A választás utánra halasztják a metródöntést

2010.08.26. 12:33 Módosítva: 2010.08.26. 12:33
Befagyasztott távhőáremelés, elhalasztott Alstom-döntés, díszpolgár a dalai láma, alkalmi nagykoalíciós szavazóhenger, főpolgármesteri búcsúbeszéd, ez történt a fővárosi közgyűlés választások előtti utolsó ülésén.

Az ülés előtt a közgyűlési frakciók vezetői előre megállapodtak arról, hogyan döntenek a száztíz napirendi témában, ezért a szavazás szokatlanul olajozottan, vita nélkül folyt az utolsó ülésen. Egyes egyhangú döntéseket még meg is tapsoltak a képviselők.

Az önkormányzati választások közeledését érezni lehetett a közgyűlésben: a képviselők a kényes témákat elnapolták. Így például már a következő, újonnan megválasztott közgyűlésre marad a döntés a metrókocsi-szerződésről. A távhő árát is már az új képviselők emelik meg, a testület nagy egyetértésben meghatározatlan ideig  befagyasztotta a tarifát.

Döntöttek a képviselők Budapest díszpolgárairól is. A kitüntetettek sorában Szörényi Levente és Snétberger Ferenc mellett a Tendzin Gyaco, a dalai láma nevével is talalkozni lehet. A dalai lámát az elmúlt években Róma, Párizs, Varsó és Prága is hasonló megtiszteltetésben részesítette, Budapest a díszpolgári cím odaítélésével csatlakozott a trendhez.

A testület ülése - amely a 2006-2010-es ciklusban a 60. volt - délután fél 4-kor folytatódott, és 6 órára minden napirendi pontot megtárgyaltak a képviselők.

Az egyik utolsó előterjesztés a főváros 2010. évi költségvetésének I. félévi alakulásáról szóló beszámoló volt, ezzel kapcsolatban Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes arra hívta fel a figyelmet, hogy több pénzt hagynak a következő városvezetésre, "mint amennyit az időarányosság diktálna".

Az utolsó szavazás után Demszky Gábor azt mondta, nem kívánja megismételni a délután elmondott búcsúzását, és mindenkinek eredményes kampányolást kívánt. "Nehéz innen felállni úgy, hogy ne mondjam azt, hogy szép volt és nagyon sokat tanultam tőletek, önöktől, jó volt együtt (...), viszontlátásra" - mondta láthatóan elérzékenyülten a távozó városvezető.

A 67 tagú Fővárosi Közgyűlés ezzel végleg befejezte munkáját. A következő, október 3-án megválasztandó testület az új főpolgármesterrel együtt már csak 34 fős lesz.