Papcsák Feri bátyánk tuti jó fej, igazságos

2010.09.20. 14:03 Módosítva: 2010.09.20. 14:17

Tizenkét-tizennégy éves gyerekek szórólapoztak Zuglóban a helyi plébános megbízásából erősen egyszerűsített érveléssel reklámozva a bérmálkozást, Papcsák Ferencet és Tarlós Istvánt. A pártpolitika-mentes civilnapot szervező LMP-s polgármesterjelölt kitessékelte őket a rendezvényről. Pajor András atya szerint a szombati események a liberális terror bizonyítékai.

„A zuglói fiatalok új, felnőtt barátja: Papcsák Feri bátyánk” – a választási kampányhoz kapcsolódó amatőr szórólapokkal a kézben jelent meg egy csoport fiatal a szombaton megtartott zuglói Herminamezei Napon.

polg1

A rendezvényen koncertek, vetélkedők mellett a kerület sport-, környezetvédő civilszervezetei és oktatási intézményei mutatkoztak be az érdeklődőknek. A találkozó főszervezője a korábbiakhoz hasonlóan Várnai László volt.

Az időközben LMP-s polgármesterjelöltté avanzsált Várnai az Indexnek azt mondta, hogy a választási kampány ellenére próbálták megtartani a rendezvény pártsemlegességét, ám a sátrak között egyszercsak 12-14 éves gyerekek jelentek meg több kötegnyi szórólappal felszerelkezve.

Várnai elmondta, a bejelentés nélkül érkező, a választói kortól messze lévő fiatalokat megkérte, hogy hagyják el a rendezvény területét. A gyerekek nem árulták el, milyen szervezet nevében osztogatják a lapokat, de eleget tettek a kérésnek.

Rövid idő elteltével azonban ismét megjelentek a tér szélén. Ekkor Várnai elvette – hangsúlyozta, minden erőszak nélkül – a tucatnyi köteget, majd megkérdezte a Kassai téri papot, Pajor András atyát a bérmálást és a Fideszt egyszerre propagáló nyomtatványról. A Kassai téri templom plébánosa azt állította, hogy a lapokat az ő cserkészei készítették, mint mondta önállóan.

polg2

A nyomtatványon Tarlós Istvánról azt írják, „úgy hírlik, ő törődni akar a szabadidőnkkel is, összejöveteli helyeinkkel is, úgyhogy rábeszéljük a szüleinket, a nagyszüleinket, az ismerőseinket, a szomszédainkat, a nagynéninket, a nagybá.... pfhhuuuu..., hogy mindenki rá szavazzon”. A Fidesz XIV. kerületi polgármesterjelöltjéről, Papcsák Ferencről pedig azt, hogy „tuti jó fej, igazságos, közvetlen és a kerületbe akar hozni egy csomó továbbtanulási lehetőséget”.

A vallásosságról is szó esik: „Még nem bérmálkoztál? Hogyhóóóóógy??? Persze, igazad van, bérmálkozás nélkül is lehet élni, csak :-)?? érdemes?”

Pajor András saját blogjában „LMP-s agresszivitás, a régről ismert liberális terror” című poszttal reagált a civilnapon történtekre. A katolikus pap, aki az esti órákban hosszas harangozással vette fel a harcot a téren zajló dzsesszkoncerttel, azt írta, „az LMP zuglói polgármesterjelöltje, Várnai László erőszakosan elvette az egyik kisebb Mária-lányunk kezéből a plébániai ifjúság ismertetőit, mert azok nem az ő jelöltjeiket népszerűsítették”. Szerinte a rendezvény a szentmisét is el akarta lehetetleníteni.

Pajor atya neve már a 2008-as időközi önkormányzati képviselőválasztás idején is előkerült egy röplappal kapcsolatban. Akkor egy rejtélyes szórólapon az MSZDP jelöltjét, Szegedi Ritát egy "Kikapós nővérek című vérlázító film” szereplőjeként mutatták be, a lap alján pedig a plébános aláírása szerepelt. A szórólapra kitett fotóról egyértelműen látszott, hogy montázs, Pajor András pedig azt állította, semmi köze sem volt a kiadványhoz.