Életveszélyes vízfolyás a fantom kalandparkból

2010.07.24. 18:38
Egy felszínre törő vízfolyás miatt hónapok óta állandó balesetveszély van Budapest III. kerületében, a Farkastoroki út torkolatában. Vajon miért?

Állandósult balesetveszélyre figyelmeztetett levelében egyik olvasónk: "Óbudán, az Eurocenternél, a 137-es busz megállójánál kb. egy hónapja ömlik a víz nonstop. Több motorost, biciklist láttam elesni, autókat összekoccanni, magyarul életveszélyes, mivel a véget nem érő vízfolyás és a napsütés algásította az aszfaltot, ami a hegyről jön le" – írta Csaba. A helyszínen járva azt tapasztaltuk, hogy a Farkastoroki út bal oldalán a Nagybátonyi utca sarkától a Bécsi útig, nagyjából hatvan méteres szakaszon nedves az út széle, mivel folyamatosan víz csordogál a lejtős aszfalton.

A kis patak forrása a Nagybátonyi utca sarkánál van: a Farkastoroki úton, a zebrával párhuzamosan keresztbe futó repedésből bugyog fel a víz, jókora tócsát alkotva. A patak egy része azonnal elfolyik egy csatornaszemben, de javarészt a padka felé veszi az irányt és körülbelül fél méter széles sávban csorog egészen a Bécsi úti torkolatig, ahol szétterülve nagy területen benedvesíti az aszfaltot. Önmagában a víz talán nem okozna gondot, de ahogy olvasónk is jelezte, a kellemes nyári melegben valóban algásodni kezdett a nedves úttest, ami kiszámíthatatlanul csúszóssá vált ezzel.

Nem ivóvíz, nem szennyvíz

Egy, az út szélén parkoló autós elmondta, hogy gyakran jár erre, és volt, hogy egy hirtelen fékezés után ő is megcsúszott autójával a nyálkás úton, és épp csak meg tudott állni a Bécsi úti zebra előtt. A középkorú férfi szerint egy kisebb csőrepedés okozhatja a folyamatos vízszivárgást.

Az út túloldalán egy fehérneműbolt eladója gyakran válik az itt történő balesetek szemtanújává. Elmondása szerint hónapok óta folyik az aszfalton a víz, azóta több biciklist látott már elesni, legutóbb egy fiatal lányt szinte sokkos állapotban vittek be hozzá a boltba, mert megcsúszott a kerékpárja az algán, elesett és a Bécsi úti kereszteződésbe becsúszott. Szerencséjére nem jött arra autó, de az életveszélyes baleset nagyon megviselte. A közeli pizzéria motoros futárja is esett már el az algás aszfaltunk, pedig ő már megszokásból megy lassan.


Búvópatak és vízfolyás Óbudán nagyobb térképen való megjelenítése

Az eladónő szerint az illetékesek nem törődnek az állandósult balesetveszéllyel, és addik nem foglalkoznak majd a helyzettel míg meg nem hal valaki. "Múltkor voltak itt a csatornázási művektől, megnézték, azt mondták nem az ő dolguk. Jöttek a vízműtől is, körbefényképezték, majd elmentek, szintén azzal, hogy nem az ő hatáskörükbe tartozik. Állítólag egy búvópatak tört itt felszínre, a víz a budai hegyekből jön. A csatornások meg a vízművesek szerint az önkormányzat feladata lenne megszüntetni itt a balesetveszélyt. Én nem tudom ki az illetékes, de legalább egy figyelmeztető táblát, vagy terelőbóját kitehetnének, mert semmi ilyesmi nincs kint."

A vízművek szerint nem hozzájuk tartozik az ügy. "Folyamatosan érkeznek hozzánk a bejelentések erről a vízszivárgásról, márciusban, júniusban is többször riasztottak minket, és minden egyes bejelentést meg is vizsgáltak a kollégáink, de azon a helyen a vízműveknek nincs vezetéke" - mondta az Indexnek Lévai Zsuzsa, a Fővárosi Vízművek kommunikációs osztályvezetője. "Egyrészt műszeres vízelfolyás-elemzést végeztek szakembereink, ami alapján nincs még a közelben sem olyan vízvezetékünk, amiből ez a víz származhatna. Másfelől vízmintát is vettek, aminek laborvizsgálata kimutatta, hogy nem ivóvíz, hanem rétegvíz tör fel azon a helyen." Feltehetőleg a budai hegyekben van a víz forrása, de hogy hol azt a vízműveknek nem áll módjában kivizsgálni, tette hozzá Lévai Zsuzsanna.

A csatornázási művek szerint sem az ő illetékességi körükbe tartozik a jelenség, mivel nem a csatornarendszerből származik a víz. "Mi a vízművektől kaptuk a jelzést, szakembereink megvizsgálták a vízszivárgást és megállapították, hogy tiszta vízről van szó, nem szennyvízről" - mondta érdeklődésünkre Bátori Marianna, a Fővárosi Csatornázási Művek szóvivő. "Megállapítottuk azt is, hogy nincs semmilyen meghibásodás az ott lévő csatornában, és mivel nincs nyomás a csövekben, alapesetben nem is fordulhat elő, hogy így feltörjön a szennyvíz" - tette hozzá Bátori Marianna. A csatornázási művek mindenestre június 3-án levélben tájékoztatta az óbudai önkormányzat műszaki osztályát az elvégzett vizsgálatokról és azok eredményéről.

Kalandpark kis hibával

A óbudai önkormányzatnál tisztában vannak a Farkastoroki úti vízfolyás eredetével. Mint azt a hivataltól megtudtuk, a víz nagy valószínűséggel a négy évvel ezelőtt bérbeadott 26 hektáros parkos területről származik, ahol több forrás is fakad. A botrányos körülmények közt – emlékezzünk vissza az akkori polgármester, Tarlós István szemüvegleverős beszólására – bérbeadott terület jelenlegi gazdája az Óbuda Adventure Park Szolgáltató Kft., elvileg az ő szerződés szerinti kötelességük lenne az itt fakadó vizek elvezetése.

kalandpark

Az egykori, úgynevezett Újlak II. bányaterületen a tervek szerint szabadidőparkot alakítanának ki, játszótérrel, kutyafuttatóval, kalandparkkal, bobpályával. A honlap tanúsága szerint 2011-ben már üzemelne a korábban a környékbeliek heves tiltakozását kiváltó élménypark. Komolyabb munkáknak azonban egyelőre nyoma sincs a területen, a jelek szerint a bérlő a haszonbérleti szerződésben foglalt alapvető karbantartási munkákat sem végzi el.

Az önkormányzat műszaki osztálya két hete, július 7-én levélben fordult a céget képviselő Zsoldos Lászlóhoz. A levél szerint a bérlő nem teljesítette a 2006 szeptemberében kötött szerződés 6-os pontjában a terület felszíni vízelvezetésének megoldására, a meglévő esővíz-elvezető árkok karbantartására  vállalt kötelezettségét: "A szerződéskötés óta eltelt közel 4 éves időszak alatt az övárkokat, a kapcsolódó homokfogó műtárgyakat és záporvíz-tározót nem tisztították, és a legalapvetőbb karbantartási munkákat sem végezték el. Ennek köszönhetően jelenleg a bérelt terület csapadékvíz-elvezetése nem megoldott, a víz ahol utat talál, ott folyik el. A környékbeli tulajdonosoktól már hetente kap hivatalunk elmarasztaló leveleket. Legutóbb a Főpolgármesteri Hivatal is megkeresett bennünket, hogy már hetek óta folyik a Farkastoroki úton, az Eurocenter bekötőútjánál az aszfaltból a víz a fenntartásukban lévő Bécsi út irányába. Nagy valószínűséggel ezt is a rendezetlen csapadékvíz-elvezetés hiánya okozza." Az önkormányzat augusztus 10-ig adott határidőt a helyzet rendezésére a cégnek, hangsúlyozva, hogy az anyagi és erkölcsi felelősség a céget terheli.

Felvetésünkre, hogy legalább az önkormányzat jelezhetné valahogy a helyszínen, hogy balesetveszélyes útszakaszról van szó, Ambrus Balázs szóvivő másnap írásban úgy tájékoztatott, hogy a hét végére kitesznek egy VIGYÁZAT VÍZFOLYÁS feliratú táblát.

Horváth Patrik, az Óbuda Adventure Park Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója megkeresésünkre egyelőre annyit tudott mondani, hogy az önkormányzat levelét még nem kapták meg, mivel azt a cégük régi nevére (Tőkepartner Befektetési Kft.) és címére küldték. Horváth Patrik ennek ellenére gyors intézkedést ígért, azt sem tartotta kizártnak, hogy soron kívül kéri a közterületfenntartó vállalat úttisztító gépeinek segítségét az algásodás megszüntetésében. Az ügyvezető igazgató részletesebb tájékoztatást is ígért a későbbiekre.

Pénteken, amikor ismét felkerestük a Farkastoroki út alsó szakaszát, épp az esővízelvezető csatornákat mosták géppel, az egyik munkás szerint az algás útszakaszt is lemossák hamarosan. Úgy tűnik, sikerült valamit elindítani a hivatali gépezetben.