Demszky elérzékenyült önmagától

2010.08.26. 13:40
Hosszú beszéddel búcsúzott Demszky Gábor a fővárosi közgyűléstől. Beszédében összefoglalta az elmúlt ciklus négy évét és főpolgármesterségének húsz esztendejét. Búcsúzóul azt javasolta utódjának, hogy fejezze be a metrót, tartsa meg a kidolgozott városgazdálkodási modellt, őrizzék meg Budapest kulturális sokszínűségét, valamint legyen toleráns a szegényekkel. A leköszönő főpolgármester az utolsó mondatoknál úgy elérzékenyült, hogy elcsuklott a hangja.

Demszky elmondta, hogy húsz év alatt háromszáz ülést vezetett, ami azt jelenti, hogy – a kétnapos üléseket is beleszámítva – összesen majdnem egy évet töltött a főpolgármesteri pulpituson. A leköszönő testületből  csak Szolnoki Andrea volt még folyamatosan a közgyűlés tagja.

A 38 nap múlva befejeződő önkormányzati ciklusban összesen 2232 napirendet tárgyalt meg a közgyűlés, 8641 határozatot hozott és 343 rendeletet alkotott. A leköszönő főpolgármester kiemelte, hogy a határozatok kétharmadát konszenzussal hozták meg. Hozzátette, számára a legkellemesebb emlékek ezek a konszenzusos döntések voltak, és legkevésbé a tartalmatlan, személyeskedő vitákra gondol vissza jó szívvel.

Demszky közölte, hogy az októberben leköszönő városvezetés stabil pénzügyi helyzetben, feszes, de egyensúlyban lévő költségvetéssel hagyja az önkormányzatot az utódaira. Budapest hitelállománya,  amely az utóbbi három évben lényegében nem változott, 161 milliárd forint. Ez a folyó bevételek 47,6 százaléka. Ezt – más önkormányzatokkal ellentétben – működésre nem, kizárólag az uniós és egyéb társfinanszírozással megvalósuló beruházások önrészére fordíthatja az önkormányzat.

Emellett negyvenmilliárd forint szabadon felhasználható kedvezményes hitelkeret áll Budapest rendelkezésére, amely az idei évet is beleértve három évre biztosítja a folyamatban lévő fejlesztések forrásigényét. Ugyancsak a városfejlesztő beruházások önrészére fordítható az erre a célra tartalékolt, cash flow-ként rendelkezésre álló negyvenmilliárd forint értékű lekötött betét, huszonötmilliárd forint értékű részvény és egyéb értékpapír.

Demszky búcsúzóul négy tanácsot adott majdani utódjának. Először azt, hogy tartsa meg a város 1995-ben kidolgozott városgazdálkodási modelljét, ami a működési eredményből való fejlesztésre épít. Másodszor, hogy a 4-es metrót nemcsak befejezni kell, tovább is kell építeni. Az EU nem egy metróvonalra adott pénzt, hanem egy közlekedésfejlesztési tervre, amelyben a 4-es metró Bosnyák térig tartó második, a budaörsi virágpiacig tartó harmadik és a Rákospalotát elérő negyedik szakasza mellett beletartozik a P+R parkolóhálózat építése és a vasúti közlekedési csomópontok kialakítása is.

A harmadik javaslat, hogy a következő testület őrizze meg a város kulturális autonómiáját, sokszínűségét, a negyedik, hogy legyen szolidárisak és toleránsak a legszegényebbekkel.

A főpolgármester után felszólaló frakcióvezetők elismerték Demszky politikai teljesítményét, legalábbis azt, hogy ötször megválasztották. Ellenzéki részről elhangzott, hogy ebben az emelkedett pillanatban nem szállnak vitába a főpolgármester által elmondottakkal, de hamarosan elkészül Demszky húsz évének elemzése.