Parkolási amnesztiát hirdetne a Jobbik a fővárosban

2010.09.02. 14:55

Staudt Gábor, a Jobbik főpolgármester-jelöltje megteremtené a már kiszabott, de be nem fizetett parkolási bírságok elengedésének jogi feltételeit Budapesten. A politikus szerint a fővárosban nincs szükség "közrendvédelmi telepekre".

Staudt Gábor csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: ha megválasztják, azon lesz, hogy a Budapesten folyamatban lévő parkolási ügyeket leállítsák. Hozzátette, noha így számtalan jogos büntetés válna semmissé, a szerinte jelenleg "maffiamódszerekkel" működtetett fővárosi parkolási rendszer helyett tiszta viszonyokra, így például egy központosított, önkormányzati tulajdonú parkolási társaságra van szükség.

Ezután a közlekedésből befolyó összeget - köztük a parkolási díjakat - a közösségi közlekedés fejlesztésére és új parkolóhelyek létesítésére fordítanák - ismertette Staudt Gábor.

Arra is kitért, hogy pártja elképzelése szerint néhány kiemelt körzet, például a Budai Vár és a Margit-sziget kivételével az óránkénti parkolási díj nem haladhatná meg egy BKV-jegy árát.

Kérdésre válaszolva Staudt Gábor elmondta: megítélése szerint Budapesten "nem olyan vészes a helyzet", hogy közrendvédelmi telepekre legyen szükség, a közbiztonság megerősítése azonban szükséges.

Szegedi Csanád, a Jobbik európai parlamenti képviselője szerdán közölte, hogy pártja az általa "cigánykérdésnek" nevezett probléma rövid távú megoldása érdekében úgynevezett közrendvédelmi telepekre zárná a közrendet veszélyeztetőket. A Jobbik elsőként Miskolcon szeretne létrehozni egy kettős kordonnal körbevett telepet, ahol "rendőri, illetve csendőri felügyelet mellett" élhetnének az emberek.

Ezzel kapcsolatban a Jobbik főpolgármester-jelöltje kijelentette: nem cigánytelepeket szándékoznak kialakítani, hanem bűnözőket zárnának "objektív mérce alapján" a közrendvédelmi telepekre. "Hogy ezeken a telepek milyen etnikai arányok alakulnak ki, nem a mi felelősségünk" - fogalmazott.

Staudt Gábor elmondta: a bűnözők a szükséges igazságszolgáltatási döntés után kerülhetnének a pártja által tervezett közrendvédelmi telepekre, létrehozásuk szükségességét pedig a börtönök és a fogdák "kapacitáshiányával" indokolta. Szerinte a közrendvédelmi telepek például az előzetes letartóztatásban lévők elhelyezését oldanák meg.

Hozzátette: a börtönök és a fogdák telítettségét még tovább növeli, hogy az Országgyűlés döntése értelmében kisebb szabálysértéseket is elzárással lehet büntetni. "Mondhatnám azt is, hogy javaslatunkkal a Fidesznek segítünk végrehajtani azt, amit a parlamentben megszavaztak" - jelentette ki Staudt Gábor.

A főpolgármester-jelölt kiemelte: a Jobbik által szorgalmazott öt javaslat közül csak az egyik, hogy "az antiszociális egyéneket közösségükből ki kell emelni". A probléma megoldását munkahelyteremtéssel, az oktatási rendszer átalakításával, a csendőrség létrehozásával és a - szavai szerint az elítélteknek akár iszappakolást biztosító - "wellnessbörtönök" átalakításával is segíteni kell - mondta.

Ugyancsak kérdésre válaszolva Staudt Gábor közölte: péntekig leadja a főpolgármester-jelöltséghez szükséges számú ajánlószelvényt; ehhez legfeljebb 1-2 ezer cédula hiányzik.

Hozzátette, elképzelhetetlennek tartja, hogy az LMP a határidőig legálisan összegyűjtse a kellő számú ajánlást, valamint azt is, hogy a párthoz napi 5-6 ezer ajánlószelvény érkezzen, mint az az elmúlt napokban állítólag megtörtént.

Kinek a fű, kinek a fa

Minősítse a főpolgármester-jelöltek ígéreteit az Index Ígéretszámlálójának Marhaságfaktor-mérőjén!