Viola
4 °C
13 °C

Bontják a 4-es metró gerendáit

2010.09.09. 14:50

Elbontják a készülő Baross téri metróállomás betonszerkezetét kitámasztó betonbordákat, és hamarosan kiírják a pályázatot a tér felszíni rendezésére. A tervek szerint ősszel újra lehet közlekedni a Thököly úton, a végleges állapot viszont csak jövő év végére alakul ki.

Fényképeket küldött be egy helyszínen lakó, megrökönyödött olvasónk, amelyeken az látszik, hogy munkások légkalapáccsal estek neki a Baross téri metróállomás tetejének. Megkérdeztük az ügyről a DBR Metró Projektigazgatóságot, ahol elmondták, hogy a képeken látható betonbordázat az állomás betonszerkezetének ideiglenes kitámasztására szolgált, de már nincs szükség rá, ezért el lehet bontani.

Az állomás az úgynevezett milánói módszerrel épült, azaz a munkagödröt egy födémmel befedték, és a födém alól bányászták ki a földet, illetve építették meg a betonszerkezetet. Így a munkával járó zaj és por kevésbé terhelte a környéket. Mivel azonban a zárófödém egymaga nem bírta megtámasztani az alatta épülő szerkezetet, ezért fölé fektették az ideiglenes betongerendákat.

Mivel az elmúlt napokban a végleges szerkezet részei, azaz a falazat, a pillérek, a vízszintes kitámasztások 90 százalékban elkészültek, és a pajzsot is kiemelte a Bamco, a bordázatra már nincs szükség, el lehet bontani. A zárófödém marad a helyén, és hamarosan kiírják a tendert az állomás feletti terület felszíni rendezésére.

4metro

A Keleti pályaudvar környékének a felszíni rendezése két részből áll. Az egyik a Thököly úti kihúzó alagút (ahol megfordulnak majd a metrókocsik) feletti rész, ahol a zárófödém felett már zajlanak az útépítési munkák. A tervek szerint ősszel a Thököly úton kétszer egy sávon és egy buszsávon már közlekedhetnek a járművek.

Ősszel egyelőre csak a Keleti pályaudvar előtt elvezetett egy ideiglenes úton csatlakozik a Thököly út a Kerepesi úthoz és a Rákóczi úthoz, mert a tér közepén még szüksége lesz majd egy leadónyílásra a belső beépítő, illetve vágányépítő vállalkozónak.

A végleges felszíni rendezés, "a Thököly út kiegyenesítése" jövő év végére várható. A végleges állapot szerint a Thököly út és a Kerepesi út egy ipszilon-kereszteződés két felső száraként fut majd bele a Rákóczi útba, a Keleti pályaudvar előtt pedig egy sétálóút köti össze őket. A tér közepén egy nagy park lesz, aluljáróval.

Értékeljen és nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Mondja el melyik, és nyerjen értékes ajándékaink közül!

Ajándékozzon utazást karácsonyra!

Nem tudja mivel lepje meg kedvesét? Válasszon szállásutalványaink közül egyet!