Óriáskráter tátong a Pesti úton

2010.08.13. 12:04 Módosítva: 2010.08.13. 17:10

Péntekre virradó éjjel beszakadt a XVII. kerületi Pesti út. Szerencsére senki nem sérült meg, egyelőre vizsgálják, hogyan tűnhetett el az 50 köbméter hiányzó föld. A kerületi polgármester az Index fórumából értesült a történtekről.

Péntekre virradó éjjel, egyik pillanatról a másikra óriási kráter alakult ki a XVII. kerületi Pesti úton - adta hírül a tizenhetedik kerületi hírlevél.

Beszakadt úttest a Pesti úton (Fotók: Horváth K. József/tizenhetedik.hu)
Beszakadt úttest a Pesti úton (Fotók: Horváth K. József/tizenhetedik.hu)

A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) alkalmazottai épp a helyszínen voltak, miiután értesítették őket arról, hogy az úttesten talállható csatornafedél körül szivárgást észleltek. A kiérkező szakemberek észlelték a vízszivárgást, de  mivel az nem a hozzájuk tartozó csatornákból eredt, nem tudtak mit csinállni, amikor az úttest mindhárom sávja hatalmas robajlás kísérletében beszakadt.

Szerencsére éppen egy autó sem haladt az érintett útszakaszon, mivel a keletkezett lyuk a szemtanúk szerint akár két járművet is könnyedén elnyelt volna. A hatóságok vizsgálják, hogy miként tűnhetett el az a körülbelül 50 köbméter föld, aminek a hiánya okozta az útfelület beszakadását.

A gödör, közepén a csatornafedélhez vezető betontoronnyal. A beomlás a betongyűrűket is elrepesztette.
A gödör, közepén a csatornafedélhez vezető betontoronnyal. A beomlás a betongyűrűket is elrepesztette.

A helyreállítási munkák megkezdése után a helyszínre érkezett a kerületi polgármester, Riz Levente és az alpolgármester is. Riz Levente kérdésünkre elmondta, hogy az Index XVII. kerülettel foglalkozó fórumáról értesült az eseményről csütörtök este, mielőtt kiment volna a helyszínre. A helyreállítási munkálatok befejezéséről nem tudott pontos információt adni, mivel az útszakasz a fővárosi önkormányzat tulajdonába, kezelésébe tartozik.

"Péntek délután egy óráig semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kapott a XVII. kerületi önkormányzat arról, sem a vízművektől, sem a fővárostól a beszakadt útfelülettel illetve a helyreállítással kapcsolatban"- nyilatkozta.

Riz Levente polgármester a helyszínen tájékozódott a történtekről
Riz Levente polgármester a helyszínen tájékozódott a történtekről

A helyszínen dolgozóktól kapott tájékoztatás alapján azt becsüli, hétőig megmaradhat a jelenlegi félpályás útelzárás, miután a kifelé tartó forgalmat is a város felé tartó útszakaszra kellett átterelni. Valószínű, hogy a megrepedt csőből szivárgó víz és az elmúlt hetek esőzései együtt mosták ki a földet.

A polgármester jelezte, hogy szerinte a főváros által nemrégiben, a Pesti úton végrehajtott útfelújításnak valószínű nincs köze a tegnap este történtekhez, mert abban az érintett közművekhez nem nyúltak.

Az FCSM szóvivője az Indexnek elmondta, a szivárgás egy, a vízművek kezelésébe tartozó vízcsőből jött. A területen a vizet elzárták. Az FCSM szakemberei jelenleg vizsgálják, hogy a beszakadt úttest miatt milyen károk keletkeztek a csatornarendszerben.

A Vízművektől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az éppen a közelben folyócsatornázási munkálatoktól két méterre, egy 100 milliméter átmérőjű vízcsőn keletkezett a sérülés ami a szivárgást okozta. A Vízművek munkatársai péntek délelőtt a helyszínen elhárították a hozzájuk tartozó közművön a károkat és a területet átadták a további munkavégzésre.

Megkérdeztük a szóvivőt arról is, hogyan tűnhetett el ilyen nagy mennyiségű föld az útpálya alól. Erre egyelőre nem tudtak válaszolni.