OVB: Nem volt jogsértő Tarlós az óvodában

2010.09.30. 20:25

Felülbírálva a Fővárosi Választási Bizottság döntését, az Országos Választási Bizottság (OVB) úgy döntött Tarlós István beadványára, hogy a Fidesz főpolgármester-jelöltje nem sértett törvényt, amikor egy óvodában járt a kampányban jelöltként.

Pontosabban a testület többsége nem állítja, hogy Tarlós nem szegte meg az oktatási törvényt, csupán azt, hogy nekik nem kell azzal foglalkozniuk. Ha az ügyet az érdekeltek továbbviszik, a végső szót bíróság mondhatja ki. Egy hasonló tavaszi ügyben végül elmarasztalták Orbán Viktort, mert egy iskolában kampányolt.

Az ügyben először a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) járt el egy beadvány nyomán. A kifogástevő az Index egyik videójára hivatkozott. A kifogás szerint Tarlós István szeptember 24-én főpolgármester-jelöltként meglátogatta a Fasori Református Óvodát, és ott politikai, választási célú tevékenységet folytatott, abban az időben, amikor az óvoda ellátta a tanulók felügyeletét.

A kifogástevő véleménye szerint Tarlós István a közoktatási törvény megsértésével folytatott kampánytevékenységet, a törvénysértő módon folytatott kampány pedig nyilvánvalóan nem egyeztethető össze a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvével.

Az FVB megállapította a főpolgármester-jelölt jogsértését. A testület idézte a közoktatási törvényt, amely szerint a nevelési-oktatási intézmény helyiségeiben, az alatt az idő alatt, amíg az óvoda, iskola, kollégium ellátja a gyermekek, tanulók felügyeletét, párt vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatba hozható politikai célú tevékenység nem folytatható.

Az FVB hivatkozott az OVB és a Fővárosi Bíróság korábbi határozataira, amelyek szerint a választási szervek hatáskörébe tartozik annak vizsgálata is, hogy a választási kampány időszakában a választással szoros kapcsolatban álló jogszabályok rendelkezéseit a választás résztvevői betartják-e.

Az FVB határozata ellen Tarlós István jogorvoslattal élt az OVB-nél, a testület pedig csütörtöki ülésén szoros, 5:4-es szavazással megváltoztatta az FVB döntését, és megállapította, hogy a jelölt nem sértette meg a választási eljárási törvényt.

Az FVB-döntés megváltoztatása mellett szavaztak – egy kivételével – az Országgyűlés új többsége által választott tagok és a Fidesz által delegált tag. A jogsértés megállapítása mellett foglalt állást viszont a Jobbik, az LMP és az MSZP delegáltja, valamint Pozsár-Szentmiklósy Zoltán választott tag.

ABordás Vilmos, a testület elnöke kifejtette: meglátása szerint nem egyértelmű, mi az a jogszabályi kör, amelyről a kampány időszakában a választási bizottságok jogosultak ítélni, és a testület többsége arra jutott, hogy a közoktatási törvény megsértésének megítélése nem tartozik a választási bizottság hatáskörébe, és nem állapítható meg választási alapelv sérelme sem.

A döntés előtti vitában Litresits András, a testületnek az MSZP által delegált tagja arra hívta fel a bizottsági tagok figyelmét: az áprilisi országgyűlési választás idején az előző OVB megállapította, hogy Orbán Viktor megsértette a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét, amikor pártelnökként a zuglói Szent István Király Zeneiskolát és Zeneművészeti Szakközépiskolában pedagógusok és a tanulók jelenlétében fejtette ki politikai véleményét és választási kampányt folytatott. Ebben az ügyben a végső szót a bíróság mondta ki, elmarasztalva Orbánt.