Emberléptékű Álomszigetet akar az LMP

2010.08.27. 14:19

Az LMP aggályosnak tartja az óbudai Hajógyári-sziget déli részére tervezett úgynevezett Álomsziget-projektet - mondta a sziget H-hídján tartott sajtótájékoztatóján a párt főpolgármester-jelöltje.

Jávor Benedek hangsúlyozta, hogy az LMP nem utasítja el teljes egészében a beruházást, de szeretnék, ha az emberléptékűbb lenne. Azt viszont elfogadhatatlannak nevezte, hogy - szavai szerint - a gigantikus kaszinóváros a zöldterület helyére épülne. Megjegyezte, hogy az építkezési munkák a felszínnek 30, a felszín alatti területnek pedig közel 50 százalékát érintenék, így vélhetően azokat a műemlékeket is, amelyek a talaj alatt rejtőznek.

Kijelentette, hogy a várható 20-25 ezer fős napi látogatottság megegyezne a Sziget fesztivál napi ki-be áramló forgalmával. A főpolgármester-jelölt éppen ezért a projekt engedélyezését átgondolatlannak nevezte, ugyanis úgy látja, hogy a zajterhelés és a levegőszennyezés elviselhetetlen lenne a lakók számára, és bedugulnának a környékre vezető utak is.

Kitért arra is, hogyha a beruházás a tervek szerint valósulna meg, azzal csonkítanák az Óbuda tüdejeként emlegetett sziget zöldterületeit, ráadásul az épületek átalakítanák a városképet.

Jávor Benedek elmondása szerint a kerületi képviselő-testület lényegében egyhangúlag fogadta el a kerületi szabályozási terv módosítását, amely lehetővé teszi az építkezést.

Emlékeztetett arra, hogy civil szervezetek az ügyben korábban népszavazást kezdeményeztek, de miután az érvénytelen volt, ez nem befolyásolta a döntést.

Jávor Benedek kijelentette: ősszel kezdeményezik a helyi népszavazási törvény módosítását. Azt szeretnék elérni, hogy a jövőben elegendő legyen az érvényességhez az, ha a szavazásra jogosultak 25 százaléka ugyanúgy voksol.

Béres András, az LMP III. kerületi polgármesterjelöltje arról beszélt, előfordulhat, hogy a projekt csak a beruházó számára lesz Álomsziget, nem pedig a környéken lakóknak. Véleménye szerint az Óbudán élők lesznek azok, akik szembesülnek az építkezés minden hátrányával, ugyanis kevesebb lesz a rendelkezésükre álló zöldfelület, megnövekszik a környék forgalma és nekik kell együtt élni az építkezés zajával. Hozzátette: az előnyökből viszont nem biztos, hogy részesülnek.

Kérdésesnek nevezte, hogy mennyi munkahelyet teremtene az Álomsziget és, hogy ebből mennyit tölthetnének be az óbudaiak. 
Megemlítette, hogy a tulajdonos korábban vállalta, a beruházás 3 százalékát közcélokra fordítja. Megjegyezte, hogy a 15 milliárd forint nagyban javíthatná a környéken lakók életét, de meglátásuk szerint azt csak a helyszínre vezető utak megépítésére fogják költeni.