Kilenc parkolóőrt gyanúsítanak korrupcióval

2010.09.29. 17:49 Módosítva: 2010.09.29. 19:53

Információink szerint legalább három volt budapesti parkolóőrt vettek őrizetbe a BRFK gazdaságvédelmi főosztályának nyomozói szerda hajnalban. Mint este megtudtuk: összesen kilenc embert vittek be kihallgatásra: öt volt parkolóőrt, egy volt ellenőrzési csoportvezetőt, két most is dolgozó parkolóőrt és egy jelenlegi területi ellenőrt.

A Budapesti Önkormányzati Parkolási (BÖP) Kft. volt parkolóőreit és ellenőreit szerda hajnalban vitték el a nyomozók a lakásukból. Információink szerint összesen kilenc embert, öt volt parkolóőrt, egy volt ellenőrzési csoportvezetőt, két most is dolgozó parkolóőrt és egy jelenlegi területi ellenőrt is kihallgattak vesztegetési ügyek miatt.

Megkerestük a BRFK-t, a sajtóosztályon részletesebb tájékoztatást későbbre ígértek.

Mint arról korábban beszámoltunk, öt BÖP-ös parkolóőrt már kihallgatott a rendőrség, ők öt hónapot ültek előzetesben és most szabadlábon vannak. Tállai András önkormányzati államtitkár tájékoztatása szerint negyven boltos és öt parkolóőr gyanúsított abban a nyomozásban, amelyet hamarosan vádemelési javaslattal zár le a BRFK.

Júliusban hoztuk nyilvánosságra azokat a (fenti) videofelvételeket, amely alapján további parkolóőrök lehetnek gyanúsítottak. A videókat a BÖP Kft. egykori munkatársai készítettek. A két férfi elmondta, hogy azért kellett távozniuk a cégtől, mert nem akartak együttműködni a korrupcióban. Ők készítették azokat az első felvételeket is 2008-ban, amelyek alapján most 45 embert gyanúsítanak.

Az egyik volt parkolóőr szerint 2009-ben gyorsultak fel a dolgok, mert akkora megunta, hogy a BÖP Kft. vezetése nem tesz semmit, ezért elment Hagyó Miklós főpolgármester-helyetteshez.

Hagyó, hagyma, szalonna

Elmondása szerint Hagyó először nem akarta fogadni őt, de amikor hangoskodva azzal fenyegetőzött az előszobájában, hogy a tévéhez fordul a videófelvétellel, a főpolgármester-helyettes kirohant a dolgozószobájából, ahol éppen szalonnát és hagymát falatozott.

Jegyzőkönyvet vettek fel, majd Hagyó megtette a feljelentést, amelynek következtében az öt érintett parkolóőrt bilincsben el is vitték. Mivel a volt parkolóőr szerint 2010-ben megint lelassultak az ügyek, ezért egykori kollégájával június 16. és július 1. között ismét elkezdtek videófelvételeket készíteni. Az egyik helyszín épp az az autószalon volt, amely már a 2008-as botrányba is belekeveredett.

D  HB20090826023

A felvételeken jól látszik, hogy mutatják meg az új parkolóőrnek, mit kell csinálni, majd a parkolóőr bemegy a szalonba és kezében egy műanyagpohárral jön ki. A felvételt készítők szerint a pohárban 2500 forint "kolbászpénz" volt.

Mi az a kolbászpénz?

A kolbászpénz elnevezés onnan adódik a két volt parkolóőr szerint, hogy még évekkel ezelőtt egy vezető munkatárs otthon gyártott kolbászt hozott vidéki házából, amit a parkolóőrök az összegyűjtött havi baksisból megvettek – rudanként 50 ezer forintért. Így adták le a kötelező részt.

Egy másik felvételen látszik, hogy egy másik parkolóőr a szalon üvegajtaja mögött vesz át valamit. A parkolóőrök befelé és kifelő jövet sem ellenőrzik, hogy a környékbeli kocsik fizettek-e a parkolásért. Le- és felveszik viszont a sárga mellényüket, mert a korábbi lebukásnál ez szúrt leginkább szemet.

A videókat készító volt parkolóőrök a mostani letartóztatások után elmondták, tudnak róla, kiket vittek el a rendőrök, de az igazi bűnösök még mindig a helyükön vannak.