Feljelentették a kolbászpénzes parkolóőröket

2010.07.20. 14:15 Módosítva: 2010.07.20. 17:43

A Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. ismeretlen tettes ellen megtette a feljelentést a lapunkban ismertetett videó kapcsán, amelyen feltehetően korrupt parkolóőröket örökítettek meg.

A felvételeken csak az látszik, hogy a parkolóellenőrök bemennek az üzlethelyiségbe és onnan kijönnek, áll a társaság nyilatkozatában. Az, hogy pénzt vennének át, egyáltalán nem látszik. Hogy bármilyen bűncselekmény megvalósult-e, azt a nyomozóhatóságoknak kell kideríteni, mindenesetre a BÖP Kft. megtette a szükséges lépéseket, teszik hozzá.

Eszerint a BÖP ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az ügyben. Emellett azokkal az ellenőrökkel szemben, akik megsértették munkaköri leírásukban és a belső szabályzatokban foglaltakat, belső vizsgálat indult. A próbaidős parkolóőrt azonnali hatállyal elbocsátották, a felvételen látható másik ellenőrt a vizsgálat lezárultáig felmentették a munkavégzés alól, illetve a harmadik ellenőrnek a határozott idejű munkaszerződését nem hosszabbították meg.

Hozzátették, hogy a 2008-as korrupciós ügyet a rendőrség a BÖP Kft. együttműködésével leplezte le. A BÖP Kft. sajnálja, hogy az önkormányzati választásokra készülve a parkolás témája ismételten politikai hangsúlyt kap.

A társaság szerint az Indexnek nyilatkozó két korábbi dolgozó munkaviszonyát munkakörük súlyos megszegése miatt szüntették meg. Egyikük ügyében másodfokú munkaügyi bírósági tárgyalás ősz közepére lett kitűzve. Az ügyeket kirobbantó két volt dolgozó korábban az Indexnek elmondta, hogy első fokon mindketten megnyerték a pert.

A BÖP szerint a két volt dolgozó kifejezetten ártó és lejárató szándékkal, bosszúból igyekszik a BÖP Kft-t és annak vezetését a közvélemény előtt meghurcolni (például az általuk működtetett blogon), egyikük ellen rágalmazás miatt jelenleg is eljárás folyik a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. (A két volt dolgozó nem tud ellenük folyamatban levő büntetőeljárásról.) Ezért a BÖP azt gondolja, hogy a két volt alkalmazott nem tekinthető elfogulatlan hírforrásnak.

A cég végül leszögezi, hogy a parkolóellenőri állomány fluktuációja majdnem 50 %-os. Ebben az évben összesen 53 főt foglalkoztattak, ám fél év alatt 20 főtől váltak meg. A BÖP szerint a cég vezetése arra törekszik, hogy egy olyan törzsgárda alakuljon ki, amely a jogi és etikai normák betartása mellett hatékonyan és erkölcsösen végzi a munkáját.

Az Index hétfőn számolt be arról, hogy negyven boltos és öt parkolóőr gyanúsított abban a nyomozásban, amelyet hamarosan vádemelési javaslattal zár le a BRFK. Az ügy érdekessége, hogy egy éve pont Hagyó Miklós feljelentése alapján indult, aki ma már maga is gyanúsított más ügyekben. Több, napokban készült videofelvétel alapján újabb tíz parkolóőr lehet gyanúsított az úgynevezett kolbászpénz (a begyűjtött kenőpénz belső elnevezése) felvétele miatt.