Makai István: Eddig csak a szájtépés ment

2010.08.26. 07:39

Makai István, a világtörténelem első roma származású budapesti főpolgármester-jelöltje indulásával azoknak is üzen, akik szerint nem lehet ma Budapesten egy roma származású magyar ember főpolgármester-jelölt. A Roma Polgári Tömörülés jelöltje szerint az elmúlt húsz évben nem történt semmi a szájtépésen kívül.

rpt

Ön július 3-án, amikor bejelentette, hogy főpolgármester-jelölt lesz, előre üzent azoknak, akik "kétkedőn vagy ellenségesen" fogadják bejelentését. Kikre gondolt?

Amikor bejelentettem, hogy az ország történetében először roma származású magyar emberként indulok a főpolgármesteri posztért, úgy definiáltam önmagam, hogy a közös jövő főpolgármester-jelöltje vagyok, hiszen a jelmondatunk - Múltunk közös lesz a jövőben is -, meghatározza az utat, amin járni szeretnék. A változásban vagyunk érdekeltek, hogy azok, akik reményvesztettek és alulra kerültek, tudják: nem szükségszerűen kell alul maradniuk, de ehhez önmaguknak is változni kell. Azoknak üzentem, akik nem hisznek a változásban.

Azért konkrétabban meghatározna egy kört, hogy kik azok, akik nem hisznek a változásban?

Azokra gondoltam, akik szerint nem lehet ma Budapesten egy roma származású magyar ember főpolgármester-jelölt.

Szintén itt mondta, hogy "szerencsére idén tavasszal egy új világ, egy új kezdet fényei is megjelentek". A Fidesz-kormányra gondolt?

Természetesen. Az elmúlt húsz évben nem volt ilyen cunamierejű politikai változást előidéző választási eredmény, mint most. Azt gondoljuk, romák és nem romák egyaránt, végre részesei lehetünk ennek a változásnak, hiszen az elmúlt húsz évben nem történt semmi a szájtépésen kívül.

Javítson ki, ha nem, de nekem úgy rémlik, hogy az elmúlt húsz évben volt már egy Fidesz-kormány.

Minden rendszerben vannak hibák. Mi azt mondjuk, hogy felül kell ezen emelkedni és a megoldások irányába kell elvinni az ügyeket. Hiszen ma Magyarországon a cigánykérdés nemzetgazdasági és stratégiai kérdés egyben. Minőségi oktatás kell, és nagyon fontos, hogy azt a munkanélküli réteget, ami kitermelődött az elmúlt években, vissza kell vezetni a nyílt munkaerőpiacra.

A Roma Polgári Tömörülés 2000 áprilisában alakult. Akkori nyilatkozatából idézek: célja, hogy elősegítse a romák valós társadalmi beilleszkedését és polgárosodását, megelőzze az etnikai konfliktushelyzeteket. Mennyire sikerült ez? Vagyis polgárosodottabbak a romák, kevesebb a konfliktus, mint tíz éve?

Lehet látni a következetességet, amit képviselünk. Most is ugyanazt mondjuk, mint tíz éve: az egyetlen lehetséges út a romák polgárosodása. Az elmúlt húsz évben romlott a romák helyzete.

Ez világos, de az elmúlt tíz évben, a megalakulásuk óta mi változott?

Az elmúlt tíz évben mi a nehezebb utat, a szisztematikus építkezést választottuk. Kevesen voltunk, de már egyre többen vagyunk és egyre többen gondolják azt, hogy az a filozófia, amit mi a magunkénak vallunk, az egyre erőteljesebben jelenik meg a roma társadalmon belül.

Budapestet elkerülték az olyan nagy konfliktusok, mint az edelényi vagy a miskolci, hogy Tatárszentgyörgyről ne is beszéljünk. Ön szerint miért és meddig tartható még ez?

Budapesten a romák inkább integrálódva élnek. Egy-egy közösség nem olyan jellegzetesen jelenik meg, mint vidéken mondjuk a cigánytelepeken. Munkalehetőség is sokkal több van itt. Budapest egy befogadó város, sokkal toleránsabbak az emberek, mint vidéken. A roma kulturális és szellemi elit 80 százaléka is itt él. Talán ennek köszönhető, hogy a fővárosban nem jelentek meg olyan feszültségek, amelyeket ne lehetett volna kezelni.

Budapesten az egyik legnagyobb helyi konfliktust egy a ferencvárosi dzsumbujból kitelepített és egy csepeli panelbe átköltöztetett cigány család okozta. Mennyire ért egyet például a Józsefváros vagy Ferencváros romátlanításával?

Nem értek vele egyet. Azt látom, hogy a leszegényedett réteg kiszorítása folyik a belvárosból a külvárosba. És itt nem csak a romákról beszélek, nagyon sok nem roma ember van ma Budapesten, akik hasonló élethelyzetben élnek. Ez nem jó irány. Aki 20-30 évet leél egy kerületben, azt helyben, ugyanabban a kerületben kell elhelyezni egy cserelakásban.

Makai István Caramellel egy közös rendezvényen
Makai István Caramellel egy közös rendezvényen

Hány cigány él Budapesten, ebből hány rendelkezik szavazójoggal?

Nincsenek valós adatok. Van aki azt mondja, hogy 75-80 ezren vagyunk. Mi, ahogy megszondáztuk a kerületi roma szervezeteinket, arra jutottunk, hogy 150-200 ezer roma élhet Budapesten, ebből olyan százezer szavazóképes.

Ez nem kevés, hiszen Demszky 362 ezer szavazattal nyert 4 éve. Mennyiben támaszkodhat rájuk?

Nagyon bízom benne, hogy felismerik az új idők új szelét.

Egyik riválisa, Ungár Klára, a SZEMA főpolgármester-jelöltje azt mondta, hogy jelöltjeik egyötöde roma lesz. Nem fél, hogy elviszik a szavazóit?

Nem félek. Én örülök annak, hogy más szervezetek is foglalkoznak a romákkal. De azért feltennék egy kérdést: ki tudja hitelesebben megszólítani a romákat, egy roma, vagy egy nem roma?

Ezt a kérdést elteszem Ungár Klárának, akit hamarosan szintén meginterjúvolunk. Addig is, míg megérkezik a válasz, elmondaná, hogy a polgári életében mivel foglalkozik?

Van egy vállalkozásom, egy kft-m, és azt irányítom.

Milyen jellegű vállalkozás?

Építőipari.

A végére egy abszolút nem ide illő kérdés, de nem állom meg, hogy fel ne tegyem: sajátos a bajuszviselete, hogy sikerült szert tennie rá?

Gyerekkorom óta megvan, ragaszkodom hozzá.