Útlezárások, forgalmi korlátozások Budapesten

2010.08.20. 07:27 Módosítva: 2010.08.20. 08:21
Lezárásokra, forgalmi korlátozásokra kell számítani Budapesten az augusztus 20-i ünnepi rendezvények miatt. Sok helyen lesz lezárás, a területekről elviszik az otthagyott autókat is a környező utcákba. A tulajdonosok a Forgalomirányító Központ 061-267-4673-as telefonszámán érdeklődhetnek, hogy hol van a kocsijuk.

Parkolási tilalom van érvényben csütörtökön reggel 8 órától az I., II., V., IX. és XI. kerületben, nem lehet parkolni szombat reggel 8-ig a Bem felső rakparton a Margit híd és a Clark Ádám tér között, illetve a rakpartra nyíló utcák egy részén. Ez a Jégverem utcát, a Halász utcát, a Szilágyi Dezső tér egy részét, az Aranyhal utcát, a Batthyány teret, a Csalogány utcát, a Vitéz utcát, a Kacsa utcát, a Ganz utcát és a Bem teret érinti. A területet csütörtökön este 20 órától le is zárták a forgalom elől. Nem lehet parkolni a Lánchíd utcában, - a parkolókban sem - az Öntőház utcában, az Ybl Miklós téren, a Döbrentei téren, a Váralja utcában, a Lovas utcában, a Kapisztrán téren sem. Ezeket a részeket szintén csütörtökön este zárták le.


Augusztus 20-i forgalomkorlátozás a fővárosban - lezárások nagyobb térképen való megjelenítése

Hol a kocsim?

Nem lehet parkolni a Budai alsó rakparton az utca és a Lágymányosi híd között, a Pesti alsó rakparton az Erzsébet híd és a Közraktár utca között, illetve a Pesti alsó rakparton a Dráva utca és a Garibaldi utca között. Parkolási tilalom van érvényben a Bajcsy-Zsilinszky út páratlan oldalán az Andrássy út és az Arany János utca között is. Csütörtökön délután 16 órától kezdődött a parkolási tilalom a belváros nagy részén. Nem lehet autóval megállni a Március 15-e tér környékén, a Szabad Sajtó úton, a Széchenyi felső rakpart egy részén, a Magyar Tudományos Akadémia előtti parkolóban, a Kossuth téren és környékén, illetve a környező utcák egy részében. A tilalom itt szintén szombaton reggel 8-ig tart. Pénteken délelőtt 8 és 10 óra között ezeket a területeket a Kossuth tér környékén le is zárják.

Csütörtökön reggeltől lezárják a Lánchíd utcai parkolót is. Pénteken reggel 8-tól pedig az Erzsébet híd északi járdáját, déltől az I. kerületi Kapisztrán teret, délután 17 órától éjfélig pedig az Erzsébet hidat, a Lánchidat, az Alagutat és a Margit hidat is. Lezárják a Szabadság híd - Szent István körút - Bajcsy-Zsilinszky út - Károly körút - Múzeum körút - Vámház körút - Szabadság híd - Bartók Béla út - Villányi út - Budaörsi út - Alkotás utca - Vérmező út - Margit körút - Török utca - Üstökös utca - Margit híd által határolt területet is.

Lezárják a belvárost

Szakaszosan és időszakosan lezárják pénteken délután fél négytől ötig - ahogy a felvonulók elhaladnak - a Clark Ádám tér - Lánchíd - Roosevelt tér - Zrínyi utca - Szent István tér útvonalat. Pénteken 17 órától este 23 óráig több helyen a forgalom elterelésére kell számítani. Ezek a területek a Budaörsi út a Villányi út kereszteződésénél, a BAH-csomópontnál, a Móricz Zsigmond körtér, a Hegyalja út - Mészáros utca kereszteződése, a Kálvin tér. Terelnek majd a Rákóczi út - Múzeum körút - Károly körút kereszteződésében, a Bajcsy-Zsilinszky út - Andrássy út kereszteződésében és a Nyugati téren is.

A Szent Jobb körmenet miatt parkolási tilalom lesz pénteken reggel 8 órától éjfélig a Bazilika környéki utcákban, illetve a Bajcsy-Zsilinszky út egy részén. A Bazilika környékét pénteken délután 14 és 20 óra között le is zárják. Délután fél hattól este 20 óráig lezárják a Szent István tér - Sas utca (Október 6. utca) - József Attila utca - Nádor utca (Zrínyi utca) - Arany János utca - Hercegprímás utca - Szent István tér útvonalat is.


Augusztus 20-i forgalomkorlátozás a fővárosban - megállni tilos nagyobb térképen való megjelenítése

A Mesterségek Ünnepe kapcsán a várban és környékén, főleg a Dísz térnél lesz parkolási tilalom, ez augusztus 24-én éjfélig tart és már 14-e óta érvényben van. A terület augusztus 24-ig lesz lezárva. A Rakparty elnevezésű rendezvény miatt csütörtökön reggel 6 órától augusztus 23-án hajnali fél ötig tilos a parkolás a Pesti alsó rakparton, a Lánchíd és az Erzsébet híd között. A rakpart Garibaldi utca és Havas utca közötti szakaszát csütörtökön este 18 órától augusztus 23-án hajnali fél ötig lezárták.

A Honvéd tisztavatás miatt csütörtökön reggel 8 órától tilos a parkolás az '56-osok tere egy részén, illetve a Hősök tere környéki területen. Pénteken reggel 6 és 15 óra között a Zichy Géza utca egy részén és a Stefánia palota előtt sem lehet megállni. A Hősök tere környékét csütörtökön reggel 6 és 13 óra között, pénteken szintén reggel 6 és 13 óra között lezárták. Szintén lezárják pénteken az Andrássy út Hősök tere felé eső részét reggel 7 és 13 óra között. A lezárások idején a tömegközlekedést is elterelik.

Biztonsági okokból lezárják a Margit hidat a gyalogos és kerékpáros forgalom elől augusztus 20-án este 6 és éjfél között - tájékoztatott a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája. A kivitelező és az önkormányzat is úgy véli: balesetveszélyes lehet, ha a tűzijáték idején gyalogosok és biciklisek vannak az építés alatt álló hídon. Ha szűk területen sokan megállnak nézelődni, nem lehet mellettük elhaladni, másrészt veszélyhelyzetben, például vihar esetén nem lenne menekülő útvonal sem. A közösségi közlekedést érintő esetleges változásokról a BKV tájékoztat majd - olvasható a közleményben.

Sűrűn jár a BKV

A BKV számos járata módosított vagy rövidített útvonalon közlekedik az ünnepi rendezvényekkel kapcsolatos lezárások miatt. A tömegközlekedési vállalat a tűzijáték előtti és utáni időszakban sűrűbben közlekedteti a metrókat, a HÉV-eket, valamint egyes busz- és villamosjáratokat.

Az Olof Palme tér és a Hősök tere lezárása miatt pénteken hajnali fél hattól délután fél kettőig módosított útvonalon közlekednek a 75-ös és 79-es trolibuszok. A BKV több helyen ideiglenes megállókat alakít ki. Reggel 7 és délután 1 óra között a 20E, a 30, és a 30A jelzésű buszok is az eredeti menetrendtől eltérő útvonalon járnak. A 105-ös autóbuszok reggel 7 és délután 1 óra között mindkét irányban a Podmaniczky utca felé járnak az Andrássy út és a Hősök tere lezárása miatt, majd egy rövid ideig eredeti útvonalon, végül 3 órától üzemzárásig megosztva közlekednek egy pesti és egy budai szakaszon. A Kossuth Lajos téri rendezvény miatt a 2-es villamos reggel 6 órától körülbelül 10 óráig a Vágóhíd utca és a Kossuth tér között jár, a 70-es és 78-as trolibuszok pedig csak a Honvéd utcáig közlekednek.

A 115-ös autóbuszok reggel 9 és 10 óra között módosított útvonalon járnak, délután 2 órától üzemzárásig viszont rövidített útvonalon, csak az Árpád híd és a Nyugati pályaudvar között közlekednek. Az 5-ös buszok este 6 és 10 óra között megosztva járnak a Pasaréti tér és a Moszkva tér, valamint a rákospalotai Kossuth Lajos utca és a Blaha Lujza tér között. Ugyanebben az idősávban a 7-es, 7E, 173-as, 173E jelzésű buszok is megosztva közlekednek, vagyis a budai végállomások és a Móricz Zsigmond körtér, valamint a pesti végállomások és a Blaha Lujza tér között járnak. A 8-as buszok rövidített útvonalon, a Gazdagréti lakótelep és az Alkotás utca között járnak majd este 6 és 10 óra között. A 11-es autóbusz este 6 óra és üzemzárás között a Moszkva térre terelve közlekedik.

A 16-os autóbuszok délután 3 órától a 16A autóbusz vonalán mennek, a 216-os jelzésű, rendkívüli buszjárat pedig üzemkezdettől délután fél 3-ig a Deák Ferenc tér és a Dísz tér között közlekedik. Rövidített útvonalon járnak este 6 órától üzemzárásig a 39-es autóbuszok is, amelyek így a Goldmark Károly utca és a Moszkva tér között szállítják az utasokat. A Lánchíd utca és a Bem rakpart egész napos lezárása miatt üzemkezdettől este 6 óráig az eredeti végállomások között járnak majd a 86-os buszok, de mindkét irányban az Attila úton fognak közlekedni. Ezen a vonalon este 6 órakor további változás lesz, ekkortól üzemzárásig ugyanis az óbudai Bogdáni út és a Moszkva tér között járnak csak a buszok.

Az eredeti menetrendhez képest rövidebb úton járnak a 112-es autóbuszok este 6 és 10 óra között, amelyek így csak a Szendrő utca és az Alkotás utca között közlekednek, és ugyanekkor lesz rövidebb a 178-as és 178A buszok vonala is, amelyek a Stadionok és a Blaha Lujza tér között járnak majd. A Lánchíd utca és a Bem rakpart zárása miatt egyes éjszakai, vagyis 990-es autóbuszok útvonala is módosul. A 906-os jelzésű éjszakai járat nem közlekedik, miután a 6-os villamosok egész éjjel szállítják az utasokat.

Este 6 órától üzemzárásig további változások lesznek a 2-es villamos vonalán: ekkor a Vágóhíd és a Boráros tér között járnak a szerelvények. Este 6 és 10 óra között a 18-as villamosok megosztva járnak csak a Savoya park és a Deák Ferenc tér, valamint a Moszkva tér és a Döbrentei tér között. A 19-es és 41-es villamosok üzemkezdettől délután 2 óráig a dél-budai végállomások és a Clark Ádám között szállítanak utasokat. Ha a Szabadság hidat le kellene zárni, akkor a 19-as, 19-es, 47-es és 49-es villamosok csak a dél-budai végállomások és a Szent Gellért tér között közlekednének.

A BKV tájékoztatása szerint a tűzijáték kezdése előtt és befejezése után a szokásosnál több járat közeledik. Sűrűbben járnak majd a metrók, a HÉV-ek, valamint több busz és villamos is. A társaság ugyanakkor azt is közölte: a dunai vízi rendezvények miatt pénteken nem közlekedtetik a Boráros tér és a Pünkösdfürdő között közlekedő hajójáratot.