Három hatmilliós Passatot vett a főváros

2010.10.22. 13:18

Három új Volkswagen Passat szolgálati autót vásárolt az önkormányzati választások után tíz nappal a főpolgármesteri hivatal összesen 19 millió 16 ezer forintért. Mint a főpolgármesteri irodán megtudtuk: az autók vásárlásáról még az előző városvezetés idején döntöttek, várhatóan Tarlós István és két helyettese kapja őket.

Az új VW Passat még a szalonban
Az új VW Passat még a szalonban

A Volkswagen Passat Comfortline 2.0 CR TDI DSG típusú kocsikat a Ferihegy Autó Kft.-től vették október 13-án, egyenként mintegy 6,3 millió forintért. A cég honlapján ezeket az autókat 9,3 milliós listaáron tüntetik fel, egyedi árként pedig 7,69 milliót írtak ki. Ehhez képest a 6,3 millió forint jó ár, de mint megtudtuk, a rögtöni fizetés és több kocsi vásárlása mellett reális ez az árengedmény.

Megkérdeztük a főpolgármesteri irodát, ahol elmondták: az autók vásárlásáról még az előző városvezetés idején döntöttek. A szolgálati autók használatáról még nem született döntés, de várhatóan Tarlós István és négy helyettese közül valamelyik kettő kapja majd őket. Azt egyelőre nem tudni, melyik két főpolgármester-helyettesnek lesz új autója.

Más forrásból megtudtuk, hogy az autókat még a választás előtt rendelte meg a főpolgármesteri hivatal gazdasági ügyosztálya, de már konkrét igények szerint. Mivel azt tudni lehetett, hogy sem Demszky Gábor, sem helyettese nem marad hivatalban, a paraméterekről előre érdeklődhettek a főpolgármesteri poszt legesélyesebbjétől, amikor pedig a választás hivatalosan is eldőlt, gyorsan meg tudták vásárolni az autókat.

Mint egy 2005-ös átfogó körképből kiderül, a budapesti polgármesterek mindig is a Volkswagen Passatot kedvelték. Ilyen autója volt óbudai polgármesterként Tarlós Istvánnak is.

Az előző főpolgármesteri A6-os All Road Audit, Demszky Gáborét, 2003-ban vásárolta a főváros egy másik szolgálati autóval együtt 24,3 millió forintért (az All Road Audi listaára 17,3 millió forint volt). A kocsit nem vásárolta meg a távozó főpolgármester.

Az Audi lerobbanása esetén a főváros az FKF Rt.-től bérelt egy Opel Fronterát havi 156 ezerért, vagy egy Volkswagen Touareget napi 4500 forintért. Demszky Gábor egy időben intenzíven használta a terepjárókat, amiből olyan botrány keveredett, amibe majdnem bele is bukott.