Kétmilliós végkielégítésre számít Demszky

2010.09.06. 15:00

Kétmillió forintos főpolgármesteri végkielégítésre számít Demszky Gábor. Az októberben leköszönő főpolgármesternek nyugdíj is jár, mert több mint háromszor megválasztották egymás után, ennek összege azonban személyes adat. Azt mondta, nem lesz sok.

Bruttó kétmilló forintos végkielégítést kaphat Demszky Gábor főpolgármester, miután átadja helyét az utódjának, tudtuk meg. Jogszabály szerint három havi fizetés járna neki, ami a mintegy 700 ezer forintos tiszteletdíjat nézve összesen 2,1 millió forintra jönne ki.

Ám a leköszönő főpolgármester számít arra, hogy a 2 millió forintnál magasabb végkielégítéseket 98%-os különadóval sújtó jogszabály rá is vonatkozik, ezért nem vár nagyobb összeget kétmillió forintnál. A főpolgármesternek ugyanis járna a 2,1 millió felett szabadságmegváltási pénz is, de azt inkább nem is kéri, hiszen alig maradna belőle valami.

Nyugdíj is jár Demszky Gábornak, annak ellenére, hogy nem érte még el a nyugdíjkorhatárt. A vonatkozó törvény szerint az a polgármester, főpolgármester jogosult nyugdíjra, akit legalább háromszor egymár után megválasztottak.

A nyugdíj összegét rendkívül bonyolult kiszámítani, mert nagyon sok adat kell hozzá az elmúlt évtizedekből. Az 1952-ben született Demszkynek például egy több mint húsz éves igazolást is be kellett bemutatni a Világosság szerkesztőségétől, amivel azt bizonyította, hogy a 1976 és 1981 között ott dolgozott. Életrajza szerint amikor a 70-es években kizárták az egyetemről, taxizott a fővárosban.

1981 után politikai tevékenysége miatt elvesztette állását, utazási és publikációs tilalom alá került.1981-ben az ELTE-én szociológus diplomát szerzett. 1981 végén Rajk Lászlóval közösen létrehozta és vezette az AB Független Kiadót. Részt vett a Beszélő munkájában, 1983-tól szerkesztette az általa alapított Hírmondót, közreműködött a Máshonnan Beszélő és a Magyar Zsidó című szamizdat lapok kiadásában.

A nyugdíj összegéről nem tudtunk meg pontosat, mert az személyes adatnak számít. Korábban Demszky Gábor érdeklődésünkre ennyit közölt a főpolgármesteri időszak utáni terveiről: "Van egy világos feladatom, hogy összegezzem, megírjam az elmúlt húsz év történetét. Én ebben az időszakban hét miniszterelnökkel voltam kapcsolatban, az egész politikai elittel, Európában szinte minden vezető politikussal találkoztam. Ezt meg akarom írni, az lesz a címe a könyvnek, hogy Budapest-maraton."

Arra a kérdésre, hogy lesz valamilye pénzkereső  foglalkozása is, a főpolgármester azt válaszolta, "lehet, hogy sokan azt hiszik, titkolom a valódi tervem, de egyszerűen nyugdíjas leszek. Nyugdíjat fogok kapni ezek után az évek után. Nem tudom pontosan mennyit. De nem sokat."