Havonta több száz ilyen bérletet foglalnak le, a hamisítások a feltételezések szerint több százmilliós kiesést okozhatnak. A vásárlási hajlandóság és az utazási kedv között lényeges eltérések vannak, mivel míg a bérleletek értékesítése 7-14 százalékkal, addig az utazási kedv a BKV felmérése szerint csak 3 százalékkal csökkent.