Csak a szokásos fenyegetéseket kaptam

2010.09.02. 12:24
A BKV korrupcióval terhes elmúlt négy évének történetét elbeszélő tényfeltáró kötettel jelentkezett Schmidt Gábor, a Népszabadság volt budapesti tudósítója. A könyvben a történtekről megjelent sajtóbeszámolók rendszerezett közlése mellett 13 évi tudósítói tapasztalata alapján a városvezetés működését is bemutatja az újságírói karrierjét egy ideig szüneteltető szerző.

"Egy este a híradó nézése közben hívott egy szocialista politikus, hogy valami csúnyát írtam róla a Facebookon, és ha nem veszem le, akkor csúnya dolgok fognak történni velem" - mesélte Schmidt Gábor első könyve bemutatóján a Parlament Caféban. A Népszabadság - jelenleg felmondását töltő - budapesti tudósítója Baloldali Korrupciós Vállalat címen jelentette meg az Éghajlat kiadó gondozásában tényfeltáró kötetét.

A mű a BKV elmúlt négy évének történetét meséli el a Combinók beszerzésétől Hagyó Miklós őrizetbe vételéig. "Nem botránykönyvnek szántam, de maga a történet, már csak az ügyletekben forgó közpénz nagysága miatt is botrányos" - mondta Schmidt. A mű ötletét elbeszélése szerint egyik forrása, a BKV egyik volt vezérigazgatója vetette fel egy konspirált háttérbeszélgetés közben.

A mű a kiadó igazgatója, Kovács Lajos Péter szerint alapvetően "az újságolvasatokat foglalja magában, de azokon túl is mutat". A sajtóban megjelent információk rendszerezett közlése mellett a könyvben megjelennek Schmidt a városvezetés működéséről fővárosi tudósítóként szerzett tapasztalatai is.

"13 évig dolgoztam fővárosi tudósítóként, ez idő alatt többször is előfordult, hogy a cikkeim csípték a politikusok szemét. Fenyegettek, próbáltak kirúgatni. Ezután a könyv megírásakor már nem féltem" - felelte kérdésünkre, hogy kellett-e bátorság a könyv megírásához. Aztán az első bekezdésben elmesélt történettel illusztrálta a rá, illetve a politikai újságírókra általában nehezedő nyomást.

És hogy miért most jelentette meg a könyvet? "A nyomozás eljutott addig, hogy most már talán teljes képet lehet alkotni a történtekről. Nem mellesleg egy hónap múlva önkormányzati választások lesznek" - felelte. Kovács Lajos Péter, az Éghajlat kiadó igazgatója annyit finomított ezen, hogy a könyvpiacon alapvetően tavasszal vagy ősszel érdemes megjelenni, "nyáron meg se rendelték volna tőlünk".

Schmidt reményei szerint a könyve sikeres lesz. Amikor a volt BKV-vezér felvetette a könyv ötletét, azt mondta, a vállalat dolgozói biztos megveszik. "Az tizenkétezer ember" - mondta Schmidt.