Az MSZP nem talált jobb főpolgármester-jelöltet Horváth Csabánál

2010.07.28. 08:52
Az utolsó pillanatig próbált Horváth Csabánál esélyesebb főpolgármester-jelöltet találni az MSZP, de az LMP merev elutasítása miatt végül mégis a díjmentes BKV ötletével kampányoló politikus lett a befutó. A szocialisták utolsó mentőötlete Kaltenbach Jenő volt.

Éjszakába nyúló vita után minden maradt a régiben, az MSZP oszágos elnöksége is Horváth Csabát javasolja főplgármester-jelöltnek. Horváth indításáról még a tavaszi országgyűlési választások előtt döntött a párt budapesti alapszervezete, Horváth a katasztrofális választási vereséget követő május 1-i hétvégére időzítette kampánynyitóját, amelynek így igen áthallásos lett a szlogenje, miszerint „Van egy jó hírem, Budapest”.

Horváth legfontosabb kampányígérete a budapesti tömegközlekedés díjmentessé tétele, ezzel azonnal a támadások kereszttüzébe került, így arra kényszerült, hogy július közepén újabb kampányban védje sokak által bírált ötletét.

Az MSZP vezetése közben lázas kutatásba kezdett, olyan civil jelöltet kerestek, akit esetleg a másik baloldali párt, a Budapesten átlagon felül teljesítő LMP is támogathat. Az LMP ugyanakkor a kezdetektől nyilvánvalóvá tette, hogy semmilyen formában nem kíván együttműködni a szocialistákkal. Ezt diktálja a józan ész is, hiszen a parlamentbe tavasszal bejutott, identitását még kereső pártnak katasztrofális lenne, ha a bukott kormánypárthoz kötnék a választók.

A Népszabadság értesülései szerint még a kedd esti elnökségi ülésen is a civil jelölt volt a fő téma, Kaltenbach Jenő volt nemzeti és etnikai kisebbségi ombudsman neve merült fel, de az LMP újfent egyértelművé tette, hogy önállóan indul, és már van saját főpolgármester-jelöltje, Jávor Benedek.

A Népszabadság szerint a szocialisták abba is belementek volna, hogy Kaltenbachot ne ők, hanem az LMP jelölje, így úgy lehetett volna kommunikálni, hogy az MSZP támogatja az LMP jelöltjét. Kaltenbach találkozott is Schiffer Andrással, az LMP parlamenti frakcióvezetőjével.

Schiffer a Népszabadságnak nyilatkozva nem tagadta a találkozó tényét, de azt igen, hogy a főpolgármester-jelöltségről tárgyaltak volna. Mint mondta, Kaltenbach a Független Rendészeti Panasztestület volt elnökeként találkozott vele és a párt emberi jogi szakpolitikusával, Szabó Tímeával.

A független jelöltre vonatkozó szocialista tervek kudarca után az MSZP elnöksége végül rábólintott Horváth jelölésére, így jobb híján ő marad a szocialisták főpolgármester-jelöltje.