Új sétatér Budapesten

2010.09.17. 12:59

Sétálóutcává alakították a Baross utca Kálvin téri torkolatát a főváros nyolcadik kerületében. Ez a négyes metró építésének egyik felszíni beruházása. Az új gyalogosövezet gyakorlatilag az ötödik kerületi Főutcához kapcsolódik, amelynek a Kálvin tér másik oldalán, a Kecskeméti utcánál van az egyik vége. Pénteken Belváros és Józsefváros polgármestere beszélt arról, hol terveznek még hasonló átalakítást illetve forgalomcsillapítást.

A négyes metró építéséhez kapcsolódó felszínrendezéssel tették autómentessé a Baross utca Kálvin téri torkolatát – mondta Becker László, a Főpolgármesteri Hivatal főmérnöke. Emlékeztetett: a Podmaniczky Program része a Budapest Szíve program, amely a belső városrészek tehermentesítéséről, megújításáról szól. Forgalomcsillapításról, gyalogoszónák kialakításáról és az utcák Dunával való kapcsolatának erősítéséről van szó. A középtávú tervek között szerepel, hogy a Kiskörúton belüli területet lezárják az átmenő forgalom elől. A Baross utca végén kialakított sétateret a tervek szerint a hónap végén adják át.

kalvin ter

Rogán Antal belvárosi polgármester arról beszélt, hogy az ötödik kerületi történelmi belváros megújuló részei gyakorlatilag összeköthetőek lesznek a nyolcadik kerületi palotanegyeddel, amelyet szintén rendbe hoznak. Az ötödik kerületben már átadták a Kecskeméti utca és a Szabadság tér közötti Főutcát, felújították a Bazilika előtti részt és az ottani Zrínyi utcát is. A tervek között van a Ferenciek terének teljes rehabilitációja, uniós támogatásból. Itt már a szerződés aláírása előtt állnak, maga a munka a következő ciklus közepén indulhat.

Kocsis Máté józsefvárosi polgármester pedig arról számolt be, hogy 2011 tavaszán kezdik megújítani a Gutenberg teret, a Kőfaragó utcát, a Rókus teret, a Gyulai Pál utcát, a Szentkirályi utcát és a Trefort utcát. Ezzel itt is egyfajta sétálóutca-hálózatot kívánnak kialakítani.